Beute en Zn (Wilheminaoord, NL) beleefden een droomweekend met 1e NPO Sezanne

Hoge bomen vangen veel wind, vooral als ze hun mening ook nog eens niet onder stoelen of banken steken. Ondanks de verschillende predicaten die hij daardoor krijgt opgespeld, bewees Gert-Jan Beute met de 1e NPO Sezanne nog maar eens welke typering het beste bij hem past: een topduivenliefhebber.

Vriend of vijand kan er niet omheen; de wijze waarop Gert-Jan de afgelopen jaren zijn sterk geselecteerde vliegploeg van het ene naar het andere hoogtepunt leidt, is kortweg fenomenaal. Met volle overgave wordt de duivensport beleefd door Gert-Jan en zijn vrouw - tevenstop assistent – Klaasje. Waar dat sinds 2009 toe heeft geleid? Een palmares waarmee "het orakel" zich tot de absolute top van Nederland mag rekenen.

1e Int. Dagfondduif Europa Cup 2009 (met 'Missouri’s Girl')
1e en 2e Olympiade-duif Oude Duiven 2011 (met 'Missouri’s Girl' en 'Breanna')
3e beste jaarling van Nederland 2011 (met 'Calla')
1e Nat. Asduif Eendaagse Fond Best of the Best 2011 (met 'Dalia')
5e Nat. Beste Duivin van Nederland WHZB 2011 (met 'Babette')
1e Sens Noordelijke Unie Zone 3 2012
1e NPO Orleans 2012 (met 'Edith-E')
1e NPO Sezanne 2013 (met 'Firestone')

Firestone - 1e NPO Sezanne 2013 – 5.051 d.

Met 30 duiven in de strijd en 25 prijsduiven legden Gert-Jan en Klaasje een zeer sterke performance op de mat. De duiven moeten optimaal klaar zijn geweest voor dit huzarenstukje, want Gert-Jan vertelt: “Ze kwamen als kanonskogels, iedere duif leek als door een havik achternagezeten, zo’n enorme drang om binnen te komen. En wat opviel was dat de duiven niets, maar dan ook helemaal niets mankeerden. Ze vielen het hok binnen zoals na een training. Je zag er niets aan.” Met afstand de snelste Beute-duif en ook winnaar van het NPO-concours werd uiteindelijk de jaarling NL12-1057924 'Firestone', een duivin met een verhaal.

'Firestone' is in de hand het prototype van een eendaagse fondduif: klein, strak en spieren zo dik als een duim. Haar vader is de 'Tovenaar', die Gert-Jan in 2009 uitzocht bij Hans en Evert Jan Eijerkamp. Een 100% Leo Heremans uit de lijnen van 'Super 799', 'Olga', 'Peter' en 'Olympiade'. De moeder van 'Firestone' is een kleindochter van 'Wondergirl', de klasrijke oude Janssen-lijnen die Beute al zo vele jaren koestert. De moeder van 'Firestone' was als jonge duif verkocht aan een Duitser, die enkele jaren later niet tevreden over haar was en haar wilde ruilen. Gert-Jan was zeer verbaasd, want toen hij de duivin onder ogen kreeg, was hij zeer onder de indruk: "Wat een geweldige duif", vond hij. In 2010 werd ze gekoppeld met de 'Tovenaar' en kweekte ze de bekende 'Dena' met 1e Orléans 'Saran'.

The Beute Way

Na tientallen jaren focus op het programmaspel met de Janssen-duiven besloot Gert-Jan zich vanaf 2007 toe te leggen op de eendaagse fond (500-700 km). “De beste keuze die ik ooit maakte, na het kiezen voor Klaasje”, grapt hij. Op zijn tocht langs vele beroemde hokken voor het boek ‘Uiterlijke Kenmerken van Superduiven’ en tijdens vele keuringen op invitatie wereldwijd, had Gert-Jan zich een beeld gevormd van de ideale dagfondduif. Naast de oude Beute-Janssens kwamen daarvoor duiven van Eijerkamp (in 2006 al de wereldberoemde 'Missouri Girl'), waaronder vanaf 2008 de Heremans duiven (via Eijerkamp) en vanaf 2008 de rechtstreekse Koopman-duiven. “Vanaf de jongen 2010 hadden we de kolonie op sterkte”, zegt Gert-Jan. “Alle duiven zijn nu perfect van bouw, hebben super-DNA en spieren die 12 uur vliegen aankunnen.”

Ook vanaf 2008 introduceerde Gert-Jan het nieuwe denken, het nieuwe kweken en het nieuwe voeren en supplementen. Enkele speerpunten daarin:

  • Alle kweekduiven op het hok moeten fantastische uiterlijke kenmerken hebben: gesloten stuit, superspieren, een rug uit één deel, smalle staart, korte achtervleugel, korte voorarm en slimme, boosaardige blik.
  • Koppelen is steeds een kweekoog x een vliegoog (gaat om een oog met een antracietkleurige verkenningscirkel x oog zonder verkenningscirkel).
  • Voeding en bijproducten zijn heel belangrijk. Beyers-voer, veel vetten, snoepzaad, kilo’s hennep/kemp (wel 10 soms 15 gram per duif per dag) en veel pinda’s. Vetten voeren, heeft alleen zin met gebruik van lecithineolie, anders poept een duif het meeste weer uit (hebben geen galblaas dus kunnen het niet opslaan).
  • Er wordt altijd getoond, ook met africhtingvluchten.
  • Duivinnen worden hetzelfde gevoerd als de doffers en zitten gewoon los op het hok.
  • Iedere dag twee keer trainen, minimaal een uur zonder vlag.

Compleet

Het succes die 25e mei 2013 werd uiteindelijk driedelig. Naast de NPO-winst op Sezanne werd ook het vitesseconcours vanuit Hapert eerder op de ochtend een succes voor Team Beute. Met 10 doffers mee en 9 prijzen, beginnend met de 1e in het ACG en 3e van de gehele afdeling tegen 11.435 duiven. In de avond sijpelde het bericht door dat Peter van de Merwe in Zuid Holland de NPO-vlucht op zijn naam had gezet, met… een rechtstreekse Beute-duif. Deze 'Dochter Vechtmachine' won in 2010 de prestigieuze Dutch Golden Classic en is nu de snelste van Afdeling 5 en 12 tegen maar liefst 11.572 d. Kan het beter? Ogenschijnlijk niet. Toch droomt Gert-Jan hardop en stelt hij dat zijn missie nog niet klaar is. De drang om duivenliefhebbers wereldwijd te helpen en zelf top te presteren, blijft enorm en dus is de bodem van de inktpot waarmee zijn succesverhaal wordt geschreven voorlopig nog niet in zicht.