Ronnie Leusink (Engwierum, NL) heeft de beste marathonduif van Nederland met drie prijzen in de PIPA-rankings 2015

Ronnie Leusink weet op een van de langste afstanden de PIPA-rankingtitel Beste Marathonduif van Nederland (3 Prijzen) voor zich op te eisen. De duivin die dat voor hem presteerde, is de driejarige Arjanneke.

J
Ronnie Leusink met zoon Ferre en vader Tonnie

Wie is onze winnaar?

Ronnie Leusink (40) woont samen met zijn echtgenote Greetje en hun zoontje Ferre (1) in Engwierum. Dat Friese plaatsje vind je vlak naast Dokkum, tegen de dijken van de Waddenzee en het Lauwersmeer. Ronnie heeft al van jongs af aan duiven. In zijn geboorteplaats Neede, gelegen in de Achterhoek tegen de Duitse grens, heeft hij jarenlang samen met zijn vader Tonnie een succesvolle combinatie gevormd. Ook nadat Ronnie op zichzelf is gaan wonen is de samenwerking met zijn vader blijven bestaan. Zo hebben ze een gezamenlijk kweekhok waarvan de eerste twee ronden in Neede blijven en de overige jongen naar Engwierum verhuizen. Dat kweekhok vormt tevens de basis van het succesvolle optreden op de fondvluchten. We komen daar verder in deze reportage nog op terug. Ronnie Leusink vliegt uitsluitend fond: overnachting, verre dagfond en ZLU op echte marathonafstanden. Het vliegprogramma voor Ronnie bestaat uit achttien vluchten boven de 700 km, waarvan vijftien minimaal 900 km en diverse van 1100 en 1200 km tot aan Barcelona (bijna 1360 km). Hij speelt vrijwel alleen met duivinnen waarvan de helft op weduwschap en de andere helft op nest, bij voorkeur op eitjes van tien tot twaalf dagen.

Een kapitaal kweekhok

Ronnie en zijn vader Tonnie beschikken over een geweldig kweekhok waarin de duiven van Arjan Beens uit Genemuiden de boventoon voeren. Ronnie was in 2011 op zoek naar vers bloed voor de kweekhokken. Hij kreeg toen een geweldig aanbod van Arjan Beens. Er kwamen van Arjan een flink aantal eitjes uit zijn Orangeploeg die dat jaar heel hard uithaalde. Daarin zaten toen o.a Snelle Jelle, Sweet Jelle, Miss Sjaan, Miss Colourful en Bernd. Ook de jaren erna kwamen er elk jaar eitjes van de vliegduiven en kwekers. Die zijn allemaal vastgehouden voor de kweek. De prestaties van Arjan Beens stegen naar een zo grote hoogte dat er wel kwaliteit tussen die aanwinsten moest zitten. Na flinke selectie door vader en zoon Leusink en door Arjan Beens zelf zitten er nu nog bijna 50 rechtstreekse op het gezamenlijke kweekhok in Neede, waaronder kinderen en kleinkinderen van Snelle Jelle, Marianne, Miss Gijsje, Rood Meisje, Mr. Bergerac, Rika, Dancing Moonlight, Miss Brive, Miss Sjaan, Sweet Jelle, Bernd, Miss Colourful, Miss Energy, Sven, Hades, Red Thunder, Inteelt Orhan x Pretty (ouders Blue en Schim), Rambo, Selene, Lady en Killer Queen. We kunnen er welhaast het predicaat 'bijhuis van Arjan Beens' opplakken.

De PIPA-rankingwinnares Arjanneke

Een van de eerste jongen die in 2012 uit de nieuwe Beensduiven werd gekweekt was de NL12-1022563 oftewel Arjanneke. Ze werd geboren uit twee zomerjongen van 2011, beide afkomstig van Arjan Beens uit Genemuiden. De herkomst van de naam van Arjanneke is dan ook niet moeilijk te raden. 

Arjanneke is gespeeld als weduwduivin. Ze werd net als de andere duiven van Ronnie als jong slechts beperkt opgeleerd. Als jaarling deed ze een deel van het vitesse- en midfondprogramma. Als tweejaarse vloog ze twee overnachtingen die ze beide met een klein prijsje 1 op 4 afrondde.
In 2015 begon ze erg slecht op de inspeelvluchten en kwam vaak bij de laatste 25% thuis. Vanaf eind mei bij de eerste overnachting Limoges (897 km) stond ze er evenwel onmiddellijk. Ze arriveerde om 5.42 uur en won daarmee de 10e in sector 4 van 2.408 duiven. Drie weken later ging ze naar Aurillac (972 km) en won de 9e in sector 4 van 3.146 duiven op een zeer zware vlucht. Na lang twijfelen korfde Ronnie haar vier weken later in voor Cahors (1073 km). Ze verkeerde in de beste forme van het jaar en de verwachtingen waren hooggespannen. Arjanneke won met glans de 2e in sector 4 van 1.487 duiven. Daarmee zette ze een kroon op een geweldig seizoen, goed voor in totaal drie keer op teletekst, drie keer bij de eerste tien in sector 4 én de titel Beste Marathonduif van Nederland (3 Prijzen) in de PIPA-rankings. Een fenomenale! prestatie. Arjanneke won die PIPA-tal met onderstaande reslutaten:

Nr Prize Race Result Distance Nr Pigeons Coeff
1   R. Leusink Engwierum 1022563-2012   1.0608%
  2
7
6
A30 Cahors 2015
A25 Aurillac 2015
A22 Limoges 2015
Afdeling 11: Friesland
Afdeling 11: Friesland
Afdeling 11: Friesland
1073.995 km
972.636 km
897.132 km
907
1754
1360
0.2205%
0.3991%
0.4412%

Zoals gezegd is Arjanneke gekweekt uit rechtstreekse duiven van Arjan Beens. De stamboom van superduivin Arjanneke vindt u hier.

Rijzende ster

Ronnie Leusink heeft als relatief jonge speler al vroeg in zijn carrière een geweldige prestatie neergezet waar veel liefhebbers van dromen. Hebben we hier te maken met een nieuwe kampioen in fondminnend Nederland? De komende jaren zullen het uitwijzen, maar we moeten ons sterk vergissen mochten we de komende jaren niet vaker van hem horen. Het geweldige kweekhok dat hij samen met zijn vader heeft opgebouwd staat daarvoor garant, daar zijn we van overtuigd. Een welgemeende felicitatie is op dit moment meer dan op zijn plaats. Proficiat, Ronnie.