Joop & Ellen Groenen, Ooy (bij Nijmegen) (NL)
De liefhebber
Joop (57) begon toen hij een jaar of tien oud was al met duiven. Hij werd toen jeugdlid bij PV. De Mokerheide. Hij speelde daar heel goed met slechts enkele duifjes. In 1966 werd hij op 18-jarige leeftijd zelfs nationaal jeugdkampioen van de NPO. Nu speelt hij bij de P.V. de Til in Ooy. Deze vereniging telt op dit moment nog 16 vliegende leden. Terwijl Joop de kweek- en vliegduiven onder zijn hoede heeft, worden de jonge duiven compleet verzorgd door zijn echtgenote Ellen.
Voor de 19 koppels kwekers is er een hok van ongeveer 4 meter.
De 16 weduwnaars voor de vitesse en midfond beschikken ook over een hok van zo’n vier meter. Dan zijn er nog twee afdelingen voor de jonge duiven en een hokje voor 8 weduwnaars die de eendaagse fondvluchten afwerken.
De hokopbouw
Aan de basis van zijn huidige stam duiven staan eigenlijk twee opgevangen duiven!
Het begon in 1962 toen hij in Grave samen met een vriend een Belg ving, de 62-BE-6173129. Joop gaf de duif netjes op en kreeg een tijdje later bericht dat de duif toebehoorde aan de wereldberoemde Gebr. Janssen A. De duif mocht hij behouden. Joop ging in die tijd veel om met de heer Reichelt, een leraar van de LTS te Wychen. De heer Reichelt speelde destijds goed met de duiven. Hij was het die Joop wist over te halen naar de LTS te komen. Hij beloofde Joop dat als hij goede cijfers zou behalen een duif van hem zou krijgen. Uiteraard wilde de gedreven Joop die duif krijgen en dus kwamen er ook de vereiste goede cijfers op zijn rapport. De heer Reichelt hield woord en gaf Joop de 63-NL-896497. Joop koppelde deze duif aan de opgevangen Belg en het eerste super-kweekkoppel was een feit.
Halverwege de zeventiger jaren ving Joop een blauwe doffer op van Wout Smeulders uit Nuenen. Wout Smeulders was deze doffer al enkele jaren kwijt. Ene Dirksen kwam de duif namens de Smeulders ophalen en Joop werd eigenlijk zo’n beetje beschuldigd de duif al een tijd op zijn hok te hebben en ermee gekweekt te hebben. Deze Dirksen keek dan ook goed op de hokken van Joop of hij nazaten van de doffer kon ontdekken, maar hij kon er geen vinden! Later heeft Wout Smeulders zijn excuses aangeboden en hem tevens de bewuste doffer, een zoon van het Kanon, geschonken.
In 1975 kocht Joop op een verkoop in Arnhem een late uit de goede “42”, een kleinzoon van de “Strik” van Wout Smeulders. Hierin zaten dezelfde bloedstromingen als van de Wonderboy 05 en 06 van Bertie Camphuis en de bekende 05 van Hans Eyerkamp.
Deze “42” werd gekoppeld met een kleindochter van de in 1962 opgevangen Belg en nu was het tweede super-kweekkoppel geboren.
In 1991 werd de “Jordan” geboren, die als vader had een inteeltproduct van de dr.Linsen x Janssen A-lijn en als moeder een kleindochter van de “Lieveling” van Nic Janssen uit Gronsveld.
De Jordan-lijn is nu sterk vertegenwoordigd op het hok van Joop.
Joop speelt alleen de snelheidsvluchten en de eendaagse fond.
Hij is een echte programmaspeler, die probeert er elke week te staan!

De kweek
Joop heeft de beschikking over 19 kweekkoppels. Hij heeft geen stamkoppel, maar op dit moment zijn het de kinderen en kleinkinderen van Jordan (Jordan zelf bevrucht niet meer) die zorgen voor super goede nazaten.
In de negentiger jaren schafte Joop ook nog duiven aan bij Leo van Rijn uit Schipluiden uit de Keizer-lijn (Janssen A.). Joop heeft hieruit o.a. de President gekweekt, die het presteerde 4 keer een 1e te vliegen in groot verband.
Nu wordt veelvuldig de lijn van de Jordan gekoppeld tegen de lijn van de President.
Vanwege de zeer strenge selectie die Joop toepast hoeft hij op zijn hokken niet aan compensatiekweek te doen. Af en toe wordt er ook wel eens uit de vliegduiven iets gekweekt, maar niet op grote schaal. Joop doet vrij snel een goede vlieger naar het kweekhok, waardoor dit ook jong blijft. Joop kweekt elk jaar ongeveer 70 jonge duiven.
De kwekers worden tijdens het kweekseizoen overgekoppeld. Joop doet dit, omdat hij van mening is dat anders de jongen uit de tweede ronde (de eieren van de eerste ronde gaan naar de vliegers) van een mindere kwaliteit zijn dan die van de eerste ronde. Joop heeft dit een aantal jaren bijgehouden en is zo tot die conclusie gekomen. De mindere kwaliteit van die jongen zou als oorzaak hebben dat de ouders in de stress raken door het weghalen van de eieren en de broedcyclus wordt onderbroken.
Vliegsysteem
Joop heeft voor de vitesse en midfond 16 koppels ter beschikking.
De kwekers en de vitesse-/midfondduiven worden op 27 december gekoppeld.
De eieren van de kwekers gaan naar de vliegduiven.
De duiven voor de eendaagse fond worden pas half maart gekoppeld en brengen geen jongen groot.
Deze duiven worden gespeeld op dubbelweduwschap, met dien verstande dat als één van de twee goede kopprijzen vliegt dan houdt Joop de partner van die duif thuis.
Bij de duiven voor de eendaagse fond is Joop nog zoekende naar het beste systeem: hij wil deze duiven komend seizoen in het begin iets verduisteren tot een week of drie voor de eerste eendaagse fondvlucht en ze dan misschien gaan bijlichten.
Voor het bepalen welke duiven getekend moeten staan, dien je volgens Joop je eigen duiven goed te kennen en dan moet je je eigen gevoel volgen. Heb je duiven die steeds goed presteren dan kun je overgaan tot een vaste getekende. De duiven die in een vorig seizoen goed presteren komen in het nieuwe seizoen niet persé boven aan de lijst te staan. Je moet ook een jaarling je vertrouwen durven te schenken.
In de winter krijgen de duiven elk weekend een bad. Tijdens het vliegseizoen krijgen de vliegduiven elke zondag een bad in het hok. Na een zware vlucht geeft Joop de duiven een verplicht bad, waarbij het badwater zo heet is dat hij er zijn handen net niet aan brand. Aan het badwater wordt zout en azijn toegevoegd. Bij de jonge duiven voegt hij een paar druppels chloor aan het badwater toe.
Voersysteem
’ s Zaterdags na de vlucht krijgen de duiven dieetmengeling van GARVO met daarover yoghurt en biergist. Ook krijgen ze dan thee met daarin knoflook en honing.
’ s Zondags zuivering van Versele Laga met daarover BS van de Weerd of doxin van dr. Hoekstra (tegen kopziekten).
‘ s Maandags zuivering.
Dinsdagmorgen zuivering en dinsdagavond ½ zuivering en ½ sportmengeling van Versele Laga.
Woensdags sportmengeling en wat extra maïs. De duiven mogen genoeg eten, maar moeten wel alles opeten. Tevens krijgen de duiven nog thee met Volomin (vitaminen).
Donderdagmorgen sportmengeling en donderdagavond genoeg dieetmengeling (vet + koolhydraten).
Vrijdagmorgen dieetmengeling en voor het inkorven iets snoepzaad.
Training van de duiven
Tijdens de vitessevluchten trainen de duiven alleen ’s avonds, omdat het ’s morgens vroeg meestal nog te koud is. Als de midfondvluchten beginnen wordt er overgeschakeld naar ’s morgens en ’s avonds een uur trainen. De weduwduivinnen trainen alleen ’s avonds vanuit hun eigen verblijf. De duiven worden tijdens het seizoen niet gespeeld op midweekse vluchten en ze worden ook niet zelf weggebracht, omdat daar eenvoudigweg geen tijd voor is.
Jonge duiven
De verzorging van de jonge duiven is helemaal in handen van Ellen.
Zij richt de jonge duiven pas enkele weken voor het begin van de jongeduivenvluchten af, want zij is van mening dat als je daar te vroeg mee begint de forme er ook te vroeg op komt. Die forme moet er pas zijn bij de NPO-vluchten, want dan wil ze pas echt goed met de jonge duiven spelen. Zij voert de jongen wel tot begin mei kweekmengeling.
De selectie van de jonge duiven vindt niet alleen plaats aan de hand van de geleverde prestaties, maar ze moeten wel 2x een goede prijs op de NPO-vluchten hebben behaald. Het belangrijkste is dat de jonge duiven fris thuis komen en daarnaast wordt er ook gekeken naar de afstamming.

Medische begeleiding
Dit is al aangegeven onder vliegsysteem, maar hier dient wel nog opgemerkt te worden dat Joop de medicijn steeds over het voer doet en niet in het drinkwater.
Joop is van mening dat het jaar waarin je de minste medicijnen aan je duiven hoefde te geven, meestal ook je beste duivenjaar is.
Selectie
De duiven, die als jonge duif hard hebben gevlogen, mogen als jaarling iets minder zijn, maar als oude duif moeten ze presteren.
Een jaarling, die als jong matig heeft gepresteerd, moet wel goed presteren, want anders is het geduld van Joop op en moet hij weg.
Prestaties
Voor wat betreft de prestaties is het niet eenvoudig, want waar begin je met zoveel kampioenschappen?
Nationale kampioenschappen NPO: 3e jonge duiven
In afd. 8 GOU (ca. 4500 leden) generaal snelheid: 1999 3e, 2000 6e, 2001 2e, 2002 5e, 2003 1e, 2004 6e, 2005 3e.
1e kampioenschappen:
2000: midfond
2001: navluchten
2003: vitesse, jonge duiven, generaal snelheid
In regio 4 (ca. 1400 leden)
1999: 3e generaal snelheid.
2000: 3e generaal snelheid
2001: 1e generaal snelheid
2002: 2e generaal snelheid
2003: 1e generaal snelheid
2004: 2e generaal snelheid
2005: 1e generaal snelheid
In zijn eigen vereniging de P.V. De Til werd Joop in vijfendertig jaar tijd liefst 31 keer generaal kampioen!
Op de vraag aan welke prestatie Joop de meeste waarde toekent, antwoordde hij zonder daarover te hoeven nadenken:” Het feit dat ik de laatste zeven jaren onafgebroken bij de eerste zes generaal kampioenen van de afdeling 8 Gelders Overijsselse Unie behoor.”
De toppers van 2005: “Amy” en “Fabien”
Het zijn twee duivinnen, die de familie Groenen de 3e plaats nationaal kampioenschap jonge duiven schonken. De 05-NL-1084451 werd 3e nationaal duifkampioen jonge duiven en de 05-NL-1084467 werd 9e nationaal duifkampioen jonge duiven.
De 05-NL-1084451 gaat sinds 8 januari als “Amy” door het leven. Die 8e januari 2006 werden Joop en Ellen voor het eerst opa en oma en dus noemden de trotse grootouders de “451” naar hun kleindochter Amy.
De duif “Amy” is een dochter van de “Maxima G.”
De 05-NL-1084467 werd, na Joops optreden in Klussen en Wonen, vernoemd naar de presentatrice van dat programma Fabien de Vries. De “467” komen we in de toekomst dus tegen onder de naam “Fabien”.
De duif “Fabien” heeft als vader een duif van Corné Schiks uit Beneden Leeuwen en als moeder een kleindochter van de “Jordan”.
“ Fabien” heeft trouwens heel veel geluk gehad en dankt haar leven aan Ellen. Joop wilde deze duif tot twee keer toe opruimen, want ze stond hem niet aan. Ellen, die veel op het hok van de jonge duiven vertoeft en dus haar jonge duiven door en door kent, wist Joop te overtuigen dat hij het mis had. Ellen zag toen al iets in de “67”. De “67” schonk Ellen, als dank voor het in haar gestelde vertrouwen, het 3e nationaal duifkampioenschap. Zo zie je maar hoe het kan lopen en mag Joop blij zijn dat Ellen het gelijk aan haar kant had.
Hun favoriete duiven
Voor Joop is “Maxima G.” de onbetwiste favoriet van zijn hok.
Ellen heeft een echte lievelingsduif. Als jonge duif pakte ze vier goede prijzen en de vijfde vlucht bleef ze achter. Na enkele weken kwam deze duif terug en viel rechtstreeks bij Ellen op de rug/schouder. Deze duif komt nu nog steeds bij Ellen op de schouder zitten als ze bijvoorbeeld de was aan het ophangen is of wanneer ze in de tuin loopt.
Duivensport allerlei
Volgens Joop kun je niet exact beschrijven hoe de ideale snelheidsduif eruit ziet. Je moet gewoon je eigen duiven heel goed volgen en dan zelf op je gevoel afgaan. Een vereiste daarbij is dat je de eigen duiven door en door moet kennen.
Joop houdt van een goed gebouwde duif, maar ze hoeft niet te voldoen aan de standaard van de groep van keurmeesters. Ellen daarentegen houdt van grote duiven.
Je moet er ook op letten dat de duiven een vaste plaats op het hok hebben en daar ook voor willen vechten (dit geldt vooral voor de jonge duiven).
Joop doet niet aan de zogenaamde ogentheorie, maar hij ziet wel graag streepjes in de ogen. Zijn betere kwekers hebben dat ook.
Als Joop zijn duivenbestand wil versterken dan zoekt hij meestal naar iemand die vergelijkbare prestaties met zijn duiven behaald als hij zelf. In plaats van daar duiven te kopen probeert Joop met die liefhebber aan samenkweek te doen of er duiven mee te ruilen.

Tips voor beginnende liefhebbers
1. Bepaal eerst wat je wilt, want anders maak je wellicht onnodige kosten
2. Wil je alleen duiven voor je plezier, dan heb je geen dure duiven nodig.
3. Wil je alleen maar meevliegen en wat duifjes thuis zien komen of wil je zo snel mogelijk presteren op een hoog niveau?
4. Dus denk eerst na over je doelstellingen en vraag je vervolgens af hoe je die doelen kun verwezenlijken.
5. Wil je echt de wedstrijdsport gaan bedrijven, koop dan alleen bij een liefhebber, die eerlijk is/te vertrouwen is.
6. Volg kritisch zijn uitslagen en kampioenschappen.
7. Kijk welk prijspercentage hij behaalt.
8. Kijk of hij ook met regelmaat echte kopprijzen behaalt.
9. Let bij advertenties en verkopingen goed op wanneer de vermelde prijzen zijn behaald: 10 jaar geleden of NU.
10. Kijk goed uit op internet en laat je niet alleen verleiden tot een aankoop door een mooie foto en een uitstekende stamboom. Foto’s en stambomen vliegen niet!
11. Probeer bij de liefhebber van wie je graag duiven zou willen hebben, de eieren van de natoer te kopen. Vaak zijn deze eitjes voor weinig geld te bemachtigen.
Prestaties met duiven van Joop Groenen bij andere liefhebbers
Duiven van Joop Groenen winnen in binnen en buitenland ontelbare kopprijzen! Vele (prominente) duivenliefhebbers in binnen- en buitenland zochten versterking bij Joop Groenen en zijn daarmee uitzonderlijk geslaagd. Een greep uit de vele referenties:
Friedhelm Bleibtreu en Manfred Podscharly uit Dortmund (Mengede) DL
In 1999 en 2001 kampioen jonge duiven van Duitsland!!
In 2002 wederom kampioen van Duitsland!!
Tevens 1e, 4e en 12e beste jonge duif van Duitsland!!
Gerard Most uit Völkershausen werd 5e kampioen jonge duiven van Duitsland in 2002!!
Richard Grün uit Steinau - Ulmbach werd in 2002 1e kampioen jonge duiven in Bezirk 29 tegen 1300 liefhebbers!!
Friedhelm Bleibtreu en Manfred Podscharly uit Dortmund (Mengede) haalde uit alle kweekduiven bij Joop Groenen jongen. Ze hielden ze voor een gedeelte zuiver terwijl de rest gekruist werden tegen hun eigen soort. Het resultaat was verbluffend. Zo won deze combinatie ontelbare titels. Een van de belangrijkste behaalde titels was in 1999 én 2001 toen de titel kampioen van Duitsland met de jonge duiven werd behaald. Doch dit was nog niet alles. Ook had deze combinatie nog een hele serie duifkampioenen bij de eerste duifkampioenen van Duitsland.
In 1999 te beginnen met de 1e - 4e - 9e - 12e - 13e - 15e - 33e - 34e en 40e.
In 2001 begon deze combinatie met de 3e duifkampioen vervolgens 6e – 13e - 21e – 22e - 27e en 28e . Een unieke prestatie.
Gerard Most wist eerder al een Olympiadeduif te leveren met de soort van Joop Groenen. In 2002 werd hij met deze duiven 5e kampioen jonge duiven van Duitsland.
In Nederland presteert de Comb. Van Rijn – Meeder, Schipluiden, uitzonderlijk met kleinkinderen van de “Jordan”. In 2003 vloog deze combinatie o.a. een 2e tegen 5579 d., 3e tegen 8131 d.,11e tegen 4862 d. 11e tegen 9943 d., 3e tegen 9911 d., 13e tegen 5788 d. en als klap op de vuurpijl een 5e nationaal Etampes tegen 12099 d.
Doelstellingen voor de toekomst
Joop wil zich in de toekomst wat meer gaan toeleggen op de eendaagse fond. Zijn eerste doel is dan ook te schitteren op de eendaagse NPO-vluchten.
Tot slot
Joop en Ellen zijn een stel fanatieke liefhebbers, die niets aan het toeval over laten: zo beschikken zij over perfecte hokken, formidabele duiven en zelf zijn het echte liefhebbers. Mensen die vooral ook steeds zoeken naar het “waarom” is iets zus of zo. Als voorbeeld kan ik hier noemen de discussie die we samen hadden over hoe het nu kan dat de duiven uit de twee eieren, die een duivin legt nadat de vorige eitjes zijn overgelegd naar een ander koppel, meestal minder presteren dan de duiven uit de eerste eieren. Joop heeft het enkele jaren bijgehouden en is zo tot die conclusie gekomen.
Los van deze reportage zou ik liefhebbers willen vragen over bovenstaande stelling mee te denken en hun reacties naar onderstaand e-mailadres te willen sturen. Indien die reacties daartoe aanleiding geven zal ik daar over enige tijd een artikel aan wijden. j.bodelier1@chello.nl