De Poorter Martin wint NPO vlucht vanuit Argenton (2006)


Martin De Poorter Sluis (NL)

 


Op 29 juli stond alweer de laatste dagfond vlucht op het programma. Ruim 3000 duiven waren ingekorfd voor deze zware tocht. De duiven konden om 07.15 uur gelost worden. Over de gehele vlucht lijn waaide een westen wind. De jonge duiven hadden ’s morgens snelheden behaald van boven de 1400 meter, dus om 14.00 uur moesten we toch wel klaar zitten voor de eerste duiven. Maar dat werd toch iets langer. De duiven hadden het toch weer zwaar. Iets over half drie gaat mijn mobiel af. Mijn contactpersoon uit Breskens meldt dat er een duif in Sluis is gevallen om 14.27. Toch wel verassend met deze wind. Maar daar er in de overvlucht nog kansen voor andere liefhebbers zijn vewachtte ik dat daar wel snellere duiven zouden zitten. Niet dus. Martin de Poorter wonende in Sluis verslaat met deze wind alles en iedereen. Ik kan mij niet direct voor de geest halen wie de laatste provinciale overwinnaar was uit rayon 1 op een dagfond vlucht, maar volgens mij is dat al enige jaartjes geleden.

Daarom is deze prestatie van deze duif toch wel heel bijzonder te noemen. In eigen rayon een redelijk stuk “los”. Provinciaal is hij nog 3 meter sneller dan de Comb. Baas en Zn. uit Arnemuiden.

Martin is met zijn 28 jaar nog een heel jonge liefhebber. Maar aangestoken door zijn ooms begon hij als 14 jarig jongetje met duiven. Nog zo groen als gras natuurlijk. Maar door goed te luisteren en veel te lezen leerde hij al snel bij en boekte in Breskens (hij woonde toen nog daar) al gauw zeer goede resultaten. Hij stak al vrij snel de gevestigde orde de loef af.
In 2002 werd er verhuisd naar Sluis. Op zijn garage werden hokken gemaakt. Met duiven die het in Breskens heel goed deden werd er gestart. Maar daar begon de ellende. Allereerst met Martin zelf. Hij kreeg een bedrijfsongeval waardoor hij tijdelijk in een rolstoel belandde. Gelukkig kon zijn vader de verzorging overnemen daar Martin natuurlijk niet op het trapje naar de zolder kon. Maar het seizoen was als verloren beschouwd. Vele jongen gingen verloren en resultaten kwamen er niet. Het jaar daarop was het al niet veel beter. Hoe kon dat nu??? Dezelfde duiven die wel deden in Breskens en niet in Sluis. Er werd een volledig mechanische afzuiging geplaatst, de resultaten werden wel iets beter, maar bereikte helemaal niet het niveau wat hij in Breskens gewend was.
De schoonvader van Martin was de reddende engel. Hij stelde een stuk grond beschikbaar bij zijn woning waar hij een tuinhok op mocht plaatsen. Daar is hij zijn schoonvader natuurlijk heel erkentelijk voor. Na wat zoeken op internet vond hij een tuinhok van 10 meter lang en 3 jaar oud. In eerste instantie was hij wat huiverig om het te kopen omdat heel de voorzijde van het oude duivengedeelte uit glas bestond. Maar toch werd besloten om het hok te kopen. Er werden diverse aanpassingen gedaan om het de duiven zo aangenaam mogelijk te maken. Nu had hij plaats voor 36 weduwnaars en 70 jonge duiven. Zijn oorspronkelijk hok op zijn garage heeft hij verbouwd tot kweekhok. 12 prachtige kweekboxen heeft hij gemaakt. Dit is ideaal en werkt prima.


In het kweekhok zitten duiven van beste hokken. Ik noem u Gaby Vandenabeele, Koen Minderhoud, Adri Stroo, Piet vd Merwe, Flor Engels en Mark Vandaele. Ook wil hij de namen Roelof ter Heide en Sjaak Quaars uit Steenwijk vernoemen want ook in het verre Friesland zoekt Martin voor vers bloed. Verder niet te vergeten heeft hij nogal wat duiven zitten van 1 van de sterkste hokken van Zeeland, Herman Calon uit Hoofdplaat en ook van naamgenoot Paul de Poorter (geen familie) komen duiven waarmee hij prima mee slaagt. Bij Martin zijn vader, die in Breskens woont worden altijd wat zomerjongen uit de kwekers gestoken en ook de bijgehaalde jongen van dat jaar. Zijn vader is ook altijd de helpende hand als door wat voor omstandigheden dan ook Martin verhinderd is om de duiven te verzorgen.

De duiven werden dit jaar gekoppeld in december. In maart werden ze herkoppeld om ze daarna op weduwschap te steken. Op zijn nieuwe hok werd gestart met zes koppels overgewende doffers en duivinnen. Dus er waren nog 30 bakken over!!. Voor het eerst dit jaar verduisterde hij zijn oude duiven (allemaal jaarlingen). Dit was zo uitgekiend dat ze zouden pieken op de dagfondvluchten. De eerste vluchten op de vitesse en midfond kwamen ze nog niet goed af. Maar naarmate hij niet meer verduisterde en het wat warmer werd kwamen zijn duiven steeds beter in vorm. Daar de winnaar toch ook al drie pennen had gegooid en zijn 4e pen stond gereed om te “vallen” is hij waarschijnlijk niet van plan om volgend jaar weer te verduisteren. Vanaf Blois had Martin vakantie. Tijdens het tropische weer werden de duiven al ’s morgens vroeg om 6 uur buiten gegooid voor een trainingsvlucht en ’s avonds was het van het zelfde laken een pak. Ook werden de oude en de jonge duiven regelmatig weg gebracht op zo’n 40 km afstand. Zelfs de dag voor de inkorving van Argenton werd er nog een lapvluchtje gedaan.

Als medische begeleiding wordt vooral gebruik gemaakt van natuurprodukten. Lookolie en appelazijn wordt regelmatig gegeven. Ook Sedochol wat goed is voor de lever na de vlucht. Bij thuiskomst krijgen ze ook electrolieten in het water zodat ze weer vlug opknappen. Tijdens de rui wordt er Sedochol en Aviol gegeven. Ook lookolie met biergist over het voer wordt aan de duiven gevoerd. In de maanden september t/m maart worden er geen medicijnen gegeven. Dan gaan de ramen open, worden er horren met windbreekgaas in de ramen gezet. Plafond dicht en zo worden de duiven klaargestoomd voor de kweek en het volgend seizoen. Ze krijgen hier goed voer. De premium mengelingen van Beyers zoals Vandenabeele en premium weduwschap. Verder ook de zoontjes mengeling.


“UNO”

Pedigree Click here
Om de pedigree te vergroten klik op het vierkantje
dat onderaan rechts verschijnt.

De winnaar, genaamd “De UNO” komt rechtstreeks van Herman Calon.
De vader is de blauwe 01-0178055 en de moeder is de blauwe 03-0374838. Dit jaarling heeft als jonge duif slechts een vlucht of 4 mee geweest. Maar heeft zich op de dagfond dit jaar heel goed laten zien. Hij begon met een staartprijsje op Tours. Maar toen begon de vorm steeds grotere vormen aan te nemen.
Op Montlucon vloog hij al de 29e in het rayon van 557 duiven, dit was een 117e provinciaal van 4196 duiven.
Op de nationale Blois vloog hij de 5e in het rayon van 540 duiven, dit was een 39e provinciaal van 3780 duiven.
Nu op Argenton winnaar van 3007 duiven provinciaal.
Bij de asduiven in het rayon en provinciaal zal je hem bij de top 10 terug vinden.
Ook zijn jonge duiven kwamen erg goed naar huis. Hij heeft 45 jonge gekweekt. De eerste vluchten zaten ze nog bij elkaar maar daarna wordt er op de deur gespeeld. Hij heeft er nog 35 over (4 kwijt en 6 zelf uitgeselecteerd)

Hij vloog dit jaar o.a.
:

01-07 Pommeroeul: 2290 duiven : 27, 45, 61,109, 111, 115, 116,130, enz.
15-07 Bapaume : 2293 duiven : 10,11,18,21,25,71,73,93 enz.
Hij hoopt dit jaar zo’n 10 jonge doffers over te houden zodat hij met 15 kan starten voor het volgend seizoen en zo langzaam aan een kolonie op te bouwen die op de dagfond goed gaat presteren. Of hij doorgaat met duivinnen op weduwschap is nog een vraagteken. Maar deze prestatie is wel een flinke duw in de rug om deze weg verder door te bewandelen. Ik denk dat deze jonge ambitieuze melker op de goede weg is en dat we nog meer van hem gaan horen.