Apotheose van de 52ste Derbyvlucht Orléans: hoogdag voor de Limburgse duivensport

In Zonhoven vond de huldigingsavond plaats van de 52ste Derbyvlucht Orléans (Fay-aux-Loges). Zowat 475 Limburgse melkers beleefden er de apotheose van de vlucht, georganiseerd door Het Belang van Limburg en de Limburgse Fondclub.

De hoofdvogel van deze editie ging naar het echtpaar Schroyen-Henderix uit Heusden-Zolder. Ook de winnaars per gemeente kregen een aandenken uit handen van hun burgemeester, schepen of sportfunctionaris.

Op de Nationale feestdag van zondag 21 juli werden de deelnemende duiven - met een dag uitstel – gelost in Fay-aux-Loges. De winnaars: Castermans-Maes uit Dilsen-Stokkem bij de 2.505 derby’s en de 3.972 jonge duiven, Ludo Panis en zoon uit Diepenbeek bij de 2.691 jaarse en Van Hertem-Schuurmans uit Neerpelt bij de 4.600 oude duiven.


Fernand Schroyen en zijn echtgenote Jacqueline Henderix uit Heusden schreven deze 52ste Orléansvlucht op hun naam.

Schroyen-Henderix slaagde erin als eersten de ‘juiste derbyduif’ thuis te krijgen, hun 1ste inzet. Fernand, op de drempel van zijn 70ste verjaardag, is een specialist met de jonge duiven, die dit jaar op geen podium van de kampioenenvieringen zal ontbreken. Het winnende Orléans-duifje werd zelfs 1ste Nationale asduif kleine hafo jonge duiven. Van een referentie gesproken. Op de 52ste Derbyvlucht won het echtpaar alvast de hoofdprijs: 1.500 euro en de ereplaats op het Orléans in Zonhoven.


Bijna 500 liefhebbers woonden de huldiging van de winnaars Drbyvlucht bij. 

Sfeer was er meer dan voldoende op deze puur Limburgse avond, die een vlot en aangenaam verloop kende. Daar werd ook de snelste Orléansvlieger van iedere gemeente gehuldigd. Zij kregen van hun gemeente of stad een aandenken.

Klik hier voor de prijzenkast van de 52ste editie.


Heel wat liefhebbers kregen een trofee van de Derbyvlucht.

De Derbyvlucht mocht rekenen op volgende sponsors: Bricon, Comed, Cristal Alken, Het Belang van Limburg, Horta, Natural Granen, Paloma, PIPA en Rings4Wings.