Stickers-Donckers (Lille, BE) zijn Nationaal Kampioen Jaarse Snelheid KBDB 2014

De combinatie Stickers-Donckers zijn er afgelopen seizoen in geslaagd het vitessespel te domineren. Niet alleen werden ze Nationaal Kampioen bij de jaarlingen, ze gingen zelfs zo hard te keer dat ze zich liefst 7 keer wisten te plaatsten bij de Nationale kampioenen.

De prestaties van Stickers-Donkers afgelopen seizoen zijn wellicht nooit vertoond geweest in de geschiedenis van onze nationale duivensport. We kunnen ook niet zeggen dat deze prestaties uit het niets komen aangewaaid. Reeds in 2011 kwamen we alle superlatieven tekort. Stickers-Donkers speelden ook toen een memorabel seizoen met 6 vermeldingen in de Nationale Kampioenschappen. Als apotheose werden ze 1e Nationale Kampioen Jonge Duiven en wonnen de 1e Nationale Asduif Snelheid bij de oude duiven.

Team Stickers-Donckers

Het spreekt voor zich dat deze fantastische prestaties niet zomaar komen aanwaaien. Integendeel zelfs, in Lille wordt er met verenigde krachten hard gewerkt om de duiven klaar te stomen voor het lange seizoen. Zo worden de taken verdeeld onder Gust Stickers, Dirk Donckers, zijn zoon Seppe, en Cindy. En dat blijkt zeker geen overbodige luxe te zijn want de duiven krijgen een zwaar programma en dit vanaf half maart. Terwijl Gust en Dirk vooral de verzorging van de duiven op zich nemen, is het Cindy die de administratie en de pr voor zich neemt. Om prive-redenen hadden Gust en Dirk vorig seizoen weinig tijd om de duiven te verzorgen. Ze werden voor de verzorging van de duiven toen bijgestaan door Cindy welke zelf ook zelfstandig met de duiven speelt. Zoon Seppe Donckers blijkt reeds op jonge leeftijd (14 jaar) een gave te hebben wat betreft de selectie van de duiven. Een team dat dus goed op mekaar afgestemd is. Daarom was het sinds enkele jaren ook mogelijk om de eerste stappen te zetten op de halve fond. En ja hoor, ook daar loopt het als een trein. Zie hier de indrukwekkende lijst van Nationale vermeldingen bij Stickers-Donckers.

Nationale Kampioenschappen KBDB 2014

1e Nationaal Kampioen Jaarse Snelheid
2e Nationaal Kampioen Oude Snelheid
2e Nationale Asduif Jaarse Snelheid
4e Nationaal Kampioen Oude Kleine Halve Fond
11e Nationale Asduif Jaarse Snelheid
13e en 15e Nationale Asduif Oude Snelheid

 

- De Kleine Blauwe (BE13-6074101)

De Kleine Blauwe werd 2e nationale asduif snelheid KBDB 2014 met een coefficient van 3,0246 en tevens ook 2e Asduif Europa Cup Cat G Budapest 2014. Klik hier voor de pedigree van 'De Kleine Blauwe'

- Jackpot (BE13-6074120)

1e BRNO Tsjechië categorie F 2014
4e Nationale Asduif Jonge Snelheid KBDB 2013
3e Provinciale Asduif KBDB Antwerpen Jonge Snelheid 2013
1e Asduif Jonge Snelheid LCB 2013
2e As der Azen Jonge LCB 2013
1e Asduif Jonge Tienverbond Quievrain & Noyon 2013
1e Asduif Jonge Quievrain Lille-Poederlee 2013

Klik hier voor de pedigree van Jackpot

- Wonderboy (BE10-6110932)

Wonderboy maakte de combinatie Stickers-Donckers wereldberoemd met 1e Nationale Asduif Snelheid KBDB 2011

De basis

Het kweekhok bestaat uit een 40-tal koppels. Dit zijn voornamelijk duiven die in Lille zeer goed gepresteerd hebben. Deze zijn dan aangevuld met dichte familie zoals broers en zussen. De basis bij Stickers-Donckers is moeilijk te beschrijven in een enkele zin. Het is zoals Dirk zegt: 'een allegaartje van alleman'. "In de jaren 90 gingen we op zoek naar versterking bij plaatselijke kleine liefhebbers die beter presteerden dan ons. Zo kwamen onder ander terecht bij: wijlen Mathieu Van Mechelen (Lille, BE), Jef Vervoort (Lille, BE), Frans Heylen (Vorselaar, BE). Met deze duiven slaagden we wonderwel al heel snel. Daarna gingen we aankloppen bij Leo Heremans (Vorselaar, BE). Bij Leo kochtten we 6 doffers waarvan er één zich al heel snel ontpopte tot superkweker."


 

Systeem

Dirk is een heel gedreven duivenmelker en wil er dan ook meteen vanaf de eerste vlucht staan. De weduwnaars en vliegduivinnen, die in de winter ook gekoppeld worden,  beginnen al vrij snel na het spenen van de jongen aan een uur verplichte training. We zijn dan ongeveer begin februari wanneer ze ten huize Stickers-Donckers hun huiswerk al hebben gemaakt en klaar zijn voor het nieuwe seizoen. "Ik wil dat ze vanaf de eerste vlucht rekening moeten houden met onze duiven", vertelt Dirk.

In het vliegseizoen worden de oude duiven op klassiek weduwschap gespeeld. De jonge duiven daarentegen worden op de vitesse gemotiveerd op nest. We kiezen ervoor om nooit een partner of nestschotel te geven voor de inkorving. Na de prijskamp mogen de koppels wel samenblijven tot ongeveer 18u 's avonds, ongeacht welk uur ze thuiskomen van de vlucht. Sinds enkele jaren werd er ook gespeeld op de kleine halve fond en dit enkel met jaarse duivinnen en oude duiven. Ook de volgende seizoen willen ze in Lille zich blijven meten zowel op de vitesse als de kleine halve fond.