Astere Vergotte (midden) op de Nationale Dagen 2013 in Oostende
De naam Astere Vergotte doet bij menig liefhebber een belletje rinkelen. Wie de uitslagen op de provinciale en nationale grote halve fond ietwat op de voet volgt, moet ongetwijfeld op de naam van Astere Vergotte gestoten zijn. Sterk tot vaak overrompelend spel is zijn handelsmerk. Duivensport van de bovenste plank, zonder franjes. Rechttoe rechtaan. Op de Vergotte-lofts vertoeven enkel duiven met klinkende prestaties achter hun naam. Pedigreeduiven zonder prestaties zijn voor Astere waardeloos. Die hoeft hij niet. Aan de Stationsstraat te Aalter staan resultaten en kwaliteit daarom voorop. Prestatieduiven maken er de staat van dienst uit, weerspiegelen de waarde van de Vergotte-kolonie.
Enkel prestaties zijn hier van tel
In 2009 stond sportvriend Astere reeds te blinken op de nationale podia te Oostende als 2e Nationaal Kampioen Grote Halve Fond KBDB, tevens het jaar waarin hij in eigen provincie tot 1e Algemeen Kampioen OVV-FVOV werd gekroond. Het was een eerste grote erkenning voor de wekelijkse topprestaties die jaar na jaar te Aalter te boek werden gesteld. De succestrein dokkerde sindsdien onverstoord verder. Eind 2013 had hij opnieuw enkele prachtige titels en klinkende overwinningen aan boord zoals:
13e Nationale Asduif Grote Halve Fond Jonge KBDB 2013 (met Blue Prince) 15e Nationale Asduif Grote Halve Fond Jaarlingen KBDB 2013 (met Dahlia) 1e Interprovinciaal Orleans 3.205 Jonge in 2013 (met Pierre)
Een gans speelseizoen acteren op topniveau (zie prestaties onderaan dit artikel), en dat aan het eind van de rit bekroond zien met titels tot op nationaal vlak. Mooier kan niet.
Rusthok vliegduivinnen; bemerk de schuine kant op de bodem
Zitvakjes in het rusthok
Duivinnen grijpen de macht
Reeds midden de zestiger jaren (1965) zette Astere zijn eerste stappen in de duivensport. Van thuis uit kreeg hij van vader op zoon de duivenmicrobe mee. Astere was leraar van beroep. Toen hij in 1982 enige tijd weekendcursussen diende te volgen, en er daardoor geen tijd overbleef voor de duiven, stopte hij enkele jaren met duiven. In 1986 pikte hij de draad weer op, met duifjes van Pier en Pol. Het was duivensport met meer vallen dan opstaan. Tot hij in 1989 bij dorpsgenoot Alfons Braet aanklopte. Daar werd de basis gelegd voor de huidige stamopbouw. Duiven waarmee de prestatiecurve met een ruk de hoogte inschoot en Astere uitgroeide tot de topper op de grote halve fond van vandaag de dag.
Astere was in de streek zowat de pionier in het spel met de duivinnen. Sinds 1989 speelt hij met de oude en jaarse duivinnen op weduwschap. Nooit met doffers, want die fungeren als thuisblijvende partner. Met de jonge duiven wordt wel met beide geslachten gespeeld op de schuifdeur. Duiven sparen staat niet in Astere zijn woordenboek. De oude vliegduivinnen gaan de mand in van april tot de nationale Argenton van midden augustus. Het is hoogst uitzonderlijk dat daar een weekje rust tussen steekt. Enkel na een loodzware vlucht of een rampvlucht kan dat eens gebeuren. Maar zoals aangegeven is dat veeleer uitzondering dan regel.
Alle duiven worden eind november gekoppeld voor de vroege kweek. Wanneer de jonge duiven om en bij de 16 dagen oud zijn, worden deze op de bodem van het hok geplaatst en door de duivinnen verder opgekweekt. Dat om een 2e leg van de duivinnen te vermijden. Zo zitten soms tot 60 jongen op de bodem die door de Vergotte-ladies verder worden opgekweekt. Ze hebben dan wel altijd voer ter beschikking. Rond 5 à 6 maart komen de vliegduivinnen dan opnieuw samen met hun doffer, maar mogen niet meer broeden. De doffer wordt tussen het 1e en 2e ei terug weggenomen. Tijdens deze week worden de duivinnen dan opgeleerd. Vanaf dan start het eigenlijke weduwschap en gaan ze iedere week de mand in. Zelfs iedere week een provinciale of nationale vlucht van 500km vormt dan geen probleem. Wie dat regime niet aankon, is er ondertussen reeds lang uitgeselecteerd.
De duivinnen vertoeven tijdens de week op een klein rusthok, naast het hok met woonbakken. Hun doffers verblijven in de volière achteraan in de tuin zodat ze niet gestoord worden. Op de bodem is een schuine kant met draadbodem gemaakt om het onderling paren op de bodem te voorkomen. De duivinnen worden vanuit hun rusthok losgelaten voor hun training en komen op het aanpalende hok met woonbakken binnen. Ze kunnen echter enkel in de smalle gang voor dat hok, dat bovendien is afgeschermd met een wit doek. Zo kunnen ze de woonbakken niet zien. De duivinnen worden gevoederd in de gang en mogen zich het buikje rond eten. Daarna worden ze opnieuw richting hun rusthok gedreven.
Smalle gang voor het vlieghok; let links op de afscherming van het hok met het witte doek
Van het trainen moeten we ons niet veel voorstellen volgens Astere. Ze gaan wel twee keer per dag los. In volle seizoen beperkt het trainen zich in het begin van de week meestal tot 5, hooguit 10 minuutjes. Als ze op woensdag 20 minuten trainen, is dat voor Astere al een teken dat ze heel goed zitten. Voor het vertrek krijgen de duivinnen nooit hun partner te zien. Ze worden gewoon los vanop hun rustplaatsjes ingekorfd. Bij thuiskomst mogen ze wel steeds een ganse dag samenblijven met hun doffer. Als ze van de grote halve fond na 15u arriveren, blijven ze zelfs meestal samen tot de volgende morgen.
Bij thuiskomst worden de dametjes niet meteen bij hun doffer gelaten. Dat gebeurt pas na een 30-tal minuten. Ze kunnen eerst rustig een tijdje recupereren en wat snoepzaad pikken dat in de eetbak op de grond ter beschikking staat. De thuisblijvende doffers zijn meestal te hevig als ze hun duivin zien die net van een vlucht aankomt. Vandaar dat Astere een half uurtje wachttijd inlast. Ook goed voor de motivatie. Bij de duivinnen die eerst thuiskomen, zijn er altijd wel enkele die een andere woonbak gaan opzoeken of naast een andere doffer gaan zitten. Als de duivin uit die woonbak dan aankomt, ziet zij deze duivin als een mogelijke indringster, wat haar kan motiveren de week nadien om voor die (mogelijke) indringster thuis te zijn.
Op de bijhorende foto’s zal u ook merken dat er in iedere woonbak een omgekeerde bloempot staat. Wanneer de doffer na een half uurtje nog te hevig is wanneer zijn duivin bij hem in de woonbak wordt opgesloten, of de duivin onvoldoende gerecupereerd is, dan kan de duivin zich bovenop deze bloempot zetten tot haar doffer zich in zijn nestschotel nestelt om haar te lokken. Terloops er nog aan toevoegen dat de oude vliegduivinnen nooit verduisterd worden.
Vlieghok met woonbakken waartoe de duivinnen enkel toegang krijgen bij thuiskomst van de vlucht
In iedere woonbak staat een bloempot, voor wanneer de doffer nog te vurig is bij het samen laten van de koppels
Jonge duiven op de schuifdeur
Bij de jonge duiven wordt wel met de beide geslachten aan de wedstrijden deelgenomen. Zij worden wel verduisterd en dat tot ongeveer 10 juli, of tot een 3-tal weken voor de nationale Bourges II voor jonge duiven. Dat om de formepiek pas te bereiken op de nationale vluchten. Ter verduidelijking: verduisteren ten huize Astere Vergotte betekent dat je nog steeds de krantenkoppen (grote letters) kan lezen wanneer de duiven in het donker zitten. Dat jonge duiven pas 2 uur na het opheffen van de verduistering los mogen, omdat ze aan het licht moeten wennen, wordt door Astere weggelachen. "Hier gaan de gordijnen open, en de duiven gaan meteen buiten voor hun training", aldus Astere. Ook zij trainen in volle seizoen twee keer per dag.
Eens ze op 200km zitten, worden de geslachten gescheiden en worden de jonge duiven op de schuifdeur gespeeld. Op dat moment zijn er normaal nog niet al te veel koppeltjes gevormd. De hokken voor de jonge duiven zijn ook zo geconstrueerd dat ze onderling paren niet echt toelaten. Smalle zithokjes zorgen ervoor dat ze moeilijk met een koppeltje samen in één bakje kunnen kruipen. Eens ze volop licht krijgen (midden juli) wanneer er gestopt wordt met verduisteren, komt de hormonenwerking wel op volle gang. Hormonale werking en topconditie lopen dikwijls hand in hand. Ook de jonge duiven worden niet gespaard en nemen aan alle nationale wedstrijden deel. Ze selecteren als het ware zichzelf. Rust roest, is het gezegde. Wie dat regime niet aankan, hoeft bij Astere op geen genade te rekenen. Wanneer hij naar het lokaal rijdt om in te korven, staat het hok meestal leeg. Alles gaat mee, zonder uitzondering. De allerbeste duivinnen krijgen na afloop van het seizoen een plaatsje in de vliegploeg. De echte supers onder de jonge doffers gaan meteen op de kweek.
Begeleiden naar topprestaties
Wie hard moet werken en wekelijks de mand ingaat, moet niet alleen goed gevoed worden. Deze duiven moeten ook in een prima conditie verkeren, anders krijg je gegarandeerd een pak slaag voor je broek. Astere is fervent aanhanger van voedingssupplementen en probiotica. Op medisch vlak blijft de medicijnkast een ganse winter op slot. Enkel in februari krijgen de duiven een kuur tegen paratyfus.
Tijdens het seizoen doet hij beroep op de bekende dierenartsen Wim Boddaert (controle van de duiven) en Peter Boskamp. Aan duiven die iedere week de mand ingaan, mag niks mankeren. Dat moet een soort geoliede machine zijn. Tijd om een 5-daagse kuur te geven is er niet omdat ze hooguit 5 dagen thuis zitten vooraleer ze weer de mand ingaan. Dus moet je kort op de bal spelen en preventief te werk gaan, aldus Astere. Voor de start van het seizoen moeten de duiven daarom tiptop in orde zitten. Anders wordt het raderwerk meteen verstoord. Bij thuiskomst worden de duiven daarom altijd ontsmet. Opgelet: wie denkt dat de duiven wekelijks medicatie krijgen, heeft het verkeerd voor. Astere gebruikt daarvoor de mix-preparaten en supplementen van Dr Boskamp. Nutriceuticals, of producten op basis van kruiden. Ook voor de opbouw naar de volgende vlucht toe. Medicatie wordt zo weinig mogelijk gebruikt. Hooguit eens een onderhoudskuurtje ofzo. Antibiotica schaden de conditie dus moet je zorgen dat je deze zo weinig mogelijk nodig hebt, luidt de wijze raad van onze gastheer.
Veel onheil wordt voorkomen door het gebruik van de ATX-platen (infraroodpanelen) bij de oude duiven. Vooral in de periode maart tot half mei, wanneer het nog vochtig tot kil is, hebben deze hun nut. Zo kan men als liefhebber de vochtigheidsgraad op het hok (65%) onder controle houden. Duiven hoeven dan geen energie te verspillen om de vochtigheid en kilte te overwinnen.
Voor wat betreft de voeding steunt Astere zich op de expertise van het Matador-team. Zijn duiven krijgen dan ook een mix uit het Matador-gamma. Dat is bijna steeds een mix van Super Start en Vlieg. Enkel op zondag, de dag na de vlucht, is dat 100% Super Start. De laatste dagen voor het inmanden is dat de Vliegmengeling, later nog aangevuld met de Turbo Energy. Na hun training krijgen de duivinnen een goed halfuur volle bak. Daarna worden ze in hun rusthok gedreven. Duiven die iedere week 500km of meer moeten afwerken moeten goed gevoederd worden. Snel recupereren, en zorgen dat ze op het eind van de week opnieuw met volle tank de mand ingaan. Dat is de taak van de liefhebber, anders raakt het bobijntje snel af.
Strenge selectie zorgt voor optimaal rendement
Ten huize Astere Vergotte is het tijdens het sportseizoen werken geblazen. Wekelijks de mand in op de provinciale en nationale grote halve fond en topprijzen behalen! Wie het regime niet aankan, is te Aalter geen lang leven beschoren. Zo bekomt men na enkele jaren een hok duiven dat de kwaliteiten bezit voor het spel dat men voor ogen heeft. Duiven die adelbrieven kunnen voorleggen. Volgende toppers uit 2013 geven u alvast een idee over de klasse die op de Vergotte-hokken huist:
-Dahlia BE12-4153206
15e Nationale Asduif Grote Halve Fond Jaarse KBDB 2013
10e Beste duif van België over 7 nationale vluchten in 2013 (PIPA-ranking)
5 x 1e prijzen en 14 x binnen de eerste 10
-Lotje BE13-4158648
8e Beste jonge duif van België 2013 over 6 nationale vluchten (PIPA-ranking)
-Blue Prince BE13-4175003
13e Nationale Asduif Grote Halve Fond Jonge KBDB 2013 8e Provinciale Asduif Halve Fond Jonge KBDB 2013 27/7 Bourges Lok 671 d. 57 Zone A1 3.117 d. 99 10/8 Argenton Lok 634 d. 16 Zone A1 3.297 d. 31 17/8 Issoudun Lok 497 d. 97 24/8 La Souterraine 640 d. 193 31/8 Nevers Lok 282 d. 16 Zone A1 1.337 d. 8 07/9 Gueret Lok 492 d. 9 Nat 11.894 d. 62
-Anette BE10-4175055
1e Nat. Zone A1 Chateauroux 698 d.
12e Provinciale Asduif Halve Fond KBDB 2013
Bekijk hier haar erelijst
Enkel voor dergelijke absolute toppers is er later een plaatsje op het kweekhok gereserveerd. Kweken uit superduiven, super x super, met duiven die het op eigen hok bewezen hebben. Niet met hun pedigree, wel met prestaties! Dat is hier de basis. Evenals de weg naar het succes. Proficiat, Astere!
Prestaties op de halve fond en grote halve fond uit 2013
Oude duiven
04/5 Angerville 485 oude: 3-17-33-34-36-37-39-41-43-58-75-88… (16/23) 04/5 Angerville 230 jaarse: 6-10-11-12-13-25-38-45-55-65-66 (11/13) 11/5 Blois 406 oude: 2-12-48-79-81-102 (6/10) 11/5 Blois 165 jaarse: 1-5-25-32-37-42-53 (7/13) 18/5 Vierzon 520 oude: 3-4-6-10-36-81 (6/10) 18/5 Vierzon 159 jaarse: 2-3-4-8-14-21-25-26-40-52 (10/12) 25/5 Bourges 718 oude: 11-35-40-52-69-140-145 (7/10) 25/5 Bourges 352 jaarse: 1-2-3-7-9-10-11-17-30 (9/12) 01/6 Chateauroux 618 oude: 3-15-19-24-35-58-133-156-178 (9/10) 01/6 Chateauroux 532 jaarse: 1-11-25-38-73-115-154 (7/12) 22/6 Gueret 428 oude: 10-96-103-112-113-121 (6/10) 22/6 Gueret 437 jaarse: 5-17-60 (3/6) 30/6 Argenton 518 oude: 15-23-68-89-170 (5/7) 30/6 Argenton 667 jaarse: 16-41-88-94 (4/5) 06/7 La Souterraine 335 oude: 7-21-32-36 (4/6) 27/7 Bourges 236 oude: 5-10-46 (3/4) 03/8 Chateauroux 159 oude: 1-6-19-29 (4/6) 03/8 Chateauroux 281 jaarse: 6-13-55-61-65 (5/6) 10/8 Argenton 100 jaarse: 9-19-32-34 (4/5)
Jonge duiven
29/6 Angerville 318 jonge: 3-4-6-10-11-13-14-22-23-37-38-47-51-52-58… (26/57) 06/7 Orleans 578 jonge: 1-3-5-6-7-8-10-20-22-23-24-32-50-52-53-57-59… (31/55) 20/7 Blois 426 jonge: 2-3-5-6-15-19-21-28-31-35-36-38-45-46-58-59… (27/45) 27/7 Bourges 671 jonge: 6-14-35-38-47-54-57-81-82… (12/41) Nat Zone A1 tegen 3.117 jonge: 11-26-52-58-88-97-99-145-146-226… (20/41 per 4-tal) 03/8 Chateauroux 486 jonge: 10-15-54-57… (10/18) 10/8 Argenton 634 jonge: 5-7-10-16-28-31-43-48-49-51-60-74-81-82-93-97… (22/37) Nat Zone A1 tegen 3.297 jonge: 13-14-19-31-64-73-95… (24/37) 17/8 Issoudun Nat. Zone A1 tegen 2.602 jonge: 33-36-55-76-77-81-149-154-173-178-179-197-198-208-327… (20/51) Nat Zone A1 tegen 2.602 jonge: 33-36-55-76-77-81… (20/51) 24/8 La Souterraine 640 jonge: 8-19-24-25-35-36-43-72-73-76-78-82-84… (26/46) Nat Zone A1 tegen 2.555 jonge: 11-34-47-53-73-76-90… (26/46) 31/8 Nevers 282 jonge: 16-17-19-35-44-45-50-63-64… (16/42) Nat. Zone A1 tegen 1.337 jonge: 8-9-13-66-88-89-94-139-144-159-160… (19/42 per 4-tal)) 07/9 Gueret 492 jonge: 4-9-10-45-46-49-52-65-69-74-86-87… (22/33) Nat Zone A1 tegen 1.913 jonge: 3-9-60-73-74-83-96… (23/33)