Buscar

Druk bezochte Nationale Manifestatie is bezig aan een opmars

Afgelopen zaterdag en zondag was het weer zover en was de Expo Houten weer het toneel van de Nederlandse Nationale Manifestatie.

Zaterdagochtend om 9.00 gingen de deuren open voor dit jaarlijkse evenement. Namens PIPA was Frederik Leliaert vroeg uit de veren om een bezoek te brengen aan de beurs. Bij aankomst was het al goed druk en was het duidelijk dat veel liefhebbers uit zowel binnen- als buitenland de weg naar Houten opnieuw goed wisten te vinden.

Zaterdag was de dag van de huldigingen. Zo werden op het grote podium de overwinnaars van de nationale concoursen in het zonnetje gezet en ontvingen zij de welverdiende waardering voor hun geleverde prestatie van het afgelopen jaar. Het was in de grote zaal dan ook een komen en gaan van winnaars die hun prijs kwamen ophalen.


Naar goede traditie is het op zaterdag ook de jaarlijkse dag van de jeugd. Dat deze dag leeft bij de jeugd, die we moeten koesteren, bleek uit de talrijke opkomst. De commissie had er dan ook alles aan gedaan om de jeugd een leuke en leerzame dag voor te schotelen. Zo werd de jeugd geboeid door de verhalen die de nationale duivenfluisteraar Gert-Jan Beute hen toevertrouwde. Voor sommige goede luisteraars zaten er zelfs een aantal geheimen van de grootmeester in het verhaal. Verder vertelde de makkelijk pratende Gert-Jan tot ieders tevredenheid over hoe je op een goede manier met je duifjes om moet gaan en hoeveel plezier je aan het houden van duiven kan beleven. Ook de lezing van dierenarts Nanne Wolf was een schot in de roos. Wiebren van Stralen gaf de jeugd dan weer een kijkje in de keuken van de nieuwe technologieën binnen de duivensport. Hij gaf uitleg over de werking van de Pathfinder, een klein gps-zendertje waarmee we in de toekomst wellicht onze eigen duiven kunnen gaan volgen. Hoewel volgens de organisatie deze lezingen ook erg interessant en leerrijk waren voor de meer door-de-wol geverfde liefhebbers, was hun opkomst niet bijster groot. De organisatie hoopt dat hier volgend jaar verandering in komt.


Een van de vele lezingen voor de jeugd

De aanwezige jeugd kon na zaterdag weer moe en met heel veel verkregen informatie en de gewonnen hokbezoeken meer dan tervreden huiswaarts keren.

Ook op zondag was het, na een rustig begin, rond een uur of 11 toch weer erg druk geworden. Ook de exposanten waren weer in hun element om hun waar aan de man te brengen. Van vele exposanten hoorden wij positieve commentaar rond hun eigen beurs en de contacten die zij gelegd hadden.

Op zondag werd het podium gebruikt voor diverse optredens. Het damestrio BOA en Jacob Janssens als Elvis brachten hun muzikale klanken ten gehore in de gehele Expo. Vele duivenvrienden namen dan ook plaats voor het podium om tijdens het nuttigen van een kopje koffie en een broodje het muzikaal gedeelte te aanschouwen.

Naast het schudden van de handen met bekenden die je normaliter niet zo vaak ziet, was het ook voor iedereen weer een zoektocht naar nieuwe noviteiten op duivensportgebied. Behalve alle vertrouwde stands en gezichten waren ook dit jaar weer een aantal nieuwigheden. Zo werd bijvoorbeeld de automatische voederbak gepresenteerd.


Bezoekers kwamen in grote getale op de najaarsbeurs af

Het was mooi om te zien dat er zowel op zaterdag als op zondag een drukte heerste en veel beweging was doorheen de hele beurshal. Ook deze beurs heeft laten zien dat de duivensport nog steeds leeft als we allemaal positief achter onze mooie hobby staan en dat weten uit te dragen.

Komend voorjaar noteren we alvast de voorjaarsbeurs in onze agenda, opnieuw in de Expo Houten.

Tot volgend jaar!