Pasar al contenido principal

Uitreiking van 36e ‘Gouden Vleugel’-editie van de Brugse Barcelonaclub werd een prachtig feestgebeuren

Grote triomfator was Luc Wiels die met zijn 1e getekende niet alleen de 1e Internationaal Barcelona 2013 won, maar ook de prestigieuze ‘Gouden Vleugel’ van de Brugse Barcelonaclub.

Zeker niet alledaags dat de internationale winnaar ook de Gouden Vleugel weet in de wacht te slepen. Een prestatie die nog meer luister geniet als men weet dat Barcelona 2013 er één was uit de oude doos. Kraakhelder duivenweer, met lichte kopwind uit NW bij de start boven Spanje, en verder een NO-wind boven Frankrijk over het ganse traject huiswaarts toe. Keihard, maar goudeerljk! Barcelona is dan ook een vlucht binnen de internationale duivenwereld waar iedereen met respect naar opkijkt, wegens moeilijk, maar niet onmogelijk! Vandaar dat deze marathon van het luchtruim als een historische vlucht wordt aanzien. De spanning is dan ook te snijden, vanaf de eerste aankomsten boven Frankrijk, gevolgd door de vroegste duiven in ons land, en het wachten op de meldingen van de Nederlandse duiven uit de overvlucht… tot de bekendmaking van de internationale en nationale winnaars in alle deelnemende landen.


De laureaten BBC 2013 te Brugge voor het standbeeld van Jan Breydel en Pieter De Coninck

Na een jaartje op zondagmiddag, keerde het feest van de Brugse Barcelonaclub (BBC) terug naar zijn goeie oude traditie van zaterdag, omdat dit meer ruimte biedt om ook de randactiviteiten en huldigingen in een degelijk tijdskader af te werken. Domein Vossenberg te Hooglede was opnieuw de plaats waar het wervelend feestgebeuren plaats vond. Voor de laureaten en sympathisanten was het reeds kort na de middag verzamelen geblazen voor de uitstap en bezoek aan de stad Brugge. De organisatie had de weergoden aan zijn kant, waardoor ze van een zonnige uitstap naar het ‘Venetië van het Noorden’ en rondvaart op de Brugse reien konden genieten.


De winnaars van de Gouden, Zilveren en Bronzen Vleugel 2013 met hun dames op het podium

Het eigenlijke feestgebeuren ging rond 18u van start, waar om en bij de 300 personen in Domein Vossenberg aanschoven rond de feestdis. Na de intrede in de zaal en de openingsrede van het bestuur van de BBC bij monde van Peter Symaeys, konden de feestvierders hun smaakpapillen laten verwennen, door de culinaire hoogstandjes van de catering in Domein Vossenberg. Tussen de overheerlijke gerechten door, was er tijd voor tal van huldigingen en uitreiking van trofeeën. Na het dessert was het hoogtijd voor de apotheose van de avond met de huldiging van de winnaars van de Gouden, Zilveren en Bronzen Vleugel 2013, en de verkiezing van de nieuwe Miss Brugse Barcelonaclub 2013, waarvoor uit een 6-tal kandidaturen uiteindelijk slechts 2 finalistes werden weerhouden.

Het was dan ook heel ‘schoon volk’ die het podium mocht bevolken als winnaar van een ereprijs en/of rangschikking, echte Barcelonaspecialisten. De grootste eer was uiteraard voor de winnaar van de Gouden Vleugel 2013 weggelegd, met name Luc Wiels uit Roosdaal. De Zilveren Vleugel ging naar Etienne Decherf uit Vlissegem, en de Bronzen Vleugel zal te Oekene bij Eric Vermander een plaatsje in de trofeeënkast toebedeeld krijgen. Zij waren uiteraard de grote laureaten van deze feestavond. De beste Barcelonavlieger over de jongste 5 edities, of de Primus Inter Pares, huist op de hokken van Raf & Lars Luyckx uit Geel. Het 2-jaars klassement ging naar de tandem Devlaminck-Devogelaere, terwijl het 3-jaars klassement ook door Luc Wiels werd gewonnen. De wisseltrofee Vleugeltriomf 2013 voor het beste inkorfbureel, ging dit jaar naar het lokaal Ieper. Als afsluiter was er nog de verkiezing van de nieuwe Gouden Vleugelkoningin voor de komende 2 jaar. Het publiek en de jury kozen voor Laura Desbuquois uit Kapelle o/d Bos, die het haalde van Sofie die haar als eredame beslist zal bijstaan. De door Laura opgedane podiumervaring uit vorige Miss-verkiezingen gaf wellicht een stuk de doorslag in de eindbalans. Voor de andere huldigingen verwijzen we u graag naar de fotoreportage onderaan deze bijdrage.


Primus inter Pares: winnaars Raf & Lars Luyckx en dichtste ereplaatsen samen op de foto


De afvaardiging van het lokaal Ieper: winnaar wisseltrofee Vleugeltriomf


De nieuwe Gouden Vleugelkoningin 'Laura', geflankeerd door de uittredende eredames en de nieuwe eredame Sofie (rechts)

Tussen het hoofdgerecht en dessert door was het tijd voor het showbizzmoment van dit feestgebeuren, waarvoor een stuk topambiance uit de streek van het Meetjesland werd meegebracht naar Hooglede, met het optreden van Swoop. Na enkele opwarmertjes sloeg de zaal in vuur en vlam, brak de polonaise los op liedjes als ‘Ik zing een lied voor jou’, ‘Que sera sera’, het ‘kleine café aan de haven’, ‘Country Roads’, de engelse versie van ‘Sweet Caroline’, waarop ze ook hun ‘Nr 1’ hit met ‘Mag ik je kussen’ brachten, terwijl de feestzaal ook de ‘Swoop’ leerde, de danspasjes die bij hun recente zomerhit ‘Doe de Swoop’ horen. We like 2 party… het werkt aanstekelijk, en sloeg ook hier binnen de kortste keren over op de zaal. Swoop maakte van deze feestavond een echt ‘feest’!


Swoop deed de ganse feestzaal 'uit zijn dak gaan'!