Pasar al contenido principal

Mark King en Supreme Lofts zegevieren in Afrika Pro OLR

Langzaamaan worden de afstanden in de Afrika Pro One Loft Series opgevoerd! Vlucht 9 en 10 gingen over respectievelijk 330 en 383 km en de Zuid-Afrikaanse liefhebbers lijken het momentum te grijpen in hun ‘thuiswedstrijd’!

Nadat Mark King op 14 september vlucht 9 aan zijn zegekar bond, was het Martin Van De Merwe van Supreme Lofts die vlucht 10 kwam winnen. En al 3 weken aan kop van het Black Jacket klassement staan Du Preez en Deetlefs; al is die strijd nog altijd ongekend spannend!

Mark King en Gys Louw laten weer van zich horen als vluchtwinnaar op Race 9 van Afrika Pro.

De afstanden lopen komende weken verder op en met de Zuid-Afrikaanse zomer in aantocht zullen ook de temperaturen stijgen … de duiven zullen daarom wellicht opgelucht adem hebben gehaald dat de eerste twee vluchten boven de 300 km geen uitputtingsslag werden. Op 7 september werden de duiven al om 6.50 uur gelost voor een tocht van 330 km met 986 duiven aan de start. Een deel van de duiven had op race 8 erg diep moeten gaan en was nog niet voldoende hersteld voor deze negende vlucht. Dat de omstandigheden op vlucht 8 perfect waren, bleek wel uit de winnende snelheid van 1460 mpm en het feit dat het grootste gedeelte van de duiven binnen een mum van tijd binnen waren. De top 10 was:

1e Mark King (Z-Afrika)
2e For Sale Pigeon (Z-Afrika)
3e PIPA Breeding (België)
4e Team Hooymans BE (NL)
5e Mark King (Z-Afrika)
6e KDK Racing (USA)
7e Pieter & JL (Z-Afrika)
8e Ken Easley & Son (USA)
9e H. & EJ Eijerkamp (NL)
10e Marc De Cock (BE)

Mark King; 1e en 5e prijs op Race 9 en Fancier Of The Race

Tussen alle wereldwijd bekende namen in de top 10 is Zuid-Afrikaan Mark King de meest opvallende als winnaar van de 1e en 5e prijs en daarmee ook Fancier Of The Race … Mark’s vader Johan was al winnaar van Race 7 in deze editie van Afrika Pro en daarmee prijzen de mannen zich zeer gelukkig! Nadat Johan in 1972 met duiven startte, volgde Mark in 1984; de mannen zijn door vele successen van club tot Federation en Union een zeer gekende naam in Zuid Afrika … maar zeker na de Afrika Pro 2022 editie ook ver daarbuiten! Want met 4 duiven van Mark en zijn partner de zeer gekende Gys Louw in de top 10 van de finale 2022, waren ze zonder meer onder de supersterren van de eerste Afrika Pro editie …

Zowel de 1e prijs winnaar (Laaitie) als 5e prijs winnaar (Double Delight) van Race 9 zijn nauw verwant aan de 4 top 10 finale winnaars van vorig jaar. Laaitie won al de 11e prijs op Race 4 en de 22e prijs op Race 7; ze komt uit Twilight x Aelbrecht, momenteel één van de beste kweekkoppels voor King & Louw … Double Delight is halfbroer van Julia, de winnaar 1e finale Afrika Pro 2022! Beide duiven werden gekweekt op de 5-sterren accommodatie Pigeon Palace, gerund door Mark King en Gys Louw. Laatstgenoemde is een absolute grootheid, al meer dan 50 jaren aan de top en wellicht de meest bekende Zuid-Afrikaanse liefhebber … Een andere topper die van Pigeon Palace afkomt is o.a. Zarina, 1e Nat. asduif allround 300-700 km SANPO voor Gys Louw.

De winnaar op Race 9 van Mark King

Mark King en Gys Louw grijpen voor versterking regelmatig terug naar PIPA … zo kochten ze recent op de veiling van Derek Walsh de grootouders van de Blue Jacket winnaar in de Afrika Pro 2023 Series voor Alwyn Bester. Het streven is om echte allrounders te kweken, die van jaarling af winnen van 300 tot 750 km. De basis van de kweekploeg zijn de Twilights, hun eigen familie topvliegers, die worden gekruist met Aelbrecht, Hooymans, Bosua en De Bruijn duiven, maar ook de Kittel en Best Kittel families. De inbreng van Belgische duiven is volgens Mark echt een boost voor de prestaties!

Winst op Race 10 gaat naar Supreme Lofts!

Met grote trots pakt Martin Van De Merwe van Supreme Lofts de winst op Race 10 van 14 september. Een pittige vlucht over 383 km waar de duiven ruim 5 uren moesten strijden om een goede klassering, met een snelheid van 1199 mpm voor de winnaar. Koren op de molen blijkbaar voor de Zuid-Afrikaanse deelnemer; zij pakken 7 duiven in de top 10. Een kopgroep van 7 duiven vloog zich ruim 3 minuten los in een veld van 1.176 deelnemende duiven …toch hadden er binnen een uur ruim 700 duiven de thuisbasis bereikt. De top zag er als volgt uit:

1e Supreme Lofts (Z-Afrika)
2e Donald Trump (USA)
3e Webster Lofts (Z-Afrika)
4e Douw Steyn Racing Pigeons (Z-Afrika)
5e Wajid Rasool (Z-Afrika)
6e Douw Steyn Racing Pigeons (Z-Afrika)
7e Mark King (Z-Afrika)
8e Ken Easley & Zoon (USA)
9e Jan Hooymans (NL)
10e Du Preez & Deetlefs (Z-Afrika)
Supreme Lofts; de trotse winnaar van een pittige Race 10 van Afrika Pro.

“Een hoogtepunt in mijn nog korte carrière,” laat Martin Van De Merwe desgevraagd weten als reactie op zijn overwinning. Na zijn start in 1994 kwamen al vlot vele 1e prijzen en kampioenschappen van vitesse tot fond, maar de echte uitdaging begon vanaf eind Jaren Negentig met een verhuizing naar Boksburg Town en toetreding tot de vermaarde Boksburg Racing Pigeon Club waar de top van de Zuid-Afrikaanse duivensport de degens kruiste. Martin was er erg succesvol, met onder andere de beste duif in 3 opeenvolgende jaren en vele kampioenschappen …

Na 12 jaren keerde Martin terug naar zijn geboortegrond en trad hij toe tot de WPU Union. … In 2020 pakte hij al 9 Union overwinningen met de 1e-3e-4e-5e-7e-9e beste duif in Union en in 2022 werd Martin 1e kampioen WPU met 5x 1e prijs en alweer de 1e beste duif … Inmiddels koestert Supreme Lofts het WPU record met de meeste top 3 prijzen binnen 3 jaren in de geschiedenis van de WPU Union! De basislijnen zijn de fameuze Hawks van Reinhold Brighta en Tom Lock … Magic Star lijnen van Soontjens … Karel Schellens lijn van Gebr. Jansen … Real King x Blue Queen lijn via Timo Wagner …  de Rossi 3 x Gold Medal lijn … en bloedlijnen van legende Victor Christiaans.

De winnaar op Race 10 van Supreme Lofts.

Du Preez & Deetlefs fiere leider van Black Jacket competitie

Vanaf Race 8 leidt Du Preez & Deetlefs de dans van Beste Liefhebber in de Black Jacket competitie. In de top liefhebbers van verschillende continenten:

1. Du Preez & Deetlefs (Z-Afrika) 53u 18min 50 sec
2. Team Hooymans BE (NL) +12min 24 sec
3. Dieter Siebert (Duitsland) +16min 45 sec
4. Umm Birka Loft (Qatar) +18 min 29 sec
5. Team Hooymans (NL) +20 min 25 sec
6. Geerinckx-Kohlenbrenner (BE) +23 min 13 sec
7. Mountain Lofts & Murray & Mills (Z-Afrika) +26 min 46 sec
8. Webster Lofts (Z-Afrika) + 26 min 48 sec
9. Die Painters (Z-Afrika) +28 min 02 sec
10. PIPA Breeding (BE) +29 min 27 sec

Voor de Black Jacket competitie telt telkens de gevlogen tijd van de eerste twee geklokte duiven uit het team van 10 duiven, dat voor elke vlucht opnieuw wordt samengesteld.

Du Preez & Deetlefs al 3 weken aan kop in Black Jacket competitie.

Banie Deetlefs & John Du Preez zijn topliefhebbers in de Crusaders Pigeon Club, Pretoria. Vanaf 2012 spelen ze als combinatie en na vele 1e prijzen wordt met name in de laatste jaren stevig geoogst in de provincie Gauteng. Na 2e plaatsen in de kampioenschappen van 2020 en 2021, staan ze met nog één vlucht te gaan op de 1e plek over het seizoen 2023 … In Afrika Pro zijn ze tot nu enorm succesvol! Hun superduif Bullit heeft de smaak met name te pakken; nadat hij 2e werd in de Green Jacket competitie (asduif over alle vluchten tot 300 km), staat hij sinds Race 9 op de 1e plek in de Blue Jacket competitie met ruim 7 minuten voorsprong!

De mannen bouwden een familie topduiven rondom de doffer Turbo Tom … zelf 1e asduif Federation met 2x 1e prijs en inmiddels een ware topkweker! Hij stamt af van de rassen Heremans x Fihrens x Putterie. Extra kwaliteit kwam er in 2019 door de inbreng van 2 duivinnen van de Kittel familie Van Den Bulck, die in kruising met de Turbo Tom lijn sublieme resultaten brachten … Kopstuk is Turbo Kittel, winnaar van 6x Gouden Medaille in de Nationale asduiven SDANPO competitie en daarmee één der beste duiven ooit in Zuid Afrika!

Met 6 Gouden medailles in de SANPO Nat. asduiven competitie zette Turbo Kittel Du Preez & Deetlefs met gouden letters in de geschiedenisboeken!