Gouden Vleugel - Brugse Barcelonaclub - Feest

Zaterdag 20 oktober 2007 stond de eerste ‘hoogdag’ van het komende winterseizoen op de agenda met het feest van de ‘Brugse Barcelonaclub’, de organisatoren van de gerenommeerde ‘Gouden Vleugelcompetitie’ op de ‘topklassieker’ bij uitstek van onze internationale duivensport, het ‘koninginnestuk’ van de ‘Grote Fond’, met name… Barcelona! We kunnen ons geen duivenliefhebber voorstellen, van pure vitesser tot ‘zware fondliefhebber’, die niet de ambitie heeft of de ‘drang’ kent… om ooit eens deel te nemen aan de topklassieker ‘Barcelona’, vaak omschreven als de ‘Tour de France’ van onze duivensport. Dergelijke topklassieker op uw palmares kunnen bijschrijven moet niet alleen een droom zijn… het opent ook meteen de deuren naar ‘eeuwige roem’! Een competitie binnen deze competitie is beslist de jaarlijkse strijd voor het winnen van de ‘Gouden Vleugel’. Een ‘goudeerlijke’ competitie ook, die geen onderscheid maakt tussen groot of klein, vermits iedereen met gelijke wapens strijdt, want de ‘Gouden Vleugel’ wordt gewonnen door de liefhebber die als eerste zijn ‘1e getekende’ klasseert op de nationale uitslag vanuit Barcelona. Zoals het in grote wedstrijden past is er ‘Zilver’ voor de 2e en ‘Brons’ voor de 3e liefhebber met zijn ‘1e getekende’ op het nationale resultaat.

Zaterdag 20 oktober was het domein ‘De Vossenberg’ te Hooglede voor het 2e jaar op rij, the ‘place to be’, vermits hier het jaarlijks gerenommeerde feest van de ‘Brugse Barcelonaclub’ plaatsvond. Deze ‘Gouden Vleugelcompetitie’ was overigens aan zijn 30e editie toe, waarvoor in 2007 liefst 1.378 liefhebbers waren ingeschreven. Een deelnemersaantal waarop het hoofdbestuur met voorzitter Antoine Van Hove, secretaris Luc Delbaere en penningmeester Etienne Meirlaen terecht fier mag zijn. Na de traditionele uitstap richting het ‘Venetië van het Noorden’ of de stad Brugge met geleid stadsbezoek en rondvaart op de Brugse Reien, lag het accent uiteraard op het avondfeest in het domein ‘De Vossenberg’ waar de prijsuitreiking van de fel begeerde ‘Gouden Vleugelcompetitie’ haar doorgang vond. Het heeft niet veel gescheeld of de vogelgriep greep ook de Barcelonavlucht naar de keel, doch… door de koelbloedigheid van notaris Dons, raakten onze duiven tijdig in Spanje vooraleer Frankrijk zijn deuren voor enkele weken voor onze duiven dichtdeed. Vanuit Spanje kon en mocht wel nog gelost worden, zo kon Barcelona vlekkeloos doorgaan.
Het was Leon Crowet uit Couvin die midden de nacht een duif kon constateren… laat dit dan juist de latere ‘Gouden Vleugelwinnaar’ editie 2007 zijn! Leon schreef hiermee een stuk Gouden Vleugelgeschiedenis, omdat hij hier een echte ‘hattrick’ scoorde… door voor de 3e maal deze prestigieuze ‘Gouden Vleugel’ in de wacht te slepen! De statistieken leren ons dat Leon Crowet in 1991 met zijn ‘BLAIREAU’ voor het eerst deze triomf binnenhaalde… in 2001 was het zijn ‘SAINT EX’ (overigens kleinzoon van ‘Blaireau’) die voor dit succes tekende… terwijl het in 2007 de SERENO (een zoon van ‘Saint Ex’) is die de fel begeerde ‘Gouden Vleugel’ voor de 3e maal naar Couvin bracht! Leon Crowet plukt nu duidelijk de vruchten van een levensbelangrijke les die hij had getrokken uit een reportage over ‘Barcelonacoryfee’ Andre Vanbruane, en die was: verkoop nooit een echte topduif. Zijn ‘Blaireau’ wou hij voor geen geld verkopen… een geluk! Want zonder hem was er nooit een ‘Saint Ex’ geweest, laat staan een ‘Sereno’! Het werd dan ook een spetterend avondfeest, niet alleen om het overheerlijke buffet opgeluisterd door de oorstrelende harpmuziek van Janu, maar vooral om de enorme sfeer en ambiance die in de zaal heerste. Want we mochten een ‘grote meneer’ uit de Barcelonageschiedenis vieren… niet groot van gestalte, niet groot in aantal duiven, maar… des te groter in daden: Leon Crowet uit Couvin! Een feest waar alle politiek gekibbel van dit moment een lesje kon uit trekken, want hier stonden Vlamingen en Walen ééndrachtig zij aan zij om deze grote kampioen te lauweren en te vieren! Wat kan duivensport toch mooi zijn… De afwezigen hadden eens te meer ongelijk. Na het uitreiken van de talrijke trofeeën, was het de beurt aan Freddy Birset, om met zijn ‘oeuvre’ over het prachtige ‘Franse Chanson’, onze ‘duivenmannen’ op de dansvloer uit te nodigen… en te feesten tot in de ‘kleine uurtjes’!