De tandem Christiaens-De Smedt
Pamel, een deelgemeente van het Vlaams Brabantse Roosdaal is de thuisbasis van de specialisten op de zware fond : Christians-De Smedt. Die tandem bestaat uit het echtpaar Dirk en Kristel die van de zwaarste discipline uit onze hobby hun actieterrein hebben gemaakt. Dat deze kampioenenformatie geen onbekende is bewijst hun palmares, vooral de laatste jaren spelen ze zichzelf met de regelmaat van een klok in de kijker.
De prachtige hokken te Pamel, Roosdaal
De grote fond is het actieterrein
De internationale vluchten zijn de wedstrijden waarop Dirk en Kristel willen schitteren. Op deze vluchten is het natuurlijk van het allerhoogste belang om over een kolonie duiven te beschikken die zolang mogelijk blijft doorgaan wanneer ze reeds vele lange uren in de lucht hangen. Dan heeft men dus een soort vliegende atleten nodig met een enorm uithoudingsvermogen gecombineerd met een fysiek waaraan niks mag mankeren en dus alles perfect functioneert. Het kleinste gebrek wordt afgestraft tijdens de marathon die ze vliegen wanneer ze vanuit het verre zuiden de weg noordwaarts moeten afleggen. Soms 12 tot 14 uren aan één stuk vliegen, om na een korte nachtrust zo vroeg mogelijk opnieuw uit de veren te zijn en de vlucht huiswaarts opnieuw aan te vatten. Wanneer ze dan na die vele honderden kilometers succesvol de thuishaven bereiken, bewijzen ze over alle eigenschappen te beschikken die nodig zijn. Want bij een winnaarstype als Dirk Christiaens ligt de lat op een hoogte waar enkel de allerbesten over kunnen !
De titel
De criteria om de titel van nationaal kampioen grote fond te behalen waren 3 keer de eerste en tweede inzet behalen op de verste nationale wedstrijden. De man/vrouw tandem Christiaens-De Smedt deed het met volgende uitslagen :
Pau 2.581 d. : 20° + 70° nationaal
Agen 4.477 d. : 136° + 150° nationaal
Marseille 2.336 d. : 38° + 83° nationaal
Hiermee komen ze ten huize Christiaens-De Smedt aan een coefficient van amper 15,05 % voor de 6 behaalde prijzen! Wat betekent dat er gemiddeld aan prijzen minimum per 40-tal werd gescoord, een formidabel gemiddelde van deze zware fondploeg dus.
Deze titel werd behaald door 4 duiven die we hieronder even kort voorstellen :
Ten eerste was er de 4-jaarse 'Jan Cancellara' (2165161/14) die een topprijs op Pau en Marseille voor zijn rekening nam, respectievelijk een 70° nationaal op 2.581 duiven en vervolgens nog eens een 83° nationaal tegen 2.336 duiven (hier ziet u diens pedigree).
Jan Cancellara, kilometervreter ten huize Christiaens-De Smedt
Ook 'Corry' (2009845/15) deed flink haar deel met eveneens 2 prijzen uit Pau en Marseille, zijnde een 20° nationaal vanuit Pau tegen dus 2.581 duiven en een 38° nationaal op Marseille waar er 2.336 marathonvliegers aan de start stonden (bekijk hier de pedigree van Corry). U ziet dat we bij deze superduivin namen als Beens, Florizoone en de Laureaat Barcelona van Gijselbrecht terugvinden in haar afstamming.
Corry, had ook een groot aandeel in de nationale titel
Dan was er nog 'Prinses' (2007410/16) die samen met de 2007386/16 (deze laatste is spijtig genoeg verloren gegaan van Narbonne) een superuitslag vanuit Agen behaalden door daar samen op een puike 136° en 150° plaats te eindigen tegen toch 4.477 duiven (de pedigree van Prinses kan u hier bekijken).
Prinses : medewinnares van de nationale titel
Ook zit er nog een zekere 'Hilair' (2009131/17) op de hokken die als jaarling reeds 2 maal rats aan de kop vloog op vluchten boven de 800 km, zijnde een 6° nationaal op Narbonne en een 52° nationaal op Agen. Deze topper is eveneens een nazaat van de Laureaat Barcelona van de familie Gijselbrecht (hier zijn pedigree). Van Narbonne werd deze duif in het donker geklokt om 23u.34, Hilair werd hiermee het 4° beste jaarling in Europa op de grote fondvluchten in zijn categorie, een superbelofte dus voor de nabije toekomst.
Hilair, de grote belofte voor de toekomst
Vaste waarde op de zware fond
De tandem uit Pamel is al jaren een vaste waarde op de verre drachten want in 2016 wonnen zij ook al de zilveren vleugel met hun Zilveren Barcelona (2197478/12). Deze klepper vloog in 2015 reeds de 111° nationaal op Barcelona om dan in 2016 keihard uit te halen met de 4° nationaal en 10° internationaal op deze Spanje klassieker (bekijk hier de pedigree). Nogmaals de Laureaat Barcelona van Gijselbrecht, hier in combinatie met o.a. Vanbruane in de rijke bloedlijnen van deze kilometervreter.
De Zilveren Barcelona
Ook hun Milon is een naam die klinkt als een klok in het duivenwereldje, deze topper is een schoolvoorbeeld van hoe een lange afstandvlieger eruit moet zien. Milon (hier zijn pedigree) is reeds vader van superbelofte Hilair ! Ook hier weer de naam Gijselbrecht in de stamboom maar ook aangevuld met Nederlandse en Duitse topnamen zoals Menne & Dochter + Piet de Vogel.
Milon, specialist op Pau
De kolonie Christiaens-De Smedt uit Roosdaal bekroonde een tot nu toe schitterende carriere in 2018 met de titel van Nationaal kampioen KBDB zware fond. Enkele andere hoogtepunten in het harde seizoen 2018 zijn naast de nationale titel ook nog deze van 1° provinciaal kampioen zware fond en zeker ook het behalen van de 2° plaats in de Brugse Barcelona Club voor beste duif op Barcelona van de laatste 2 jaar (2017-2018) met Hendrik (2162880-12). Deze onvermoeibare klasbak presteerde het om op de laatste 2 edities van de Barca-vlucht evenveel keer in de top-50 nationaal te eindigen. Enkel de witte merel van Eric Limbourg uit Brussegem doet beter. Hendrik scoorde voordien ook al meerdere keren op Narbonne en Montelimar. (de pedigree van Hendrik kunt u hier bekijken)
Hendrik: absolute specialist op Barcelona
Wanneer we nu de kwaliteit op de hokken nuchter in beschouwing nemen, mogen we besluiten met te zeggen dat deze titel zeker geen eindpunt zal zijn. Want Dirk en Kristel hebben hun zaakjes goed in de hand om ook in de toekomst te blijven uitblinken op de grote fond.