Aller au contenu principal

Start Mooie Prestaties 2024

De rubriek Mooie Prestaties België 2024 gaat van start met het vluchtweekend van 6 & 7 april 2024. Voor Nederland starten we na het weekend van 20-21 april, dan gaan ook daar de wedvluchten volop van start.

Het vluchtseizoen 2024 is stilaan klaar om uit de startblokken te schieten. Vroege vogels waren misschien al eerder in de weer, sommigen wachten nog 1 of 2 weekjes, maar wie vanaf komend weekend sterk voor de dag komt, kan zijn of haar prestaties net als vorige jaren weer insturen in onze rubriek Mooie Prestaties! 

Ook komend seizoen geven we duivenliefhebbers uit België en Nederland de kans om hun knappe resultaten wereldkundig te maken via onze rubriek 'Mooie Prestaties'. Een uitstekende manier voor zowel 'grote' als 'kleine' liefhebbers om hun topuitslagen in de verf te zetten.

Voor de Belgische liefhebbers starten we vanaf het weekend van 6 & 7 april 2024, voor onze Nederlandse sportvrienden doen we dit een weekend later vanaf 20-21 april 2024. Een niet te missen kans om uw kolonie en prestaties in de wereldwijde kijker te plaatsen.

We geven hier alvast nog eens mee als 'fresh-up', als 'reminder', hoe alles in zijn werk gaat... hoe u kan insturen, aan welke criteria uw uitslagen en/of topduiven moeten voldoen om in aanmerking te komen, en uiteraard de werkwijze.

Alvast aan alle liefhebbers, veel succes voor het vliegseizoen 2024.

Via deze weg kom je bij het invulformulier terecht

Wat is de rubriek Mooie Prestaties?

Omdat er elk weekend ontelbare vluchten plaatsvinden in binnen- en buitenland is het onmogelijk om elke liefhebber of asduif de aandacht te geven die hij/zij verdient wanneer er een sterke prestatie neergezet wordt. Met de rubriek Mooie Prestaties verhelpen we sinds 2011 dat probleem en willen we elke liefhebber die goed presteert onder de aandacht brengen, zeker ook de man met de kleine korf wiens sterke prestaties niet altijd in het oog springen tussen de kettinguitslagen van iemand die veel duiven inzet. De afstand waarop u speelt, is niet van belang. De uitblinkers op de snelheid, de superstars op de halve fond, de vedetten op de fond en de meesters op de internationale wedvluchten, iedereen krijgt zijn/haar plaats in onze rubriek.

Net als in alle kampioenschappen heeft ook onze rubriek Mooie Prestaties een opdeling in prestaties neergezet door enerzijds de liefhebber (of beter: de ganse vliegploeg van de liefhebber) en anderzijds door één enkele duif. De twee categorieën waarvoor u kan insturen zijn dan ook:

Opgelet, besteed steeds de nodige zorg aan uw inzending!

Namen of plaatsen schrijf je met een hoofdletter: Brussel (niet brussel of BRUSSEL), Jan (niet jan of JAN), Janssen (niet janssen of JANSSEN),...

Stuur je meerdere uitslagen door? Zorg dan dat uw naam telkens op dezelfde manier werd doorgegeven. Jan & Jef Janssen vs Jef & Jan Janssen.

Speel je in tandem. Gebruik dan het &-teken. De rubriek wordt in 5 talen gepubliceerd en Jan en Jef Janssen begrijpen we in België en Nederland, maar voor de andere talen is Jan & Jef Janssen beter te begrijpen.

Waar en wanneer verschijnt de rubriek?

Alle edities van de rubriek worden gepubliceerd op de homepage en zijn ook te vinden onder Mooie Prestaties, onder Vluchtseizoen in het hoofdmenu. De rubriek verschijnt wekelijks en het spreekt voor zich dat die samenloopt met het vluchtseizoen. De rubriek start meestal rond midden/eind april en eindigt ergens in september, afhankelijk van het land. Insturen kan steeds tot dinsdagmiddag 12 uur (tenzij uitdrukkelijk anders vermeld na bv. verlate lossing). Te laat ingestuurde prestaties vallen onverbiddelijk uit de selectie van die week.

Kan iedereen voor de rubriek insturen?

Zoals u hierboven reeds kon afleiden, kunnen enkel liefhebbers die in België, Nederland en Duitsland spelen deelnemen. Speelt u in één van die landen, dan kan u insturen voor volgende rubriek:

 • België: Mooie Prestaties België
 • Nederland: Mooie Prestaties Nederland
 • Duitsland: Kijk op de Week Duitsland

Belangrijk om te weten is dat niet elke inzending in aanmerking komt voor publicatie. Uw prestatie wordt pas opgenomen indien deze aan bepaalde criteria voldoet. De naam van de rubriek is immers niet voor niets Mooie Prestaties.

Wat zijn de criteria om opgenomen te worden?

België en Nederland

Belangrijk om te weten: in België speelt het gros van de liefhebbers per drietal, in Nederland is dat per viertal. Alle inzendingen worden automatisch gefilterd, enkel prijzen per 3-tal worden weerhouden! Voeg dus bijvoorbeeld geen prijzen per 2-tal toe, hierdoor zal uw volledige inzending immers geweigerd worden!

A) Mooie prestaties – topuitslag (per weekend)

 • gespeeld in België of Nederland
 • geen dubbelingen vermelden of doorsturen (beste resultaat kiezen)
 • de uitslagen die u aan ons adres overmaakt, moeten minstens aan volgende criteria voldoen:
 1. Vluchten met minimaal 100 deelnemende duiven en 10 deelnemende liefhebbers
 2. Het behaalde aantal prijzen moet hoger liggen dan 50% per 3-tal (of even veel), en daarvan moet... (zie punt 3)
 3. minstens een bepaald prijspercentage per 10-tal (1:10) behaald worden zijn:
 • 1-4 ingezette duiven: minstens 1 duif op 2 per 10-tal waarvan minstens 1 duif per 20-tal
 • 5-10 ingezette duiven: minstens 1 duif op 3 per 10-tal waarvan minstens 1 duif per 20-tal
 • meer dan 10 ingezette duiven: minstens 1 duif op 4 per 10-tal waarvan minstens 2 duiven per 20-tal

Stel dat u 24 duiven meegeeft op een vlucht van 100 duiven, dan moet u dus 12 duiven per 3-tal hebben, en van die 12 moeten er 6 per 10-tal scoren.

Om gepubliceerd te worden, willen we graag de volledige informatie en correcte gegevens omtrent de vlucht, zoals:

 • datum van de vlucht
 • naam van de vlucht en de afstand tot uw hok
 • totaal aantal deelnemende duiven aan de vlucht
 • categorie (oude, jaarse, jonge)
 • volledige lijst van de door u behaalde prijzen per 3-tal
 • aantal duiven dat u zelf ingekorfd hebt
 • totaal aantal duiven dat een prijs gevlogen heeft

Voorbeeld:

09/04 Noyon (160 km) 820 oude: 1-5-8-25-33-95-120-151-212 (9/11d)

Noot: Enkel prestaties die aan de drie hierboven gestelde criteria voldoen komen voor publicatie in aanmerking. Prestaties waarvan de info niet volledig is, worden niet opgenomen.

B) Mooie prestatie – topduif

 • gespeeld in België of Nederland
 • geen dubbelingen vermelden (beste coëfficiënt te kiezen)
 • per categorie (snelheid, halve fond, fond of allround) zijn er verschillende criteria:
 • snelheid (tot 250 km): duif die minimum 4 x per 20 vliegt dit seizoen
 • halve fond (250-600 km): duif die minimum  3 x per 20 vliegt dit seizoen
 • fond (meer dan 600 km): duif die minimum 2 x per 20 vliegt dit seizoen
 • allround (alle afstanden): duif die minimum 4 x per 20 vliegt dit seizoen

Duitsland

 1. Aan de vlucht moeten minstens 200 duiven en 10 liefhebbers deelnemen.
 2. Het behaalde aantal prijzen moet hoger liggen dan 50% per 3-tal (of even veel), en daarvan moet... (zie punt 3)
 3. minstens een bepaald prijspercentage per 10-tal (1:10) behaald worden zijn:
 • 1-4 ingezette duiven: minstens 1 duif op 2 per 10-tal waarvan minstens 1 duif per 20-tal
 • 5-10 ingezette duiven: minstens 1 duif op 3 per 10-tal waarvan minstens 1 duif per 20-tal
 • meer dan 10 ingezette duiven: minstens 1 duif op 4 per 10-tal waarvan minstens 2 duiven per 20-tal

Hoe en wat stuur ik in?

België en Nederland

Om opgenomen te worden in de rubriek dient u uw (volledige!) prestatie en de nodige (volledige!) gegevens in te sturen via een webformulier. Vult u niet alle gevraagde gegevens volledig in (bv. slechts een deel van uw naam), dan kunnen wij een publicatie niet garanderen. E-mails aan PIPA-werknemers tellen niet mee als deelname aan de rubriek, enkel het formulier geldt als inzending! De webformulieren kunt u openen door op onderstaande links te klikken:

Voeg indien mogelijk ook een foto van uzelf of van uw topduif toe. Graag een mooie, liggende foto met deze minimumverhouding: 450 px breed op 315 px hoog.

Hou er rekening mee dat er een deadline is voor het insturen en dat resultaten die na de deadline ingestuurd worden vermoedelijk niet gepubliceerd zullen worden. De deadline ligt standaard vast op dinsdagmiddag 12 uur, maar kan een dag of meer opschuiven indien veel vluchten werden uitgesteld.

Duitsland

Om opgenomen te worden in de rubriek dient u uw prestatie en de nodige (volledige!) gegevens in te sturen naar de verantwoordelijke van de rubriek Dirk Zoland op zoland@t-online.de. Vult u niet alle gevraagde gegevens volledig in (bv. slechts een deel van uw naam), dan kunnen wij een publicatie niet garanderen. Enkel e-mails aan Dirk Zoland tellen als inzending, mails aan PIPA-medewerkers niet! De gegevens die we van u nodig hebben om uw prestatie te publiceren:

 • voor- en achternaam
 • stad
 • e-mailadres
 • naam en datum van de vlucht
 • afstand (in km)
 • aantal duiven in vlucht
 • aantal door u ingezette duiven
 • aantal gewonnen prijzen
 • gewonnen prijzen (bv. 1-2-3)
 • categorie (oude, jaarse, jonge)

Stuur samen met bovenstaande informatie ook een foto die voor publicatie vatbaar is (minimumverhouding 450px breed op 315 hoog).

Hou er rekening mee dat er een deadline is voor het insturen en dat resultaten die na de deadline ingestuurd worden vermoedelijk niet gepubliceerd zullen worden. Stuurt u na de deadline in, dan kunt u uw prestatie zelf onderaan het artikel toevoegen bij Reacties. De deadline ligt standaard vast op dinsdagmiddag 12 uur, maar kan een dag of meer opschuiven indien veel vluchten werden uitgesteld.

Waarom zou ik insturen?

Sommigen onder jullie vragen zich vast af waarom jullie zouden moeten insturen, maar mochten jullie geen interesse hebben, dan zouden jullie deze pagina ook niet lezen. Trots zijn op een prestatie, daar is immers niets mis mee. Anderen doen het ook, getuige daarvan de vele Belgische, Nederlandse en Duitse inzendingen die we in elke week mogen ontvangen. De belangrijkste redenen waarom zij zo fanatiek insturen:

 • Met het grote aantal vluchten elk weekend is het niet evident om in het oog te springen. Via ons gebruiksvriendelijk webformulier komt u gegarandeerd onder de aandacht zonder daar al te veel moeite voor te moeten doen.
 • PIPA is een internationale website die de bakermat van de duivensport ook in het buitenland promoot. Onze rubriek Mooie Prestaties verschijnt daarom niet alleen in het Nederland, maar ook in het Frans, Duits, Engels en Chinees. U geniet dus niet alleen op eigen bodem aandacht, maar ook ver daarbuiten!
 • Een plaatsje veroveren in onze Liefhebbersindex is niet zo evident met alle vluchten, winnaars en kettinguitslagen die er wekelijks zijn. Via Mooie Prestaties is het echter een fluitje van een cent. Stuur in voor Mooie Prestaties en uw prestatie verschijnt (samen met de andere inzendingen van die week) onder uw naam in onze Liefhebbersindex. Zo staat uw naam voor eeuwig en altijd vermeld in onze lijst met liefhebbers uit binnen- en buitenland! 

Nog vragen?

Heeft u nog vragen? Neem dan contact met ons op via redactie@pipa.be.