Search

Esta web está bajo mantenimiento. Ud no puede acceder ahora. Por favor inténtelo más tarde. Gracias

KBDB stuurt 50 controleurs naar de losplaatsen: richtlijnen worden flink verstrengd om misbruiken aan te pakken

Het Nationaal Sportcomité van de KBDB voorziet al jaren allerhande sancties voor overtredingen op de losplaatsen, maar bij die controles werd nogal eens wat door de vingers gezien. Het Sportcomité wil daar komaf mee maken en stuurt in het nieuwe vluchtseizoen 50 controleurs naar de losplaatsen met één dwingende opdracht: streng optreden tegen misbruiken.

De controles op de losplaatsen zijn vooral bedoeld om aan iedere liefhebber duidelijk te maken dat het de KBDB menens is met dierenwelzijn en de correcte naleving van de reglementen. Dit jaar zullen frequent onverwachte bezoeken worden ingepland. Er zal ook steeds een verslag gemaakt worden na zo een bezoek en dit verslag zal grondig geanalyseerd worden door alle leden binnen het Sportcomité. Naast de eigenlijke controleurs worden door het Sportcomité ook mandatarissen ter controle naar de losplaatsen gestuurd. Ze fungeren eveneens als controleurs, die daarvoor een speciale legitimatiepas van de KBDB krijgen. Vorig jaar vonden 60 controles plaats, de meeste met positief gevolg. Toch blijven er nogal wat pijnpunten. Zo gebeurt het dat er minder korven worden opgegeven dan er in werkelijkheid op de camion staan. Gevolg: minder inkomsten voor de KBDB. Bovendien is het verplicht om in geval van meer dan 100 korven, een begeleider met de chauffeur mee te sturen. Het Sportcomité wil dat gegeven uitbreiden naar alle transporten van duiven.

Momignies

In 2019 wordt de bekende Henegouwse losplaats Momignies minder aangedaan. De Walen wijken uit naar Verdun. Maar op die drukke losplaats is er de jongste jaren flink wat miserie. De eigenares is niet te spreken over het feit dat er zoveel loodjes en andere rotzooi op de weide blijven liggen. Ze stuurde trouwens een pakket met meer dan 100 loodjes naar de KBDB. De loodjes kunnen fataal, lees dodelijk, zijn voor de koeien en dat werd ook bevestigd door de dierenarts van de eigenares, die daarom de huurprijs van het terrein verhoogt.

Vorig jaar kregen ook de vergezellers in Noyon van de controleurs te horen dat er veel te veel afval op de losplaats lag. Naar verluidt hebben ze toen alles netjes opgeruimd.
Samengevat klinkt het bij het Sportcomité: "Wij streven samen met alle verantwoordelijken naar correcte inkorvingen, correct transport én correcte lossingen. De liefhebbers moeten ervaren dat hun duiven correct en op gelijke voet worden behandeld, volgens de reglementen en op het vlak van dierenwelzijn.”

Hieronder het boeterooster 2018 dat ook in 2019 van kracht blijft.