Awater Berry wint NPO-vlucht Vierzon van Afd. 8 GOU tegen ruim 6900 duiven (2005). "Een droom wordt werkelijkheid..."

Berry woont met zijn echtgenote Annelies en hun twee kinderen Mike (21) en Sabine (18) aan de Tunnelweg te Wijchen. Achter het huis hebben zij een prachtige diepe tuin, waarin een mooi hok van ongeveer 9 meter staat. Ook is er nog een hok voor de jonge duiven, met de voorkant van gaas, die steeds open blijft. Er bevindt zich een volière voor duivinnen en verder heeft Berry nog een stukje van de garage benut voor wat late jongen.
Met een dergelijk mooie accommodatie is het eigenlijk jammer dat de kinderen geen enkele interesse tonen in de mooie hobby van hun vader.
Annelies ondersteunt Berry wel in de verzorging van de duiven. Als Berry belt dat de duiven nog water moeten hebben, dan zorgt Annelies ervoor dat de beestjes water krijgen en ook het loslaten op een bepaald tijdstip van bijvoorbeeld een afdeling jongen wordt door haar gedaan.
Meestal zitten zij samen hun duiven op te wachten van de vlucht.

De start in de duivensport
Berry heeft van 1970 tot 1975 samen met zijn vader vanaf zijn ouderlijk huis met duiven gevlogen onder de naam A. Awater en Zn.
In 1975 is hij als jeugdlid van P.V. De Luchtpost Wijchen zelfstandig gaan spelen .
In 1990 zei Berry de duivensport vaarwel, omdat hij meer van zijn opgroeiende kinderen wilde genieten en vanwege zijn drukke werkzaamheden in de tuinbouw, waarbij hij ook vaak ’s avonds moest werken.
Hij ging toen zebravinken kweken en niet zonder succes. Berry is met die mooie vogels verschillende keren Europees- en wereldkampioen geworden. Op de lange duur raakte hij echter op die hobby uitgekeken enerzijds omdat hij eigenlijk alles had gewonnen wat er te winnen was en anderzijds omdat er in dat wereldje ook behoorlijk wat afgunst te bespeuren viel.
In 2000 werd in overleg met Annelies besloten om weer met de duivensport te starten.
Annelies vond het best, maar onder één voorwaarde: er moest met goed spul gestart worden.
En zo geschiedde het ook: er werd door Nico Pronk uit Mill een hok van 9 meter geplaatst en er kon weer gestart worden.
Er werd gestart met goede duiven. Zo zitten er op het hok van Berry voor de eendaagse fond duiven van Ad van Heijst (zijn buurman). H. Veltmaat, Nico Pronk, Jan Gerestein en Uden Kivit, Oss. Voor de overnachtingvluchten treffen we er nog enkele duiven aan van Ad van Heijst en André Driessen.
De aankomst van de “851”
Berry speelt nu met 16 koppels duiven op totaalweduwschap.
Voor de NPO-vlucht vanuit Vierzon werden 11 doffers en 13 duivinnen ingekorfd.
Deze duiven kwamen al weken super goed naar huis.
Berry zat halverwege zijn tuin op de duiven te wachten, toen hij omstreeks 15.40 uur een duif als een sperwer op de klep zag duiken. Het was net een streep, samengetrokken vleugels en zoef daar was ze al binnen.
Het was de 01-NL-1529851, een kras duivin, die om 15.41.38 uur over de antenne liep.
Zij had de afstand tussen het Franse Vierzon en haar thuisbasis in Wychen afgelegd met een gemiddelde snelheid van 1136 meter per minuut.
De aankomst van de “851” was een geweldig prachtige ervaring, even geschrokken en dan begint het gespannen wachten op de 2e duif. Na 17 lange minuten van wachten komt dan eindelijk nummer 2. Toen Berry zijn tweede duif meldde wist men hem te vertellen, dat het in zijn vereniging de 2e gemelde duif was en dat er in de kring niemand vroeger zat dan zijn eerste duif. Dan begint de hoop op een stunt pas echt gloren. Na de eerste duif volgden aankomsten om 15.57, 16.04, 16.20,16.24, 16.26 etc. Zijn eerste twee duiven worden waarschijnlijk 1 en 9 in regio 3 en 4 van afd. 8. In zijn vereniging P.V. Luchtpost Wychen, werd hij 1 en 2 tegen 200 duiven.
Omstreeks 18.15 uur maakte voorzitter Lindner van afd. 8 GOU een einde aan het “lijden” van Berry door te melden dat hij – zij het met minieme voorsprong op de 2e, een duif van Bas Jansen jr. uit Zutphen – de afdelingszege op deze Vierzon te pakken had.
Toen heerste er uiteraard grote vreugde in huize Awater en bij het lichten van de klokken om 19.00 uur was het in zijn club ook feest.
Over zijn vereniging zegt Berry overigens:”Wij gunnen elkaar alles in de vereniging, we wisselen onderling duiven uit etc., maar iedereen probeert het toch net iets beter te doen dan de ander.”

Praatgroep
Berry maakt deel uit van een heuse praatgroep voor duivenmelkers.
Ik dacht eerst: “Krijg nou wat. Bestaat zoiets ook al?” maar dit is geen groep voor gefrustreerde kerels, maar een stuk of tien duivenliefhebbers uit de regio (allen fondspelers m.u.v.Berry en nog een eendaagse fondspeler), die samen nieuwe dingen op duivensportgebied bepraten, problemen die ze ondervinden samen proberen op te lossen etc. Ze bezoeken beurzen zoals, Rosmalen en Houten, maar ook Dortmund.
Samen hebben ze een duivenaanhangwagen gekocht, waarin ongeveer 350 duiven kunnen en waarmee ze gezamenlijk hun duiven africhten.
Zelf belt Berry wel zeker vier keer per week met André Driessen, Wychen, over hoe ze het die week gaan aanpakken.

Hangplek
Berry heeft nog iets bijzonders: hij heeft namelijk een hangplek in zijn tuin. Dat is niet zo’n plaats waar jongeren hun tijd verdoen, maar achter in de tuin kun je zien dat de heg, die als afscheiding dient, over een goede meter lengte een stuk lager is en dat komt omdat Berry daar steeds overheen hangt als hij met buurman Ad van Heijst, over de duiven praat.
Berry vindt dit soort zaken juist een verrijking van de duivensport.

Voorbereiding
De voorbereiding van de “851” bestond uit 3 vitessevluchten dan Orleans, de week daarna gevolgd door Niergnies, de 2e Orleans en daarna om de twee weken een eendaagse fondvlucht. In de tussenweek gaan de duiven van Berry met de aanhangwagen van de “praatgroep” naar Hank (B) voor een trainingsvluchtje van zo’n 80 kilometer.

Prestaties “851
Zij vloog in:
2002 4 prijzen, waarvan 1x kop.
2003 Orleans 1e tegen 717 duiven en 4e tegen 3536 duiven in de regio. - Vierzon 86e tegen 1470 duiven.
Orleans 8e tegen 120 duiven.
2004 La Ferte Bernard 11e tegen 330 duiven - Bourges 34e tegen 2955 duiven - Vierzon 13e tegen 915 duiven
Bourges 6e tegen 3086 duiven
2005 Orleans 10e tegen 3703 duiven - Orleans 73e tegen 4000 duiven - Vierzon 1e tegen ±6900 duiven
De “851” stamt van vaderszijde af van de 95-NL-2069482 van het Tourniersoort van H. Veltmaat en van moederszijde van de 98-NL-2357537 van het beste fondsoort van zijn buurman Ad van Heijst.

Voermethode
Berry voert zijn duiven volgens het Versele Laga-systeem met Gerry plus-mengeling en voor de laatste dagen voor de inkorving maakt hij een eigen mengeling van vier voersoorten om ze nog wat extra eiwitten in te pompen.

Medisch plaatje
De medische kant bestaat uit regelmatig mestonderzoek bij de dierenarts in Wychen. Zelf controleert Berry met een microscoop zijn duiven op het geel. Als ze soms wat geel hebben dan krijgen ze een geelpil. Als het weer in het begin van het seizoen nog koud is en het is nodig dan wil hij ook nog wel eens iets geven tegen de koppen.

Tot slot
Ik was op bezoek bij een zeer enthousiaste en gedreven duivenliefhebber, die zijn duiven in supervorm had en deze overwinning dubbel en dwars verdient, want hij zat er al vaak heel dichtbij met teletekstvermeldingen in 2000 3e Orleans en in 2003 4e Vierzon. Nu is dan die droom van een grote overwinning voor Berry werkelijkheid geworden: 2005 1e Vierzon. Proficiat met dit geweldige resultaat. Het zou me in het geheel niet verbazen als hij in de toekomst nog meer van zich doet spreken.