Mitchel Vervelde (Papendrecht, NL) heeft de beste jonge duif van Nederland WHZB/TBOTB 2016

De jeugdige liefhebber Mitchel Vervelde levert direct bij de start van zijn duivensportcarrière een prestatie van formaat. Velen dromen ervan om eens de beste duif van Nederland te hebben. Voor Mitchel is die droom al uitgekomen met het winnen van de titel Beste Jonge Duif van Nederland WHZB/TBOTB 2016.


Mitchel Vervelde (Papendrecht, NL)

Mitchel, jong en gedreven

De 22-jarige Mitchel Vervelde is woonachtig in Papendrecht. Hij werkt in Hendrik Ido Ambacht als elektromonteur. Vanaf zijn negende jaar heeft Mitchel al duiven, toen natuurlijk zeer kleinschalig. Gestart werd op een klein duivenhokje, gekregen als verjaardagscadeau van oma en opa, waar slechts twee duiven in konden worden gehuisvest. Zijn grote steun en toeverlaat en tevens zijn eerste leermeester was zijn opa. In 2007 werd er een groter hok gebouwd en kwamen er ook meer duiven. Daarmee werd alleen gekweekt en de duiven werden gespeeld door opa. Inmiddels had Mitchel ook contact gezocht met Adrie en Ineke van der Rhee. Die topspelers hebben Mitchel uiteindelijk gebracht waar hij nu staat. In 2011 verhuisden de eerste vier jongen van het hok Van der Rhee naar Papendrecht, waarmee direct successen geboekt werden. In 2014 kwam Mitchels droom uit toen zijn ouders de tuin gingen veranderen en hij een groter hok mocht zetten. Zo had hij een volwaardige accommodatie om aan de vluchten deel te nemen. Eind 2014 werd hij lid van P.V. De Luchtbode in Papendrecht en startte hij zijn actieve duivencarrière. 

Het jongeduivenspel

Mitchel heeft niet alle tijd om volledig deel te nemen aan het duivenprogramma. Hij specialiseert zich daarom op de jongeduivenvluchten. Dat hem dat in zijn eerste jaren al direct goed af gaat, is duidelijk. Zijn tweede leermeester Adrie van der Rhee heeft hem een goede opleiding gegeven. Mitchel kiest dus bewust voor een specialisatie op de jongeduivenvluchten. Wanneer Mitchel meer ervaring opgedaan heeft, zal hij bekijken aan welke onderdelen hij verder zal deelnemen. Een juiste insteek lijkt mij.

De jonge duiven worden vanaf een maand voor de vluchten door Michel zelf opgeleerd. Dat gaat in kleine stapjes om de duiven goed te laten wennen aan de mand en zelfvertrouwen op te laten doen. De jonge duiven worden tot de laatste vitessevlucht op het nest gespeeld. Daarna worden de geslachten gescheiden en worden de overige vluchten afgewerkt door ze op de deur te spelen. Die wijze van spelen heeft Mitchel veel succes gebracht, met als uitsmijter de prestaties van The Special Girl.

The Special Girl

Die naam draagt de blauwe duivin NL16-1553134 van Mitchel. Ze was in 2016 de allerbeste jonge duif van Nederland in de prestigieuze WHZB/TBOTB-competitie. Daarvoor leverde ze de volgende geweldige prestaties:

5e Fontenay-sur-Eure tegen 1.296 duiven
6e Duffel      tegen 3.125 duiven
8e Peronne      tegen 8.965 duiven
8e Pt.-St.-Maxence  tegen 7.593 duiven


The Special Girl van Mitchel Vervelde

The Special Girl is gekweekt uit twee duiven van leermeester Adrie van der Rhee. Bekijk haar stamboom hier. De ouders van de winnares kwamen in het najaar 2014 bij Mitchel het kweekhok versterken. Direct in 2015 werd er een jonge duif uit gekweekt die enkele vroege prijzen wist te vliegen. Reden genoeg voor Mitchel om ook in 2016 uit dat kweekkoppel jongen te kweken. Dat hij daar geen spijt van heeft gekregen, mag duidelijk zijn. Opnieuw werd een jong uit dat koppel geboren dat wist wat prijs vliegen is. Het bleek nadien een heel speciaal jong dat The Special Girl gedoopt werd. Het is een duif van de tweede ronde. Bij aanvang van het vliegseizoen liep ze een doffertje tegen het lijf en er volgden al gauw eitjes. Daarop werd ze tot de vlucht uit Quiévrain gespeeld. Daarna werd ze op de deur gespeeld, met bovenstaande geweldige prestaties als resultaat.


De NL16-1555133, nestmaat van The Special Girl

Succesvolle start

De start van de duivenloopbaan van Mitchel Vervelde is overweldigend. Dat is met name te danken aan de goede begeleiding van zowel opa Van Zanten als Adrie en Ineke van der Rhee. Eenmaal op eigen benen staand heeft Mitchel bewezen dat hij het geleerde goed in de praktijk kan toepassen. Met name de keuze om zich te specialiseren op de jongeduivendiscipline lijkt een heel verstandige. De komende jaren gaat Mitchel zich verder bekwamen in onze mooie duivensport. De eerste hoofdprijs heeft hij al binnen, maar met zijn passie voor de duivensport zullen er vast nog vele volgen. Proficiat, Mitchel!