Van ’t Oever - van der Laan (Lisse, NL) pakken de titel Beste Jonge Duif Midfond van Nederland met drie prijzen

De prijs voor de beste jonge duif 2017 van Nederland op de midfond gaat met 3 prijzen naar de heren Van ’t Oever - van der Laan uit Lisse. Voor dit klassement telden de drie beste resultaten op alle vluchten met een afstand van boven de 300 km die op het vluchtprogramma van de afdeling staan. De combinatie dankt de overwinning aan haar doffer NL17-1200968.

Dynamisch duo

De bijzondere eenwording van deze twee heren werd geboren uit nood. Frans kon thuis zelf geen duiven meer houden omwille van medische redenen en benaderde vervolgens Jan met de vraag om enkele duiven van hem over te nemen. Toen later bleek dat Frans dan toch opnieuw het duivenhok in mocht, weliswaar gewapend met stofmasker en speciale kleding, is het duo ontstaan. De heren vliegen bij P.V. De Oude Blauwband en Luchtklievers in Lisse. Ze spelen in samenspel Leiden en omstreken van Rayon West van de afdeling 5 Zuid-Holland. De beide heren hebben de verzorging goed verdeeld. ’s Morgens neemt Frans de verzorging op zich en laat hij de duivinnen en doffers vliegen. Jan neemt ’s middags de verzorging over en neemt dan ook de jonge duiven voor zijn rekening.

Jan heeft steeds 1001 ideeën in zijn hoofd betreffende de verzorging van de duiven of veranderingen aan het hok. Frans is de man die deze ideeën eerder rustig analyseert naar haalbaarheid toe. Dankzij de goede samenwerking tussen beide heren kunnen veel van deze ideeën effectief uitgewerkt worden. De dynamische samenwerking is dan ook te zien aan de uitslagen van het duo, waarvan de titel PIPA-ranking Beste jonge duif midfond 2017 van Nederland er een van is! Uiteraard zijn beide heren trots op deze duif en zijn behaalde titel.


NL17-1200968: Beste jonge duif midfond van Nederland 2017

Stamopbouw en kweken

Vernieuwing op het hok ontstaat meestal door bonnen en duiven die ze van andere liefhebbers krijgen. Jan en Frans hebben o.a. Minderhoud, Ferwerda en Vandenabeele in hun lijn. In 2005 kregen ze 2 koppels van een vriend, waaronder een doffer van dhr. Noteboom (Rijnsburg, NL) die een goede lijn bleek te zijn. De heren voeren sinds 2007 een samenkweek met Dirk Nulkes uit de vereniging. Zo gaat de eerste ronde naar Dirk en de tweede ronde naar Jan en Frans. Dit werkt al jaren prima voor beide partijen. De heren kweken momenteel 60 tot 65 jongen voor de vluchten, in vergelijking met de 75 jongen in het verleden. Er wordt streng geselecteerd en bij de selectie wordt ook naar de afstamming van de duif gekeken. In een afzonderlijk hok worden er nog vijftien zomerjongen voor de natour gekweekt.

Opleren

De heren investeren veel tijd en energie in het opleren van de jonge duiven. Omdat ze merkten dat de jonge garde niet echt van het hok kwam, begonnen ze met opleren vanop een afstand van 50 meter van het hok en voerden deze afstand langzaam op. Na een aantal jaar deze techniek te gebruiken, willen de heren het dit jaar anders doen. Het duo had de indruk dat de duiven aan een touwtje boven het hok bleven vliegen. De oorzaak hiervan lag volgens de heren aan het feit dat de eerste generatie jongen een soort van terugval kreeg wanneer er een nieuw ploegje jongen bijkwam. De jongen uit dit nieuwe ploegje werden natuurlijk goed gevoerd en de oudere jongen profiteerden hier ook van, waardoor ze te zwaar werden. Nu willen de heren minder jongen later aan de ploeg toevoegen.

De jonge duiven worden vanaf eind maart gedurende 2 maanden verduisterd, daarna wordt er bijgelicht vanaf 21 juni, de langste dag. Jan en Frans spelen het volledige programma met de jongen en kijken hierbij heel goed naar elke individuele duif. Jan zegt: “Ze moeten het aankunnen, we spelen niet kost wat kost met een duif.” De laatste vier vluchten wordt er op de deur gespeeld.

Gezondheid en voersysteem

Er wordt 2x geënt tegen paramyxo/pokken. Preventief kuren bij de jongen gebeurt niet. Jan is van mening dat als een jong ziek is, je deze uit de groep haalt om te herstellen. Hij maakt de vergelijking met een kind dat ziek is, want dan behandel je ook niet elk kind uit de straat.  

Als onderhoud wordt er bij de jongen 2x per week Colinol van DHP aan het water toegevoegd en daar willen de heren helemaal niet geheimzinnig over doen. De jonge duiven krijgen Matador Premium Vlieg Jong en wanneer er langere vluchten op het programma staan wordt er Turbo Energy aan de duiven gegeven. Frans en Jan voegen ook biergist en olie aan het voer toe, alsook grit en mineralen (alles van DHP).

Accommodatie

Jan en Frans hebben een hok van 3,5 meter voor de duivinnen en een hok van 6 meter voor de jongen en weduwnaars. Er wordt weduwschap gespeeld met de doffers en duivinnen waarvan de partner thuis zit en daarom is er nood aan voldoende ruimte. Daarnaast hebben de heren, zoals hierboven reeds vermeld, nog een klein hokje met ongeveer vijftien zomerjongen voor de natour.


De accomodatie van Jan en Frans

Het is mooi om te zien dat Jan en Frans met deze accommodatie zo een mooie resultaten weten te bekomen. De heren weten het sportieve met een gezonde dosis inzet en drive te combineren.

Hieronder leest u enkele mooie uitslagen van het duo:

2015

1e Nationaal Hokkampioenschap Eendaagse Fond Onaangewezen
3e Nationaal Hokkampioenschap Eendaagse Fond Aangewezen
4e Nationaal Duifkampioen Eendaagse Fond
6e Beste liefhebber van Nederland WHZB/TBOTB
6e Kampioen Jonge Duiven van Nederland WHZB/TBOTB

2016

8e Nationaal Hokkampioen Aangewezen
8e Duifkampioen Dagfond WHZB/TBOTB
3e Beste liefhebber van Nederland WHZB/TBOTB
5e, 6e, 12e en 76e PIPA-ranking Nederland Jonge Duiven Midfond

2017

Beste Jonge Duif Midfond Nederland PIPA-rankings
2e Duifkampioen Midfond WHZB/TBOTB

Ondanks het feit dat Jan en Frans heel gedreven zijn in de duivensport en sportmannen zijn in hart en nieren misgunnen ze niemand iets. Ze vinden het een belangrijk onderdeel van de sport om gezellig en goed met elkaar om te kunnen gaan!


Jan ontvangt de prijs PIPA-ranking Beste jonge duif midfond 2017 uit handen van Jawin Van Namen