Christiaens-De Smedt (Pamel, BE) hebben met Sproet Perpignan de beste Perpignanduif 2014-2015

Na een echt 'boerenjaar' 2014 met drie provinciale zeges en niet minder dan vier top 10-plaatsen op de nationale uitslagen van de zware fond werd 2015 opnieuw top met o.a. de 1e plaats in de PIPA-ranking Beste Perpignanduif 2014-2015.

De tandem uit Pamel, een deelgemeente van Roosdaal in Vlaams-Brabant, is de laatste jaren bijzonder sterk op dreef op de zware fond. Zo werd in 2014 niet minder dan drie keer provinciaal gewonnen, klasseerden ze dertien duiven in de proviciale top 10 en klasseerden ze ook nog vier duiven in de nationale top 10. Ook 2015 was alweer succesvol met negen duiven in de top 100 van de nationale uitslagen. In de PIPA-rankings klasseerden ze zich op de eerste plaats met BE11-2006314 Sproet Perpigan als beste Perpignanduif 2014-2015. BE11-2006416 Milon eindigde dan weer op de dichtste ereplaats in de PIPA-ranking Pau 2014-2015. Daarnaast eindigden ze op een schitterende vijfde plaats in de PIPA-IATP-ranking.

BE11-2006314 Sproet Perpignan, 1e PIPA-ranking Beste Perpignanduif 2014-2015

Met de 21e Nationaal Perpignan van 5.254 duiven en de 48e Nationaal Perpignan van 6.248 duiven mag Sproet Perpignan zichzelf de beste Perpignanduif noemen van 2014 en 2015 over twee vluchten. Ook is ze de beste duif vanuit Barcelona en Perpignan in 2015, want vanuit Spanje excelleerde ze met een 77e Nationaal van 7.791 duiven. Een prestatie die haar tevens tot 6e Nationale Asduif KBDB Grote Fond maakt.

Als jaarse vloog de prachtige duivin reeds de 242e Nationaal Narbonne van 6.933 duiven, om daar als tweejaarse nog een 226e Nationaal Montélimar van 5.952 duiven en een 289e Nationaal Marseille van 2.376 duiven aan toe te voegen. Lees de volledige prestatielijst van Sproet Perpignan hier.

Haar vader is Super Impac van Mevlut Tekin, ingeteeld naar de Wittenbuik van Batenburg-Van De Merwe. Haar moeder is langs vaderskant een kleindochter van Barcelona II van Vanbruaene via Jan Van Engelen. Bewonder hier haar pedigree.

Een stukje geschiedenis

Dirk Christiaens speelt op het huidige adres sinds 2002, meer bepaald na zijn huwelijk met Kristel De Smedt. Voorheen beperkte het spel zich tot de kleine halve fond. Die doorstart ging ook gepaard met een serieuze investering in kwaliteitsvolle zwarefondrassen, al benadrukt Dirk dat er steeds een portie geluk bij komt kijken om een superkweekkoppel te ontdekken. Vooral de Vanbruaenesoort doet het goed. Een versterking die er kwam via Jan Engelen, Carlo Gyselbrecht en Luc Wiels. Het is met die laatste dat ook aan samenkweek en duivenruil wordt gedaan. Andere rassen op het kweekhok waar men zeer hoopvol over is, zijn Batenburg-Van De Merwe, Ina Roobol, Arjan Beens en Gebroeders Limburg.

Spelsysteem

Dirk en Kristel kopieerden enkel jaren geleden het systeem van Arjan Beens na een bezoek aan diens hokken: het nestspel. De vliegduiven worden zo een heel vliegseizoen op nest gespeeld. De vliegploeg, een 120 stuks van duivers en duivinnen samen, vertoeft tijdens het vliegseizoen op drie kleine hokken met de tussendeuren steeds geopend. Territoriumdrang en motivatie worden op die manier danig opgevoerd. Ook speciaal is het totaal verduisteren van eind maart tot begin mei. Zo onderdrukt Dirk de forme en de rui. Ook het eten gebeurt quasi in het duister. Enkel voor het trainen worden de hokken verlicht. Vanaf de langste dag van het jaar (21 juni) wordt er bijgelicht tot 22u30 en dat tot het einde van het seizoen.

Aan het begin van het seizoen wordt de vliegploeg verdeeld in groepen waarbij het de bedoeling is dat iedere groep drie fondvluchten afwerkt waarop gepiekt wordt. De ideale neststand volgens Dirk is tien à veertien dagen broeden. De duiven mogen na thuiskomt nog enkele dagen broeden waarna het nest wordt afgebroken. Het gebeurt dat op die manier de duivinnen per seizoen vier rondes eieren leggen. Een nadeel heeft Dirk daar echter nog niet aan ondervonden. De eieren van de beste duiven worden trouwens onder 25 voedselkoppels gelegd zodat de opvolging verzekerd is.


Zicht op de prachtige hokken

Andere topvliegers en topresultaten

Op het vlieghok zitten nog een aantal andere echte topduiven. Een klein (en lang niet volledig) overzicht:

De beste prestaties op de nationale zware fond staan hier opgelijst. Een overzicht van de internationale prestaties vind je hier.

Een vaste waarde

Na een aantal topseizoenen en bijgehaalde versterkingen die het beste doen vermoeden neemt de tandem Christiaens-De Smedt stilaan definitief zijn plaats in tussen de nationale en internationale top van de zware fond. Het nestspel op de hokken in Pamel staat op punt waardoor de duiven steeds op en top gemotiveerd kunnen starten aan hun vluchten met maar één bedoeling: pieken. Ongetwijfeld meer van dat alles in het komende seizoen.