Aller au contenu principal

Mark Van Den Berg (IJsselmuiden, NL) viert comeback met 1e NPO Chateaudun van 6293 duiven

Snel slagen, lijkt Mark Van Den Berg op het lijf geschreven. Amper een jaar na zijn veelbesproken switch van de grote fond naar de eendaagse disciplines schrijft het toptalent al zijn eerste NPO-zege bij. Met de rechtstreekse Veenstradoffer Pieter wint Mark de 1e NPO Chateaudun van bijna 6.300 duiven.

Een marathonspeler die de overstap maakt naar het snellere werk, dat is binnen de duivensport een zeldzaamheid. Mark Van Den Berg, amper 34 jaar oud, besloot die stap te zetten. De reden? Op zoek naar uitdaging. Het klinkt haast arrogant, maar wie het complete palmares van Mark na zes jaar marathonvluchten onder ogen krijgt, heeft er alle begrip voor. Drie nationale zeges behaalde Mark, talloze kampioenschappen vielen hem ten deel en met Zara betrad hij de top van de berg Olympus. De pakken referenties konden Mark niet ervan weerhouden zijn complete fondkolonie van de hand te doen op PIPA en zelf te bouwen aan iets nieuws, iets moois.

Een nieuwe discipline betekent natuurlijk behoefte aan nieuwe duiven en daarvoor had Mark een uitgesproken mening. Allereerst kwamen duiven van vader Gerard en broer Henri uit hun zo succesvolle Bosuakoppel en Teletekstkoppel. Duiven die keer na keer zowel regionaal als provinciaal uitblonken en daarom voor Mark haast een garantie op topkwaliteit zijn. Verder werd er aangeklopt bij grote namen:
Pieter Veenstra, bij wie uit alle toppers (Chanel No. 5, Rolex, Dolce Gabbana en Armani) rechtstreekse jongen werden gekocht voor de kweek en van wie zes gekruiste rechtstreekse jongen 2014 kwamen om mee te vliegen
Nico van Noordenne, uit de lijn van Nicolette, No Limit, Amazing Surprise, Alonso, enz.
Jelger Klinkenberg, een directe dochter van Olympic Miss Magic
Guido Verheyen (Ekeren), uit de lijn van de 2e nat. asduif snelheid België
Albert Derwa, een zoon van Valentino x Valeska, dus een halfbroer van Paulien

Na de veiling van alle oude duiven in februari 2014 begon Marks nieuwe duivenleven met de jonge duiven. Direct kwam het vakmanschap weer bovendrijven. De prestaties lieten geen ruimte voor twijfels: de switch was de juiste keuze was geweest. Mark werd kampioen in de kring met omstreeks 100 leden en won op het slotstuk van 2014, de Nationale Derby, de 2e NPO Noord Afdeling 8 met Nico, een rechtstreekse Nico Van Noordenne en zoon van Alonso. Die topper werd tevens gekroond tot 14e Nationaal Duifkampioen Jong.

Midden april 2015 volgde Marks comeback met de oude duiven. Met 23 doffers op klassiek weduwschap en een paar dagfondduivinnetjes op het nest, waaronder de meervoudige top 50 NPO-duivin Coby van sportvriend Gerrit Veneman, werd het strijdperk betreden. Drie nestkoppels in het fondhokje zijn daarnaast bestemd voor een paar ZLU-vluchten. In zijn opbouw werkte Mark toe naar de NPO-klassiekers, al drukte hij midden april al twee keer zijn neus aan het venster:

      11-04 Hapert 142 km 7.906 d. 12-42-49-etc. (18/30)
      18-04 Hapert 142 km 1.722 d. 6-9-11-18-21-etc. (20/30)

Op de eerste dagfondvlucht vanuit Gien scoorde Mark de 29e NPO Noord van 3.827 duiven, met zes prijzen per tiental en in totaal acht van de tien prijs. Dat was een voorbode voor een schitterende Chateaudun, met de 1e NPO van 6.293 duiven en wederom 80% prijs (acht van de tien). Het goud was zoals gezegd voor NL14-1373087 Pieter, een rechtstreekse Pieter Veenstra en als onverduisterd jong ingespeeld op de natour tot en met Pommeroeul. In 2015 liet hij zich al zien met o.a. 42e regionaal Hapert van 7.906 duiven. De vader van Pieter is een zoon van 1e nationale asduif en Veenstrastamkweker Mr. Blue, de moeder komt van Team BDS , 100% Rudi De Saer, en is een volle zus van de Rainman, 1e Nat. St.-Vincent ZLU bij Martin De Poorter.

Ruim één jaar na het afsluiten van een van de succesvolste hoofstukken uit de geschiedenis van de Nederlandse marathonwereld produceert Mark Van Den Berg nu alweer de eerste pennenvruchten om zich ook in de annalen van de eendaagse vluchten te spelen. Het vervolg van een carrière die aan glans nauwelijks meer hoeft te winnen.