Vanhove Antoine, "Grijpt 3e Nationaal Beziers 4959 Jaarduiven"
Club-Brugge Directeur Antoine VANHOVE - LOPPEM


Passie, is een synoniem voor het zoeken naar volmaaktheid. Iets dat van binnenin komt, waarbij je bijna jezelf vergeet. De drijfveer die de grenzen van je mogelijkheden aftast. De onuitputtelijke drang naar de perfectie. Gewoon de beste willen zijn. Die gedachte komt bij ons naar boven als we iemand als Club-Brugge- directeur Antoine Vanhove ontmoeten. Als je het nu met hem over voetbal, duiven of de Brugse Barcelona-club hebt, steeds praat hij gedreven en enthousiast over zijn geliefde bezigheden. Zou het overdreven zijn te schrijven, sport domineert voor een groot deel zijn leven? Ik denk van niet! Hij wordt er mee wakker en gaat er mee slapen. Zelfs de zware hartoperatie van drie jaar geleden kreeg hem niet op de knieën. Zijn ongelofelijke inzet en positieve energie zorgden in het verleden reeds voor schitterende resultaten. Niet alleen werd zijn Club- Brugge vorig seizoen voor de zoveelste keer landskampioen. Ook ten huize Vanhove is er goed te merken dat men nog steeds ten volle nageniet van de prachtige prestatie van hun “BEZIERS 055/02” die na een lange tocht met barslecht duivenweer, geteisterd door harde wind en veel regen, zijn mogelijkheden overtrof en deed wat van hem verwacht werd om tijdig thuis te geraken voor het vallen van de duisternis. Het werd de derde prijs nationaal van bijna 5000 jaarlingen, een treffer van formaat. Enkel het duifje van Julien Vaneenoo Wingene en dat van Sauce Denis gingen hem vooraf.


Beziers 2003

Een formidabel, ja zeg maar een buitengewone prestatie neergezet door het duifje van Antoine en zijn sympathieke echtgenote Annie Vanhove uit het West-Vlaamse Loppem.
Wat Barcelona is voor oude kleppers is Beziers deze voor de jaarlingen. Volgens Antoine is deze vlucht de ideale aanloop naar een mooie toekomstige fondcarrière voor jonge duivers. Een Spartaanse opleiding voor éénjarige weduwnaars zijn niet aan hem besteedt. Dat is enkel goed om jeugdig talent voor eeuwig en altijd naar de bliksem te helpen. Wat natuurlijk anders ligt bij de duivinnen die meer kunnen verwerken op vrij jonge leeftijd.
Na een strenge selectie moet men, zeker met weinig vliegers op het hok, de weduwnaar de nodige tijd geven om op vol rendement te komen. Zo kan je jaren lang plezier hebben van een goede vlieger. Iemand als Antoine zou dat zeker kunnen weten! Hij is al een groot deel van zijn leven op zoek naar de beste voetballers van de wereld. Ook zij moeten op een professionele manier begeleid worden om jaren te kunnen meedraaien aan de top. Onze reisduiven zijn ook een beetje atleten die altijd in goede gezondheid moeten verkeren. Altijd in goede conditie moeten zijn als er prestaties moeten geleverd worden. Een sterke wilskracht en doorzettings -vermogen zijn op de zware fondvluchten uiterst belangrijk. Het is daarom dat men aan de Torhoutsesteenweg zo gekant is tegen overdreven veel medicatie, dat is enkel goed om duiven die waardeloos zijn voor de wedstrijden nog een tijdje in de running te houden. De dierenarts is hier eerder een noodzaak dan een must. Wie er in slaagt het jaar door te komen zonder veel medicatie te gebruiken, is vaak op sportief gebied een stapje voor. Wel wordt op een natuurlijke manier getracht met onder meer homeopathie de duiven gezond te houden. Dat zoiets doeltreffend is heeft Antoine ooit zelf kunnen ondervinden na een zware voedselvergiftiging. Toch is volgens hem de kortste weg naar succes in de duivensport de natuurlijke selectie, zij die niet aan de gestelde eisen voldoen moeten er onverbiddelijk uit. En voor diegene die beweren dat men daar een heel leger duiven voor nodig heeft, is hier wel aan het verkeerde adres.
Op de vlucht van Béziers werd welgetelt één duifje ingekorfd.


Geen kwantiteit, maar kwaliteit
Als voorzitter van de Brugse Barcelona-club komt Antoine vaak in contact met de beste fondspelers van het land. Hij weet ze zitten de kampioenen die vliegen om te winnen. Zo kan je op het kweekhok de edele rasduiven terug vinden van wereldberoemde lange afstandsvliegers, zelden hebben we zo een mooie collectie fondduiven bij elkaar gezien. Bij de Vanhoves kent men het verschil tussen kwantiteit & kwaliteit wat je meteen kan merken op als de duiven in handen krijgt!
De “BEZIERS” is zo een product van excellent marathonbloed. Zijn vader is een doffer rechtstreeks afkomstig van vriend Roger Florizoone uit Nieuwpoort, Hij is verwant aan de beroemde “WITNEUS” Primus Inter Pares in ’97 met vijf kopprijzen uit Barcelona. Die op zijn beurt een zoon is van de “FREDDY” Gouden Vleugelwinnaar Barcelona in 1984.
Ook langs moederszijde is deze klepper gewoon het neusje van de zalm! Haar vader is de “BLAUWE BARCELONA” topvlieger bij de Familie Gyselbrecht, Knesselare met de “LADY LAUREAAT” zuster van de “LAUREAAT Gyselbrecht” de onvergetelijke winnaar Internationaal Barcelona 1995. Niet alleen de “Béziers” is het pronkstuk van het hok, ook de “BARCELONA 103” is een crack zo als er maar zelden geboren worden. Met drie vroege prijzen op Barcelona is hij de favoriet voor het komende seizoen. De “103” werd geteeld uit de laatste zoon van de “Perpignan" van Brouckaert via Johny Van Lerberghe Oost-Vleteren met alweer een dochter van de “LAUREAAT Barcelona” x de “BIJOU” duivin Van De Wegen uit Steenbergen. Een samensmelting van het beste fondbloed wat tot indrukwekkende uitslagen kan leiden.


Zachte vrouwenhand
Het is algemeen geweten daar waar een vrouwenhand de duiven streelt wordt goed gespeelt. Een gezegde dat al bestaat sinds het ontstaan van de duivenliefhebberij. Vrouwen zijn gewoon zachter en gevoeliger in omgang op het hok. Als je Annie aan het werk ziet met de verzorging van haar gevleugelde vrienden, dat grenst gewoon aan de perfectie, haar tomeloze inzet is gewoon onbeperkt, vermoedelijk ligt daar het geheim van het succes van de Vanhoveduiven. Het zou trouwens voor Antoine zo goed als onmogelijk zijn om goede uitslagen te behalen zonder haar hulp. Geregeld verblijft hij omwille van de voetbal dagen in het buitenland. Echt tijd voor de duiven blijft er vaak weinig over. Antoine Vanhove,een gerespecteerd man zowel bij Club -Brugge als in de duivenwereld. Iemand met het hart op de juiste plaats, die er durft tegenaan gaan voor zijn idealen. Jammer, dat ze zo zeldzaam zijn want om zulke mensen schreeuwt de duivensport, zeker in deze moeilijke tijden. Bij de vraag dat als hij in het verleden ooit verplicht zou zijn geweest te kiezen tussen voetbal of duiven was zijn antwoord resoluut! “DUIVEN” De liefde die men van die beestjes krijgt is wel gemeend! Mensen daarentegen zijn op dat gebied soms heel onvoorspelbaar. Als Antoine tussen zijn duifjes vertoeft is hij samen met zijn Annie de gelukkigste mens van de wereld. Hii komt er tot innerlijke rust om de dagelijks stress van het werk de baas te kunnen.