Derwa-Luxem verkozen tot DAL-melker 2018

DAL staat voor Duivensport Arrondissement Leuven en bekroont de beste liefhebber (melker) van het afgelopen seizoen van het Leuvense arrondissement. Het geheel wijkt in zijn concept volledig af van andere kampioenschappen daar het de collega's duivenmelkers zijn die onder mekaar beslissen wie deze eer toekomt.


Derwa-Luxem, verkozen tot DAL-melker 2018

Vooreerst een klein woordje uitleg bij de reglementen van deze toch wel bijzondere verkiezing. In de DAL-competitie geen sprake van coëfficiënten, eerste getekenden, aantal prijzen of andere rekensommen maar wel de waardering van de collega-melkers voor de prestaties van het afgelopen seizoen. Vooreerst mag iedere liefhebber in 3 verschillende categoriën - snelheid, halve fond en fond - drie liefhebbers nomineren van wie hij of zij vindt dat deze afgelopen seizoen uitzonderlijk gepresteerd hebben. Deze liefhebbers worden vervolgens uitgenodigd om deel te nemen aan de DAL-verkiezing. Een volgende schifting gebeurt in een tweede ronde. Alle stemgerechtigden mogen uit elke categorie nog twee liefhebbers nomineren. De tien liefhebbers met de meeste bolletjes achter hun naam gaan vervolgens naar de finale. Voor 2018 waren dat de volgende liefhebbers (in alfabetische volgorde):

Derwa-Luxem (1/2 fond)
Goris Maurice (snelheid)
Grammet Luc (snelheid)
Janssens Geoffrey (1/2 fond)
Laevers Lucien (1/2 fond)
Lodewijckx Ronald (fond)
Menten Ronny (1/2 fond)
Natens Leon (Fond)
Schepmans Erwin (1/2 fond)
Schroeven Robert (snelheid)


De tien finalisten

Omdat stemmen en de daarmee gepaard gaande stress veel energie kost, wordt aan alle genodigden een uitstekende feestmaaltijd voorgeschoteld. Voor de aanwezige dames was er een quiz-woordpuzzel voorzien. Drie van hen mochten een prijs in ontvangst nemen.

Na dit korte intermezzo was het tijd voor het serieuzere werk en de ontknoping van de DAL-melker 2018. Elke stemgerechtigde mocht nu slechts één liefhebeer nomineren, diegene die volgens hem/haar het meest aanspraak maakt op deze prestigieuze titel. En het was moeilijk kiezen, alle tien finalisten hebben stuk voor stuk een uitzonderlijk seizoen beleefd maar toch waren er drie uitschieters.

Ronald Lodewijckx

"Nooit geen beter jaar gehad, met de helft ben ik nog tevreden," sprak Ronald Lodewijckx, nochtans reeds winnaar van de  eerste nat. Limoges en eerste int. nat. Marseille. Ronald Sloot het seizoen dan ook af met een eerste en tweede interprovinciaal Bergerac en dit nadat hij enkele weken voordien ook reeds de eerste provinciaal cahors gewonnen had. In het gerenommeerde samenspel Demer & Dijle had hij de snelste vanuit Limoges, Montelimar, Marseille, Cahors en Bergerac. Dit alles resulteerde in topnoteringen op de nationale kampioenschappen en in een Eerste Provinciale Asduif Vlaams-Brabant en een tweede plaats op het kampioenschap 1 + 2. Ronald was bij de fondafgevaardigden de liefhebber die in deze specialisatie het grootste aantal voorkeurstemmen achter zijn naam kreeg en werd daarmee fondmelker van het jaar.


Ronald Lodewijckx behaalde het meeste stemmen van alle fondgenomineerden

Luc Grammet

Wie ook (weer) een fantastisch seizoen maakte, is Luc Grammet uit Kortrijk-Dutsel. Hij wist bij de snelheidsspelers het meeste stemmen te verzamelen en dit reeds voor de vijfde keer ('13 - '14 - '15 - '17 en '18). Luc is niet enkel een snelheidsspecialist maar weet ook op de kleine halve fond meer dan zijn mannetje te staan. 2018 was goed voor een twintigtal eerste prijzen. Tachtig procent prijs is zowat de maatstaf (bij de oude en jaarse iets meer, bij de jonge iets minder) getuige de volgende resultaten:

Laon 335 d.: 1-2-3-4-5-6-7-14-15-16-17-18-19-20-21-22-23-25-26-27-30-34-(38/50)
Soissons 1.156 d.: 1-2-3-4-5-6-24-25-52-53-54-55-62-68-87-94-102-104 (37/62)
Melun 769 d.: 1-5-8-17-37-40-45 (12/13)


Luc Grammet is in 2018 voor de vijfde keer tot beste verkozen bij de snelheidvirtuozen

Derwa-Luxem

Op wie er totaal geen maat stond dit jaar was de Herentse tandem Derwa-Luxem. Met twee Olympiadeduiven, één nationale en vijf provinciale overwinningen en eenenvijftig eerste prijzen (dubbelingen inbegrepen), spreken Albert en Francine zelf van "één van onze beste seizoenen ooit". Zij werden dan ook terecht tot DAL-melker 2018 verkozen en dit reeds voor de derde keer op veertien verkiezingen. Ook in de bonverkoop - de tien finalisten schenken ieder een bon om het geheel financiëel te ondersteunen - schoot de schenking van Derwa-Luxem de hoofdvogel af. Na een lange biedstrijd tussen twee liefhebbers, die beiden reeds een nationale overwinning behaalden met een rechtstreekse Derwa-Luxem, werd een kind van Invictus (1e nat. Issoudun) x Irina (1e nat. Argenton) afgeklopt op 2.600 euro.


Derwa-Luxem, voor de derde maal door de concullega's verkozen tot DAL-melker

De DAL-viering is een succes over de ganse lijn die het negavitisme dat dikwijls heerst in onze sport overstijgt en waar topliefhebbers mekaar belonen voor de geleverde inspannigen van het afgelopen seizoen. We kijken alvast uit naar de volgende editie.