Aller au contenu principal

Rutz & Zonen winnen nationaal Barcelona Duitsland 2008! Dit met een absolute werelduitslag: 1°, 3° en 4° nationaal!!


Hans-Peter Brockamp, Sven & Jens Rutz


Sven, Thomas Gyselbrecht & Jens Rutz

 

 

 


De naam Rutz doet ongetwijfeld bij vele zware fondliefhebbers een belletje rinkelen. Rutz & Zonen kan men ondertussen gerust een 'gevestigde waarde' noemen binnen de internationale zware fond wereld. Het lijkt daar wel een 'makkie' om nationale en/of internationale overwinningen aaneen te rijgen.
Makkelijk is uiteraard de verkeerde uitdrukking, want de gedrevenheid waarmee men daar in Altheim met de duiven omgaat, is meteen een verklaring voor de reeds behaalde topprestaties. In tegenstelling tot wat men als buitenstaander in eerste instantie zou denken, is het niet de vader die de leiding van het duivengebeuren op zich neemt en waarbij de zonen de volgelingen zijn. Het zijn de zonen van Karl-Heinz Rutz: Jens & Sven, een 25-jarige tweeling, die reeds een aantal jaren de volledige verzorging van de duiven op zich nemen. Ze hebben wel de duivensport via hun vader leren kennen, maar al vlug snelden ze hun vader voorbij en werd de tweeling als 13-jarige 'piepers' reeds kampioen in hun club, jawel, net voor vader Rutz…
Toen werd hen ook duidelijk dat men beter de krachten zou bundelen en dus ging men in combinatie spelen: de tandem 'Rutz & Zonen' werd geboren.


De taken zijn mooi verdeeld ten huize Rutz. Jens is verantwoordelijk voor de vliegduiven, Sven houdt zich bezig met de kweekduiven en met de jonge duiven. Vader Rutz is, ondanks dat hij geen concrete taken op zich neemt, wel een heel belangrijke schakel in het team. Door een erg drukke zelfstandige job is Karl-Heinz Rutz genoodzaakt om zijn zonen vooral bij te staan met raad wanneer het nodig is, om te helpen bij de verzorging is er niet of nauwelijks tijd. Hij speelt al meer dan 30 jaar met de duiven en dus ziet hij dingen die enkel door ervaren liefhebbers kunnen gezien worden.
Bijvoorbeeld bij het trainen houdt hij de duiven goed in de gaten en probeert hij te analyseren welke duiven naar hun beste vorm toegroeien en welke duiven het nog even laten afweten qua vorm. En een goede vorm hadden de Rutz-duiven voor Barcelona wel…

 

"Een 6-7 tal dagen voor de inkorving trainde de Barcelona-ploeg goed, maar nog niet goed genoeg om op schema te zitten. Ze werden een 2-3 tal dagen gekuurd voor de luchtwegen. Als dit de reden was van de intensieve training die de duiven zichzelf daarna, dus de laatste 2-3 dagen voor de inkorving, oplegden, weten we niet." aldus Sven Rutz. "Je weet wel dat duiven vorm te pakken hebben als ze 10-15 minuten volledig uit het zicht verdwenen zijn, en dan ook nog eens elk op zichzelf hun training verder zetten. Als ze de ganse tijd in een groepje vlakbij het hok blijven vliegen weet je dat het fout zit. De laatste dagen voor de inkorving trainde de Barcelona-ploeg dan ook zoals het moest. Met het bekende resultaat: 1°, 3° en 4° nationaal en uiteindelijk 12 prijzen per 4-tal van 29 gezette duiven."

"De drie topduiven zijn allen duivinnen, het probleem dat elke keer opnieuw terug komt bij de duivinnen is het natuurlijk het onderling paren. Je moet de duiven opvoederen, maar als je ze te veel opvoedert gaan ze weer te snel onderling paren. Een beetje de gulden middenweg zoeken dus. De latere Barcelona winnares was nu ook gepaard met een andere duivin en beide duivinnen legden 4-5 dagen voor het inkorven hun 2e ei. Met andere woorden: de 1° Nationaal Barcelona werd ingekorfd op 4 eieren van 4-5 dagen.
Toeval of niet, maar dit is exact dezelfde situatie als toen we Barcelona Nationaal in 2003 gewonnen hebben!

1°, 3° en 4° nationaal Barcelona winnen is een historisch prestatie, maar de Rutzen zijn al heel wat gewoon. Het is namelijk al hun 2° nationale overwinning op Barcelona. Hun 'Jessie' won in 2003 de 1° Nationaal Barcelona en is nu grootmoeder geworden van zowel, de 1°, 3° als 4° nationaal Barcelona!


Pedigree : Click here

Pedigree : Click here

Pedigree : Click here


Laten we even de voornaamste prestaties van Rutz & Zonen op een rijtje zetten:
1° Internationaal Pau 2006
1° Internationaal Bordeaux 2005
1° Nationaal Barcelona 2003 (2° Internationaal)
1°, 3°, 4° Nationaal Barcelona 2008
1° Nationaal Carcasonne Yearlings 2006
2° Nationaal Barcelona 2004


"De focus ligt wel degelijk op Barcelona, maar dit wil uiteraard niet zeggen dat we de andere internationale vluchten links laten liggen. Laat ons zeggen dat we ons eigenlijk concentreren op alle internationale vluchten, maar dat we proberen pieken naar Barcelona. Met veel geluk houden de duiven hun absolute topconditie 2 tot max. 3 weken aan. Maar meestal is het al moeilijk genoeg om de duiven 1 tot 2 weken in absolute topvorm te krijgen.
Dus proberen we te pieken naar de belangrijkste vlucht van het jaar.
" In principe krijgen de jaarlingen hier bij Rutz 1 grote test op de zware fond. De duiven die op deze vlucht mooi prijs vliegen OF die geen prijs vliegen maar heel fris thuis komen, houden we over als 2-jaarse. De twijfelaars laten we nog één zware fondvlucht doen. Als we gaan kijken naar de TOP 3 van Barcelona dit jaar zien we dat de 1° en 4° Nationaal beide 2-jaarse zijn die als jaarling op Irun gevlogen hebben, maar die beide pas 's ochtends thuis waren. Geen speciaal resultaat als je de avond ervoor al 10 duiven thuis hebt.
"Maar ze hadden nog een prijsje en ze kwamen in goede conditie thuis, en zulke duiven houden we uiteraard nog over als 2-jaarse.
" De 3° Nationaal Barcelona is een 3-jaarse duif die tot nu toe ook nog geen echte top gevlogen had. Als jaarling prijs op Carcassonne en als 2-jaarse prijs op zowel Barcelona en Perpignan, maar meer ook niet. Het is mooi om te zien hoe 2 jonge gasten zich met veel inzet en passie opgewerkt hebben tot de absolute top van de internationale zware fondvluchten. We wensen hen de rest van het seizoen en ook de komende jaren nog veel succes!


Motivatie voor de duiven of motivatie voor de liefhebber?