Dit weekend is de WVOU in West-Vlaanderen voor het derde jaar op rij gestart met de wekelijkse overkoepelende uitslagen uit Clermont en Ablis.

In 2008 schaarden 23 verenigingen zich achter het initiatief van Chris De Schacht en Frank Verkinderen; intussen kunnen zij zich verheugen in een deelname van maar liefst 44 maatschappijen.

Enige voorwaarde om als vereniging mee te doen is te beschikken over het DATA-programma voor het opnemen en doorgeven van gegevens. Geïnteresseerde bestuursleden  mogen steeds vrijblijvend kontakt opnemen met de organisatoren. Deelname voor verenigingen en liefhebbers is volledig gratis, dus geen bijkomende kosten of inleg.

Bedoeling is om meer uitstraling te bezorgen aan de vitesse en het kleine halve fondspel waaraan het merendeel van de liefhebbers deelneemt. De overwinnaar van de provinciale uitslag krijgt een grote kleurenfoto van zijn duif van de hand van de bekende duivenfotograaf Dominique Velghe; per arrondissement wordt daarenboven nog een naturaprijs van minimum 30 euro uitgereikt aan de liefhebber met de grootste snelheid, zodat elke liefhebber kans maakt op het winnen van een mooie prijs, ook al zit dat weekend de wind tegen.

De ervaring heeft geleerd dat over het hele jaar gezien de winnaars evenredig verspreid zitten over de hele provincie, en dat de korte afstanden zeker niet benadeeld zijn. Vele kleine en grote melkers lieten reeds prachtprestaties optekenen met als uitschieter een eerste tegen 20.008 duiven door vader en zoon Damman uit Waregem. Meest in het oog springend waren de stuntuitslagen van o. m. Gaby Vandenabeele uit Dentergem met  1-2-3-5-6-7-9 tegen 4.933 jonge duiven uit Clermont, André Deketelaere uit Ichtegem met 1-2-3 tegen 9.272 jongen uit Roye en André Vandendriessche uit Ieper met 1-6-10 van 3 duiven tegen 6.910 oude eveneens uit Roye.

De winnaars en kampioenen 2010 worden gehuldigd op zondag 27 maart 2011 in de prachtige zaal van cultureel centrum HET SWOK in Staden. Dit jaar waren daar meer dan 300 aanwezigen en werd voor 9.000 euro gratis prijzen uitgereikt dank de talrijke sponsors.

De volledige uitslagen kunt u raadplegen op de eigen website www.wvou.be; een beknopt overzicht van winnaars en uitblinkers vind je terug op PIPA, in De Duif, De Duivenbode, het Duivenblad en in de Duivenkrant. De uitslagen tellen mee voor alle privé kampioenschappen zoals bijvoorbeeld ingericht door sportblad De Duif.

De inrichters houden eraan langs deze weg de besturen van de deelnemende maatschappijen en de leden van de pers te oprecht te danken voor hun belangeloze medewerking.

Lijst van de deelnemende verenigingen:
Ieders Belangen, Aalbeke
De Verbroedering, Anzegem
De Roosevrienden, Ardooie
De Weideduif, Assebroek
De Zwaluw, Boezinge
De Ware Belgen, Deerlijk
Gullegemse Duivenmaatschappij, Gullegem
Union, Gistel
De Verenigde Vrienden, Hooglede
Eenieders Recht en Welzijn, Houthulst
Door Vriendschap Sterk, Kachtem
De Duivenvrienden, Langemark
De Duivenwacht, Lendelede
Onder Ons, Moorsele
De Welkom, Ledegem
Onze Belangen, Meulebeke
Union, Oostkamp
De Verenigde Vrienden, Oostnieuwkerke
De Arend, Rekkem
De Reisduif, Blankenberge
Nu of Nooit, Sint-Joris
De Eendracht, Staden
De Torhoutse Duif, Torhout
Gans Alleen, Torhout
De Ware Vliegers, Vichte
De Zwaluw, Vlamertinge
De Werkman, Waregem
De Leiestreek, Desselgem
Nu of Nooit, Westkapelle
De Sportvrienden, Zwevegem
De Duivenvrienden, Zwevezele
Elk het Zijne, Dadizele
De Vliegersclub, Zarren
Willen is Kunnen, Sint-Andries
De Vriendenbond, Oostende
Elk het Zijne, Koolskamp
Recht voor Allen, Jonkershove
De Noorderbond, Dudzele
Recht voor Allen, Ingooigem
Excelsior, Tielt
De Zwaluw, Aartrijke
De Vriendenkring, Ieper
De Vredesduif-De Duivenvrienden, Zwevezele
De Munckduif, Beerst