Buscar

Vlucht Brussel - Pau 2010 - Uitstap naar Bordeaux - Update

Vrijdag 26 november was het weer zover. Uw dienaar was weer eens van de partij voor een reis naar Bordeaux, dit naar aanleiding van de prijsuitreiking voor de vlucht Brussel-Pau. U leest het goed, een duivenvlucht in omgekeerde richting.

Velen onder U zullen de wenkbrauwen fronsen bij dit bericht maar ik kan U verzekeren met de hand op het hart dat dit een wedstrijd is dewelke een enorme uitstraling heeft, dewelke tevens mag genieten van een enorme belangstelling en wetend dat het contingent franse liefhebbers merkelijk kleiner is dan het belgische, kan ik jullie verzekeren dat ik grote ogen heb opgezet bij deze eerste kennismaking.

Om te beginnen zijn we dus vrijdagochtend gestart vanuit Brussel Zuid met de TGV richting Bordeaux en via de duivenroute over Parijs, Poitiers, Bourges, Angoulème, Saint Pierre des Corps en zovele andere, gekende en minder gekende lossingsplaatsen, na een ruim zes uur durende reis aangekomen in Bordeaux waar onze franse vrienden ons reeds stonden op te wachten.Ons gezelschap was samengesteld uit de Heer Dany Van Bael ,voorzitter van de Colombe Joyeuse, de heer en mevrouw Alex Rans, als winnaars van een ploegenklassement, tevens de winnaars  van dit prachtig week-end, de heer en mevrouw Gérard Vandeputte, ook gekend en geroemd als de gedreven voorzitter van één der meest vooraanstaande maatschappijen van Brabant, namelijk de vrienden van de verre drachten in Beersel, de heer en mevrouw Germain Imbrecht uit Bornival, jarenlang reeds een gevestigde waarde op nationaal en internationaal duivenvlak en uw dienaar, de ket van Brussel. Ik heb geen woorden voor de gastvrijheid van onze zuiderburen... zij bedrijven de duivensport nog als een echte liefhebberij waar het menselijk  en sociaal contact nog primeeert op alle andere belangen die ons allen misschien wat teveel bezighouden...    
Ik heb me eerlijk gezegd wat moeten aanpassen aan deze manier van leven dewelke ons allen met de dag wat vreemder wordt, namelijk dat de liefhebberij moet primeren op de sport, comprenne qui peut et qui veut..

We werden meegetroond naar “ le bassin d’Arcachon “...dit moet voor velen onder ons en dan zeker de levensgenieters, een belletje doen rinkelen.. inderdaad... oesters!!
Een bezoek aan een oesterkweker met alle uitleg op en aan en de onvermijdelijke proeverij van deze lekkernij werd onze eerste kennismaking met de franse interpretatie van leven zoals god in Frankrijk...
De eerste avond werd afgesloten met een uitstekend maal in ons hotel waarbij de gemoedelijkheid de hoofdtroef was.
Een verkwikkende nachtrust en dito ontbijt  en we stonden klaar voor een mooie dag van ontdekkingen en het werd er eentje om van te snoepen!!

De minste wijnliefhebber en/of kenner weet van het bestaan van Saint-Emilion..
Ik kan enkel maar zeggen...ik was er en ik keer er zo snel als mogelijk terug!!
Dit prachtig dorpje straalt zoveel mooie dingen uit dat ik ze U onmogelijk kan verwoorden in een paar zinnen doch ik kan U maar één ding aanraden... ga er heen en geniet van de aanblik van die prachtig onderhouden wijngaarden van al die grote huizen die tot de verbeelding spreken. Geniet van de aanblik van die prachtige velden en geniet van de U aangeboden wijn die weliswaar duur,  het meer dan waard is geproefd te worden!!
Na deze mooie reis door één der mooiste wijnvelden van Frankrijk ging het weer richting hotel, voor alweer een gezellig samenzijn in ons hotel.
En dan was het de grote dag... de dag van de prijsuitreiking van die prachtige verzameling mooie bekers, eens te meer aangebracht door DE grote vriend van alle franse sjappers, den Dany.. ongelooflijk hoe die man daar geliefd en gekend is.
Er was een mooie prijzentafel, de aangeboden bons waren niet van de minste en de sfeer kwam er snel in, mede door de lekkere wijn die ons werd aangeboden onder een meer dan vrijgevige wijze.
De prijsuitreiking onder het goedkeurende oog van de burgemeester en andere notabelen verliep zeer gemoedelijk en de vriendschap onder die melkers was zeer duidelijk merkbaar. Hun manier van feesten is ogenschijnlijk misschien wat chaotischer dan de onze, maar ik herhaal nogmaals dat vriendschap, gemoedelijkheid en zeer zeker een gastvrij onthaal hoog in het vaandel wordt gedragen bij onze zuid- franse vrienden.
Ik was bijzonder blij de verkoop te mogen leiden met mijn vriend Alex Rans en samen haalden we voor 25 geschonken duifjes een gemiddelde van ruim 240 euro!!
De viering werd eens te meer afgesloten met spijs en drank en na een lange en vermoeiende dag waren we blij onze hotelkamer te mogen opzoeken....
Maandag was een snipperdag om nog wat bij te praten en af te tellen naar het uur van vertrek huiswaarts. We namen afscheid maar met de stellige belofte elkaar zeer snel terug te zien hetgeen ons in dit geval geen enkele moeite zal kosten. Ik kan na dit bezoek enkel stellen dat de Franse sjappers het hart op de juiste plaats hebben en ondanks hun soms ietwat moeilijker omstandigheden om hun sport te beoefenen, steeds de zon zien schijnen. In bijlage een aantal sfeerbeelden..  

Comentarios

Bonjour André . Gérard VDP nous a envoyé une traduction de ton article : MAGNIFIQUE ! Tu dis souvent que les gens ont le coeur à la bonne place . Je crois que pour toi c'est la même chose , avec peut-être une malformation = ton coeur doit être trop gros ou bien il y en a deux ! Tu as ecris un article vraiment très gentil pour nous .Même si on ne recherche pas les compliments je dois avouer que de temps en temps ça fait plaisir ; ça change des " engeulades " et des reproches ..... N'oublie pas d'annuler ton vol pour la POLOGNE pour que l'on boive quelques bonnes bières à BRECHT ( à défaut de Saint-Emilion ) . Est-il possible de passer cette traduction sur PIPA ? Encore merci pour ta gentillesse et ton amitié . Bien amicalement . CHRISTIAN.