Jans Arnold wint 1° Prijs Interprov. St.Vincent II- 1290 duiven. Met vlierbessen & jenever moeten ze gezond blijven!!


ARNOLD JANS, Tongeren


Winnaar uit één stuk

Aan de wallen van België ‘s oudste stad Tongeren, aan de voet van Ambiorix daar hebben we afspraak met de interprovinciale laureaat ” St.Vincent II” 2005. Arnold Jans heeft ondanks de slechte zomer een prachtig seizoen achter de rug. Denken we maar even aan zijn provinciale zege Bergerac met twee uur voorsprong, de vele kopprijzen op de grote fond. Dat zijn weduwnaars in goede doen waren de laatste weken, lieten ze ook nu nog duidelijk merken. Bij ons bezoek aan deze kolonie verkeerde ze nog altijd in topconditie & blakende gezondheid. De pluimen vlogen ons rond de oren en de duiven genoten net van een welverdiend bad. De blauwe weduwnaar ( 5222119 / 03 ) die interprovinciale overwinning St.Vincent op zijn palmares schreef kregen we meteen in handen geschoven. Een duif uit één stuk, eerder aan de kleine kant gewoon het echte fondtype zoals ze wel eens worden bestempeld door de echte kenners onder ons. Op zich geen verrassing daar zijn herkomst overwegend de bloedstroom is van grootmeester Emiel Matterne. De levende legende uit Overhespen. Het ras Matterne zit over de hele wereld verspreid en heeft zo al voor heel wat fondtoppers gezorgd. De vader van de St.Vincent - winnaar is de asduif fond 2002 (463/99) van Pierre Daenen x de207//97 een zuivere Matterne. De moeder is een dochter van de doffer 038/94 geboren uit een Ophuizen-Marell. doffer x Pierre & Eric Daenen deze werd gekoppeld aan alweer een 100% Matterne-duivin. Het gaat hier dus over een 50% Matterne –duif die zijn herkomst met deze prachtige prestatie niet verloochend heeft.. Met als leermeester Emiel Matterne worden ten huize Jans de toekomstige fondvliegers met respect toch uiterst streng geselecteerd.

Puur natuur
Wat ook meteen opviel was de rust en de eenvoud hoe hier met duiven wordt omgegaan. Alles wordt voor een groot deel aan moeder natuur overgelaten. Buiten de jaarlijkse verplichte entingen is het de weerstand van de duiven die ze gezond moet houden.Volgens Arnold mag men zijn vliegers niet in de watten leggen want als ze een week in de korven moeten verblijven zijn ze erg vatbaar voor elke microbe of bacterie en komen ze gegarandeerd in de problemen. Enkel een eigen brouwsel waarvan Arnold het recept kreeg van Matterne zelf wordt veelvuldig over het voeder gedaan.
Voor de geïnteresseerden (Vlierbessensiroop op jenever 1op 4 jenever) samen met wat looksap enkele malen per week) Wie het hier niet mee kan waarmaken gaat er onverbiddelijk uit. De duiven worden op weduwschap gespeeld op de traditionele manier. Daar er bij aanvang van het seizoen vaak een gebrek aan duivinnen is krijgen ze tot aan de grote fondvluchten enkel hun bak ter beschikking. Later als ze er moeten staan, wordt de duivin van de avond er voor getoond. Wat op dat ogenblik geen enkel probleem meer is, daar de gelederen dan al wat uitgedund zijn. Arnold Jans nog een liefhebber van de oude stempel naar het voorbeeld van de levende legende Emiel Matterne! Wat hem tot nog toe geen windeieren gelegd heeft.