Dolf & Ruud Bakker (Veenendaal, NL) pakken de 1 t/m 4 van NPO Mantes la Jolie afd. 7

Prijs 1 t/m 4 spelen in een NPO-concours is niet veel duivenliefhebbers gegeven. Dolf en Ruud Bakker lieten zien dat hun duiven het wel kunnen. Na een goed oude duivenseizoen met veel duiven op teletekst, sloten de jonge duiven dit jaar af met deze geweldige uitslag.


Dolf (rechts) en Ruud Bakker uit Veenendaal

De liefhebbers

Dolf en Ruud Bakker voorstellen is eigenlijk overbodig. De laatste jaren hebben ze hun sporen verdiend in duivensportland. Ze richten zich op de dagfondvluchten met de oude duiven. Dit doen ze met duiven van Gerard Koopman. Je doet vader en zoon Bakker tekort door hen het bijhuis van Gerard Koopman te noemen. Inderdaad, de duiven komen van Gerard Koopman, maar zij veredelen het ras Koopman op hun eigen hokken tot een hoger niveau. Het niveau, wat op dat moment noodzakelijk is om iedere vlucht in de kop van de uitslag te komen van Afdeling 7 Midden Nederland. Dit veredelen doet Gerard op zijn eigen hok natuurlijk ook, want zonder dat veredelen blijf je stil staan en stilstaan is  achteruitgaan.

Jonge duiven zorgen voor aanvulling

De dagfondvluchten zijn voor Dolf en Ruud Bakker het ultieme doel. Hiervoor wordt alles gedaan wat nodig is om aan de kop te vliegen. Dit geldt niet zo zeer voor de jonge duiven. Ze zijn goed voor deze jonge dieren, maar er wordt veel minder werk van gemaakt. Zo werd in 2012 alleen op de navlucht gespeeld met de jonge garde, omdat het jonge duivenprogramma niet in het programma van Dolf en Ruud paste.
Jonge duiven worden gekweekt, omdat er elk jaar aanwas moet zijn voor de dagfondploeg van het jaar erna. De duiven moeten worden ingevlogen, want er moet ervaring worden opgedaan. Omdat de jonge duiven optimaal aan dit leerproces moeten deelnemen, wordt er wel vanaf 1 april tot en met 1 juni verduisterd om ze strak in het pak aan de diverse vluchten deel te laten nemen. Na het dagfondseizoen van de oude duiven, kan er tijd besteed worden aan de jonge duiven. Vanaf dat moment worden ze pas opgeleerd. Dat was dit jaar eind juli.

De weg naar de NPO-overwinning

Na een paar opleervluchten tot ongeveer 40 km werden de duiven ingemand op de natourvluchten: Meer (80 km) en St. Job in ’t Goor (102 km). De jonge duiven zitten doordeweeks gescheiden. Er wordt ‘op de deur’ gespeeld. Op de dag van inkorving mogen de jongen een uurtje bij elkaar ‘spelen.’
Het weekend na St. Job werden de jonge duiven ingemand voor Pommeroeul, wat een jonge duivenvlucht was. Hierop werd direct de 1e prijs gespeeld en een mooie uitslag gemaakt (1, 5, 7, 8, 9 enz.). De week erop was Morlincourt aan de beurt met twee nachten mand. Wederom werd er een 1e prijs gespeeld (1, 2, 5, 6 enz.). Echter de duiven kwamen van deze vlucht vermoeid thuis en dus werd er aan de rem getrokken. De duiven werden twee dagen binnen gehouden en er werd Forte-Vita gegeven om de duiven goed te laten herstellen. In de week erna werden ze drie keer losgelaten zonder dat er dwang achter zat. In het weekend erna werd niet ingemand en werden het jonge spul weer twee dagen binnen gehouden. Vanaf zondagavond werd geprobeerd de jonge garde weer op gang te brengen en dat ging goed. Ze trainden weer 45 minuten en waren weer levendig. Op donderdag gingen de duiven de mand in voor Mantes la Jolie en na een dag uitstel werden ze op zondag gelost. Het resultaat was verbluffend, zelfs boven de verwachting van Dolf en Ruud. In het NPO-concours de 1e, 2e, 3e en 4e tegen 2.381 duiven en in de hele afdeling 7 tegen 5.965 duiven 1e, 2e, 4e enz. Een geweldige score !


Sara, winnende duivin van 1e NPO Mantes de Jolie afdeling 7 Midden Nederland

Sara

Op Mantes la Jolie werden alleen duivinnen gespeeld. De winnende duivin heet na haar overwinning op de derbyvlucht Mantes la Jolie: Sara naar het dochtertje van Ruud wat in het voorjaar van 2013 werd geboren. ‘Sara’ (de winnende duif uiteraard) stond bovenaan de lijst, omdat ze opviel in haar gedrag. Ze was als eerste terug van het trainen en wist geen raad om het hok in te komen. Ze was een beetje aangelopen met een andere duivin en had daardoor een gezonde trek naar het veroverde plekje in het hok.
De moeder van Sara, komt uit het goede kweekkoppel: ‘Gershon’ en ‘Naima.’ Uit dit koppel komen goede nazaten zowel in de eerste als in de tweede generatie. Verder is ‘Sara’ een dochter van een zoon van ‘Valitas.’ Deze topdoffer stond toen gekoppeld aan een halfzus van ‘Erika,’ (uit ‘Kleine Dolf’ en ‘Gerard’s Choise,’ beide rechtstreekse Koopman-duiven) die als jonge duif de 9e NPO Ablis won. ‘Valitas’ zelf won 4 prijzen bij de eerste 10 NPO, namelijk:

1e Blois tegen 9.586 duiven
2e Bourges tegen 7.356 duiven
7e Salbris tegen 10.430 duiven
10e Tours tegen 5.812 duiven

De vierde duif van Mantes la Jolie is ook een kleinkind van ‘Valitas.’ Met deze doffer is dit jaar samenkweek gedaan met Gerard Koopman. Voor de mannen uit Veenendaal een geweldige eer en van Gerard een slimme zet, dat blijkt wel uit deze nakomelingen.


‘Valitas’

Alles gericht op een goed resultaat op de dagfond

Zoals gezegd leggen Dolf en Ruud zich toe op de dagfondvluchten. Hiervoor wordt alles aan de kant gezet. De duiven krijgen een speciaal opleerprogramma om de duiven te leren dat ze geen ‘kuddedieren’ worden of beter gezegd geen ‘kladvliegers.’ De duiven worden veel zelf weggebracht en worden in andere afdelingen meegedaan op de inspeelvluchten als de windrichting daarom vraagt. Veenendaal ligt op het Oostelijkste plekje van Afdeling 7 en met een O- of puur Z-wind vliegen de duiven ruim langs Veenendaal en komen ze via een omweg naar het thuishonk. Dit mag de duiven niet worden aangeleerd. Als het niet nodig is om bepaalde vluchten te spelen, worden deze vluchten gemeden. Een verstandig besluit, dat zijn vruchten afwerpt. Hier wordt natuurlijk niet naar gekeken op de dagfondvluchten, want daar wordt uiteindelijk naar toe gewerkt. De NU-concoursen met de afdelingen 7, 8 en 9 samen worden door de mannen uit Veenendaal gekoesterd, omdat Veenendaal centraler in het aankomstgebied ligt. Kortom er wordt in de voorbereiding niet blind ingekorfd, maar gericht !

2013 een superjaar

Door het koude voorjaar werden de duiven bij Dolf en Ruud Bakker voorzichtig ingespeeld. Op de eerste vlucht waarbij de klok werd gezet, was het gelijk raak met een teletekstplek op Pommeroeul. Vervolgens werd op hun specialiteit, de dagfond, op drie van de vier vluchten teletekst gehaald en op één vlucht zaten ze er kort bij. De teletekstnoteringen op een rij van 2013:

6e Pommeroeul tegen 9.548 duiven
1e NPO Salbris Noord tegen 2.025 duiven met ‘Panamera’ (2e gehele afdeling tegen 4.665 duiven)
3e NPO Blois Noord tegen 1.857 duiven
4e NPO Chateauroux tegen 1.510 duiven (9e gehele afdeling tegen 3.604 duiven)
1e, 2e, 3e en 4e Mantes de Jolie Noord tegen 2.381 duiven (1e, 2e en 4e gehele afdeling tegen 5.965 duiven)

Wat een erelijst van één enkel jaar !


‘Panamera’

De vroege prijzen 2011 en 2012

Nog even de vroege prijzen van de paar jaren ervoor:

1e, 4e, 5e Breteuil 2011 tegen 2.995 duiven 
2e NPO Bourges 2011 tegen 7.356 duiven (Valitas)
3e nat. Blois 2011 tegen 25.597 duiven (Panamera) (tevens 1e NU zone 1 10.000 duiven)
7e en 10e (Valitas) NPO Tours 2011 tegen 5.812 duiven
2e NPO Salbris 2012 tegen 5.745 duiven (Valitas)
10e NPO Blois 2012 tegen 5.325 duiven (Valitas) tevens 1e NU zone 1 9.500 duiven)

In de toekomst zal de erelijst wel verder aangroeien met deze kwaliteit op de hokken. Dolf en Ruud bedankt voor openhartige en gezellige gesprek.