
Het 12 meter lange tuinhok.Het hok staat gericht op het westen. Voor het hok een drie meter diepe ren,
waar de duiven dag en nacht in kunnen. De duiven zitten op afgezaagde takken van bomen, een prachtig natuurlijk gezicht.
Bakhuizen, een rustig dorp in zuidwest Friesland, behorend tot de Gemeente Gaasterland-Sloten. Een prachtig gebied met schitterend natuurschoon. Ideaal voor een rustige fietsvakantie. Aan de rand van Bakhuizen is een grote camping ‘De Witte Burch’. Beslist een aanrader voor een vakantie in eigen land. In Bakhuizen woont de Nationale winnaar Sector 4.Zijn naam is Klaas de Vreeze, 62 jaar oud en sportman in hart en nieren. Naast de duivensport is hij ook een hartstochtelijk voetballiefhebber en al 30 jaar actief als trainer van diverse clubs. Dagelijks zwemt Klaas in het dichtbij gelegen IJsselmeer, winter en zomer. Zelfs de landelijke media besteedden aandacht aan dit fenomeen. Zo hard hij voor zichzelf is, zo hard is Klaas ook voor zijn duiven. En dat betaalt zich uit, nu hij zich de laatste jaren alleen nog maar manifesteert op de grote fond. Meerdere keren pakte hij al een teletekstplaats, alleen die grote klapper wilde maar niet komen. Afgelopen zaterdag was het dan eindelijk zover. Samen met enkele sportvrienden zat hij die ochtend rustig te wachten, toen opeens een duif over het huis pardoes op de ren viel. Het was de NL 03-1682744, een nestduivin die op een jong van drie dagen werd ingemand. Als een duveltje uit een doosje kwam ze binnen en het systeem gaf 10.42.35 uur aan. Op een afstand van bijna 963 kilometer betekent dit een snelheid van 1.103 meter per minuut. Met een voorsprong van 14 meter per minuut klopt zij nummer twee van de uitslag de ‘545’ van Willem Baarsen uit Urk ( dit jaar ook al 1e Internationaal Limoges Noord!!) gedecideerd. Na de gebruikelijke controle kwam rond 13.00 uur het verlossende bericht van onze landelijke organisatie. Klaas de Vreeze, 1e Nationaal Bergerac Sector 4! Klaas had 40 duiven mee en pakt 18 prijzen in het NIC Balk, waarvan 1, 2 en 3 tegen 308 duiven!
Bij Klaas De Vreeze is de natuur baas
Toen Klaas op de kleuterschool zat had hij al duiven en eigenlijk is hij altijd succesvol in de duivensport geweest. Een bijzondere periode was wel het tijdperk 1978 – 1998 toen hij bijzonder succesvol was met duiven van de Wezeper grootmeester Jac. Wolff, een man waar Klaas een bijzonder vriendschappelijke relatie mee had. Het beste van het beste kwam naar Bakhuizen. In die tijd was Klaas vier jaar achtereen Generaal van Rayon ‘De Kuststrook’ en verder 2e Generaal van de toenmalige Afdeling Friesand.
Vanaf het midden van de jaren negentig kwamen de eerste fondduiven, eerst van Ad Venmans uit Tilburg, later van Ton Bollebakker uit Laren, Hans Eijerkamp en Zonen uit Brummen, Gradje Roeffen uit Grubbenvorst en Cees van der Laan uit Castricum.
De laatste vier jaar wordt uitsluitend overnachtfond gespeeld en met succes. Een bewuste keus van Klaas, want net als velen heeft hij zijn buik meer dan vol van de overvolle kalender van de programmavluchten. Om wekelijks drie, vier keer met duiven naar het lokaal te zeulen had Klaas geen zin meer. Hij is lid van ‘Thûsfleaners’ uit Koudum en korft zijn duiven op de nationale vlucht in het NIC van Balk. Dit centrum is in korte tijd erg populair geworden bij de Friese fondspelers. In Bakhuizen houdt men op een gemakkelijke manier duiven. Eén geelkuur per jaar, als de duiven jongen hebben, is alles wat er medisch wordt gedaan met de oude duiven, behoudens de verplichte paramixo-enting. Is er een medisch probleem dan wordt dierenarts Nanne Wolff geraadpleegd, maar dat is maar sporadisch. De 50 koppels tellende vliegploeg is begin april gekoppeld. De eieren van de oude koppels gaan onder de jaarlingen, die jongen grootbrengen. De oude duiven broeden dood. Daarna wordt er zo gewerkt dat de duiven op de eerste Limoges op kleine jongen zitten. Ook op Bergerac speelde Klaas al zijn duiven op jongen.
De training in het seizoen is dagelijks van 06.00 – 9.00 uur. Alles gaat uit het hok en ze mogen vrij trainen. De voeding is Natural met gele en rode mais via E. Wielink uit IJsselmuiden. Ieder dag volle bak (drie keer bijvullen per dag) en één dag per week, meestal de zondag, moeten ze alles opeten wat er nog ligt. De duiven worden vier keer met de afdeling in de voorbereiding meegegeven en verder wordt er veelvuldig door Klaas zelf afgericht. Vaak één voor één en uit alle richtingen. Dit gebeurt ook tussen de nationale vluchten door en zo nu en dan worden ze dan ook met de afdeling meegegeven.
De ‘744’, een heel gewone duif
De winnares van Nationaal Bergerac debuteerde als jaarling met een prijs middenin de uitslag op de overnacht. Als tweejaarse miste ze niet en won een 142e Nationaal Ruffec en een 64e Nationaal, 65e Internationaal Bergerac. Dit jaar miste ze van Limoges en dan die eerste Nationaal Bergerac.
De vader is de NL 96-1382386, uit een rechtstreekse van Ad Venmans x een rechtstreekse van Jac. Wolff.
De moeder is de NL 01-5156623 via Kweekhok Rijs en is een inteelt naar ‘’ De Kruisbek’ van Eijerkamp-Muller. Zij komt uit een Eijerkamp-Muller x een kleindochter van de ‘Adonis’81 van Anton van Haaren, Heesch. Het is een kleine licht gebouwde duivin met een zijdezachte pluim, die deze zeker niet gemakkelijke Bergerac op indrukwekkende wijze weet te winnen.

Tenslotte
De jonge duiven worden nog opgeleerd op de natoer en daarna is het rust geblazen. De duiven zitten dan dagelijks verplicht in de ren en mogen alleen ‘s nachts binnen. En scheiden, dat doet hij maar een enkele week vlak voor het koppelen. En ondertussen is er veel tijd voor al die andere leuke dingen waar Klaas zo van houdt. Nogmaals van harte proficiat met je prachtige Nationale zege. Een bekroning op een leven lang inzet in de duivensport!