Search

PE Limburg vierde zijn kampioenen

Afgelopen weekend vierde PE Limburg met veel luister haar kampioenen. 26 trio's mochten het podium betreden om hun gouden, zilveren of bronzen medaille in ontvangst te nemen. Algemeen kampioen 2015 werd Van Hertem-Schuurmans uit Neerpelt.


De Algemene Kampioenen 

Met iets meer dan 200 waren ze afgezakt naar zaal De Kwint in Zonhoven, de Limburgse kampioenen en gewone liefhebbers. PE Limburg had dan ook weer op geen inspanning gekeken om het de liefehbbers naar de zin te maken. Alle laureaten van de provinciale en nationale kampioenschappen en de winnaars van een (inter)nationale, zonale of provinciale wedvlucht, mochten gratis aanschuiven voor een 5-gangenmenu, inclusief aperitief, hapjes, wijn en water. De andere deelnemers mochten voor de zeer democratisch prijs van € 40 de beentjes mee onder tafel steken. De afwezigen hadden weer eens ongelijk, of zoals Koen Vanmeert het passend omschrijft: " Ik weet niet waarom dat sommigen er zo tegenop zien om naar een kampioenenviering te komen. Het eten is hier keilekker en men krijgt meer dan genoeg - men komt met alles twee keer rond - en dorst hoef je ook zeker niet te lijden, hoewel dat laatste meer voor mijn pa geldt."

Zelfstandig


Voorzitter van PE Limburg, Jean-Louis Loix

Voorzitter Jean-Louis Loix van PE Limburg richtte zich in zijn welkomstrede rechtstreeks tot nationaal voorzitter Stefaan Van Bockstaele met de dwingende vraag om PE Limburg als zelfstandige PE te laten blijven bestaan. Verder deed hij nog een oproep aan de kampioenen om nog een bon te schenken voor de nakende bonverkoop. Koken kost immers geld, en om de toch wel democratische prijzen te kunnen handhaven, moet er geld in het laatje komen. We hoorden een van de gelauwerden mompelen dat zij al zoveel bons moeten schenken. Waar echter krijgt hij er datgene voor terug wat hij hier krijgt? Liefhebbers verwachten soms ook veel voor niets. Stefaan Van Bockstaele hamerde in zijn toespraak op de belangrijke plaats die de vitessespeler nog steeds inneemt in onze geliefde sport. Om dit te illustreren haalde hij de kampioenenviering van 'De Vereniging Liedekerke' aan, een club waar het woord vitesse nog geen vieze bijklank heeft. Er werden daar dit jaar liefst 7.000 ringen verkocht, een bewijs dat het vitessespel nog lang niet dood en begraven is. Verder gaf hij aan dat een kampioenenviering een feest van vrienden is, waarna het eigenlijke feest dan kon beginnen.


Onze nationale voorzitter hield ditmaal een zeer voorzichtige speech

Asduiven snelheid

Er werd gestart met de huldiging van de asduifwinnaars. An Knaepen, die in het verleden de kampioenen op onnavolgbare wijze in de bloemetjes zette, moest dit jaar in laatste instantie verstek geven wegens een kwetsuur aan de voet. Jacky Custers trachtte haar zo goed als mogelijk te vervangen en kweet zich meer dan behoorlijk van zijn taak, al blijft een monument als An vervangen aartsmoeilijk. "Het zijn altijd dezelfde die in de gazettekes staan." Het zijn ook steeds dezelfde die ieder jaar weer de provinciale podia mogen bestijgen. Een beloning voor hun vakmanschap en onverdroten inzet voor hun duiven. De eer dit jaar om als eerste het podium te mogen betreden, was weggelegd voor Stefan Mantels uit Lummen, 1e Asduif Snelheid Oude. In een niet zo ver verleden (2012) was Stefan nog 1e Kampioen KBDB Snelheid, dit jaar had hij de 2e Nat. asduif Snelheid Oude op zijn hok. Bij de jaarduiven op de snelheid was het de BE14-2074079 van Peirre & Theo Nijs die het laken naar zich toetrok. De BE15-2234664 van Patrick Welkenhuysen was dan weer de regelmatigste snelle bij de jonge duiven.


Asduif Snelheid Oude: 1. Mantels stefan, 2. Vanmeert R & K, 3. Peter Stakenborg


Asuif Snelheid jaarduiven: 1. Nijs Pierre  & Theo, 2. Mark Janssens, 3. Peter Stakenborg


Asduif Snelheid Jonge: 1. Patrick Welkenhuysen, 2. Willy Steenaerts, 3. Janick Lenaers

Asduiven kleinehalvefond

Alida Leekens uit Paal had de beste oude duif op de kleine have fond, eveneens goed voor de 2e Nat. Asduif Kleinehalvefond KBDB. De pas in 2012 gevormde tandem Bosmans-Leekens uit Beverlo zegevierde bij de jaarduiven, nadat zij met hun BE12-5112162 ook reeds de 3e plaats bij de oude bezetten. Jimmy Cardinaels had met Leentje (BE15-2181221) de 1e Asduif kleine Halve Fond Jonge. Een duifje dat o.a. 1e/1.612 Laon en 2e/1.652 Gien won.


Asduif kleinehalvefond oude: 1. Leekens Alida, 2. Vanoppen-Luyten, 3. Bosmans-Leekens


Asduif kleinehalvefond jaarduiven: 1. Bosmans-Leekens, 2. Etienne Stassen, 3. Daan Rego


Asduif kleinehalvefond jonge: 1. Jimmy Cardinaels, 2. Hubert Caenen, 3. henri & Betsy Roox

Asduiven zwarehalvefond

2e Nat. Kampioen Grote Halve fond oude, 9e Nat. Asduif Grote halve Fond Oude, 1e nat. zone B2 Chateauroux en nu 1e Prov. Asduif Grotehalvefond Oude. Roger Buvens was weer in grote doen in 2015. Stefan Steenbergen opende het seizoen dadelijk met de nationale overwinning vanuit Bourges bij de jaarse duiven en klasseerde zich in de nationale kampioenschappen grotehalvefond jaarduiven op de 9e plaats. Tel daarbij nog 4 provinciale overwinningen en de 1e Prov. Asduif Grotehalvefond bij de oude en je kan van een meer dan geslaagd seizoen spreken. Er zal er hierboven eentje heel tevreden toekijken.


Asduif grotehalvefond oude: 1. Roger Buvens, 2. Danny Senden, 3. Bosmans-Leekens


Asduif grotehalvefond jaarduiven: 1. Stefan Steenbergen, 2. Johny Janssens, 3.Xavier & Maxim Thoné

Asduiven fond

Alex Vluggen had met de BE11-5068913 de 1e asduif fond oude op zijn hok zitten, nationaal klasseerde deze klepper zich als 15e. Bij de jaarduiven stond Donders-Boonen op het hoogste schavotje. Het was de BE14-2048543 die de schijnwerpers op dit Nieuwerkerkse hok richtte. Daarnaast wonnen zij ook nog provinciaal Libourne bij de jaarlingen. Rudi Serre klopt stadsgenoot Marc Vanonckelen in de strijd om de overwinning bij de prov. asduif fond jonge. Nationaal strandde hij in dezelfde categorie op de 4e plaats. Tussendoor pakte hij wel nog even de provinciale zege vanuit Issoudun mee. De titel van 1e Asduif Zware Fond Oude was weggelegd voor de BE13-5010138 van Wim kempeneers. Wim won bovendien de 1e prov. Narbonne bij de jaarlingen en 1e prov. Montauban bij de oude.


Asduif fond oude: 1. Alex vluggen, 2. Xavier & Maxim Thoné, 3. Gerard Vanbrabant


Asduif fond jaarduiven: 1. Donders-Boonen, 2. Xavier & Maxim Thoné, 3. Tony Bollen


Asduif fond jonge: 1. Rudi Serre, 2. Marc Vanonckelen, 3. Jean Beckers


Asduif zware fond oude: 1. Wim Kempeneers, 2. Bart Nies, 3. Nico Christiaens

Algemeen kampioen


Waar in ’t bronsgroen eikenhout, ’t nachtegaaltje zingt.
Over 't malse korenveld, ’t lied des leeuweriks klinkt.
Waar de hoorn des herders schalt, langs der beekjes boord.
Daar is mijn vaderland, Limburgs dierbaar oord! 

Het blijft telkens weer indrukwekkend om een ganse zaal 'Limburg mijn Vaderland' te horen zingen. Het is een passend eerbetoon van alle aanwezigen aan de Algemene Kampioen van het voorbije seizoen. Ook onze nationale voorzitter moet gevoeld hebben hoe groot de 'vaderlandsliefde' van de Limburgers voor hun provincie wel is. Dat men net deze provincie wil laten samensmelten met een andere is voor velen een terecht moeilijk te verteren beslissing. Zelfs de afschaffing van de '5' ligt iedere Limburger zwaar op de maag. Met 8 noteringen werd Van Hertem-Schuurmans terecht tot Algemeen kampioen uitgeroepen. De familie Thoné vervolledigde het podium.


De eerste 10 geklasseerden van het Algemeen kampioenschap

Kampioenschappen 1 + 2 

Beginnelingen

Op plaats 1 bij de beginnelingen vinden we Jos Vanempten uit Zonhoven. Hij won o.a. een 1e prijs Chimay 2.320 jongeduiven in het samenspel Midden limburg. Op de 2e plaats de combinatie Kieft-Tauw uit Riksingen. Deze tandem moest omwille van gezondheidsredenen begin dit jaar de handdoek in de ring gooien.


Beginnelingen: 1. Jos vanempten

1 + 2 snelheid

Jonge duiven

Al je duiven verkopen - op enkele laatjes (op aanraden van de vrienden) en een waterschijter na - "Die kon ik toch niet in de verkoop zetten ,de mensen zouden denken dat er een ziekte op mijn duiven zat," dixit Isidoor Van Cluysen. Ondertussen ook nog je vrouw moeten afgeven, je zou voor minder in een hoekje gaan zitten kniezen. Niets daarvan bij 'Door'. Nog enkele bons kopen ter aanvulling van de slachtoffers van de slechtvalk en dan de kampioenstitel bij de jonge duiven snelheid binnen rijven. Het is Isidoor Van Cluysen van harte gegund. Op de tweede plaats vinden we Schroyen-Henderix uit Heusden-Zolder, op plaats 3 staat Willy Steenaerts uit Lummen.


1+2 snelheid jonge: 1. Isidoor Van Cluysen, 2. Schroyen-henderix, 3. Willy Steenaerts

Halve fond

Na zijn tweede plaats bij de jonge duiven snelheid, dan toch de eerste plaats bij de jonge duiven op de halve fond voor Schroyen-Henderix, de man die onder het seizoen zowat dagelijks wel enkele duiven inkorft. Is het niet op de snelheid dan wel op de kleine of zwarehalvefond. Op de 2e plaats eindigen Henri & Betsy Roox, de algemene kampioenen Van Hertem-Schuurmans staan op het laagste schavotje.


1+2 halve fond jonge: 1. Schroyen-Henderix, 2. Betsy & Henri Roox, 3. Van Hertem-Schuurmans

Fond

Met op de eerste plaats Marc Vanonckelen uit Halen hebben we bij de jonge duiven op de fond een specialist terzake. In de nationale kampioenschappen eindigde hij 11e bij de jonge duiven. Bosmans-leekens uit As mocht de zilveren medaille omhangen. Gelukkig zijn zij met twee om al die medailles om te hangen (hoewel Dirk het zware werk toch liever aan zijn kompaan overlaat), je zou er nog een stijve nek van krijgen. Mark en Dirk klasseerden zich in de nat. kampioenschappen als 20e op de kleinehalvefond bij de oude & jaarse en wonnen prov. Gueret bij de oude. Op de 3e plaats vinden we Jean Beckers uit Lanaken.


1+2 fond jonge: 1. Marc Vanonckelen, 2. Bosmans-Leekens, 3. Beckers Jean

1 + 2 jaarduiven

Snelheid

Jean Marie-Lemmens - de vitesser die er ooit in slaagde om 1e prov. Gien te winnen omdat hij dat jaar teveel duiven had om enkel de vitesse te spelen - staat op het hoogste schavotje bij de jaarduiven op de snelheid. Dat hij daarbij ene peter Stakenborg achter zich laat is al een overwinning op zich. Peter mag de zilveren medaille omhangen en eindigt in de nationale kampioenschappen snelheid oude & jaarse op de 25e plaats. Bovendien heeft hij ook nog de 17e nat. asduif snelheid bij de oude. Willy Steenaerts uit Lummen vervolledigt het podium. Is er een jaar dat deze man niet ergens op het provinciale podium verschijnt? Beresterk liefhebber.


1 + 2 snelheid jaarse: 1. Jean-Marie Lemmens, 2. Peter Stakenborg, 3. Willy Steenaerts

Kleine halve fond

De jeugd aan de macht met Daan Rego bij de jaarduiven op de kleine halve fond. Rego eindigde op plaats 18 in de nat. kampioenschappen bij de jeugd en als 20e in het nat. criterium jeugd (21 tot 30 jaar). Op plaats 2 vader/dochter combinatie Willy & Sandra Vrancken uit Kuringen. Zij wonnen ook de prov. (auto)vlucht vanuit Gien bij de oude. Jean-Marie en Kenny Raets uit Vlermaal eindigden als 3e. Zij schreven in de periode 2012-2015 reeds 164 eerste prijzen op hun naam waaronder 2 provinciale en 1 zonale en eindigden op de 18e plaats in de nat. kampioenschappen snelheid jonge duiven. Het illustreert de sterkte van dit podium.


1 + 2 kleine halve fond jaarse: 1. Daan Rego, 2. Willy & Sandra Vrancken, 3. Jean-Marie & Kenny Raets

Grote halve fond

Een podium met nationale uitstraling bij de grotehalvefond jaarduiven. Johny Janssens uit Eksel - in een vorig leven nog 1e Nat Kampioen Jonge Duiven KBDB en winnaar 1e nat. La Châtre - kaapt de gouden plak weg voor de neus van respectievelijk Stefan Steenbergen en Xavier & Maxim Thoné.


1 + 2 kleinehalvefond jaarse: 1. Johny Janssens, 2. Stefan Steenbergen, 3. Xavier & Maxim Thoné

Fond

Xavier en Maxim Thoné halen hun gram bij de jaarse duiven fond. Na 3 bronzen en 2 zilveren eindelijk een gouden plak. Die provinciale gouden medaille verbleekt natuurlijk bij het gouden exemplaar dat zij in ontvangst mochten nemen op de nationale dagen ter ere van hun 1e plaats bij de jaarduiven fond. Zij eindigden in de nat. kampioenschappen ook nog als 12e op de grotehalvefond jaarse en hadden de 6e nat. asduif fond bij de jaarlingen. Daarnaast wonnen zij ook nog eens 1e prov. en 1e zonaal Libourne. Tony Martens - een liefhebber die elk jaar wel een provinciale overwinning behaalt of podiumplaats bezet - uit Lummen staat op de 2e plaats. Ook dit jaar schrijft hij met Montauban (jaarlingen) weer een provinciale overwinning op zijn naam. 3e in deze reeks is Marcel Palmers uit Alken, goed voor de 11e stek op nationaal vlak.


1 + 2 fond jaarduiven: Xavier & Maxim Thoné, 2. Tony Martens, 3. Marcel Palmers

Eric Dubois

Heeft iemand al ooit een Eric Dubois zonder lach gezien? Het moet zijn dat hij zich als een 'duifje in de lucht' voelt bij de KBDB. Eric werd dan gisteren ook beloond voor 25 jaar dienst bij de KBDB. De medaille werd hem persoonlijk opgespeld door onze nationale voorzitter. In zijn korte toespraak sprak Eric zijn dank uit aan zijn vroegere voorzitter in clubverband, Alex Vluggen, die hem de knepen en de liefde voor het vak bijbracht.


Zonder commentaar

1 + 2 oude duiven

Snelheid

Misschien het podium waar we hem het minst bovenaan verwachtten, maar het maakt er de prestatie niet minder om. Jos Thoné eindigde door eigen nalatigheid/slordigheid 'slechts' als 2e Algemeen Kampioen KBDB 2015. Verder klasseerde hij zich in de nationale kampioenschappen als 10e bij de oude op de grotehalvefond, 20e bij de oude en jaarduiven snelheid en had de 13e Nat. asduif Snelheid bij de oude. 4 zonale overwinningen (Gueret jaarlingen, Argenton jaarlingen, La Souterraine I oude en La Souterraine II oude & jaarse) en 1 provinciale (Agen oude) werden zijn deel. Op de tweede plaats vinden we de Zelemse vader/zoon combinatie Roger en Koen Vanmeert. Ondanks het feit dat zij ook op de kleine en grotehalvefond meer dan hun mannetje staan, blijft pa Roger een vitesser in hart en nieren. Zijn jaarlijks weerkerende nominaties op provinciaal en nationaal vlak zijn hier getuige van. De derde plaats in deze categorie is weggelegd voor Guido Fransen uit Ophoven. Nationaal klasseerde Guido zich als 23e in de categorie snelheid oude & jaarse.


1 + 2 snelheid oude: 1. Jos Thoné, 2. Roger & Koen Vanmeert, 3. Guido Franssen

Kleine halve fond

Vanoppen-Luyten laat een karrevracht aan specialisten achter zich in de reeks kleinehalvefond. Zij behaalden dit jaar met Argenton I oude en Montluçon 2 provinciale overwinningen en verzilverden dit met een 17e stek in de nat. kampioenschappen kleinehalvefond oude & jaarse. De zilveren medaille is hier voor Jean Houben uit Maasmechelen die met 1e prov. Jarnac, 1e zone C1 Bourges I oude en 1e zone C1 Argenton I oude een bijzonder succesvol jaar kende. Werd in de nationale kampioenschappen kleinehalvefond oude en jaarse als 23e afgevlagd. Op de 3e plaats vinden we Lucien Vandebroeck uit Heusden-Zolder, de man die ze dikwijls pakt 'als bollekes aan ne paternoster'. 


1 + 2 kleinehalvefond oude: 1. vanoppen-Luytren, 2. Jean Houben, 3. Lucien Vandebroek

Grote halve fond

Geen verrassingen op het podium in de reeks grotehalvefond oude. Op 1 vinden we Roger Buvens, die hiermee zijn seizoen nog wat meer glans geeft. Op 2 de onvermijdelijke Jos Thoné en op 3 één van de grote slokoppen van deze namiddag, de tandem Bosmans-Leekens.


1 + 2 grotehalvefond oude: 1. Roger Buvens, 2. Jos Thoné, 3. Bosmans-Leekens

Fond

Een naam die we nog niet tegen gekomen waren vandaag: Platteeuw-Noels Kurt & Gert uit Ham. Zij zien een regelmatig seizoen bekroond met de titel van 1e Prov. Kampioen Fond Oude Duiven. Op plaats 2 Visschers & zoon uit Maasmechelen. Lode stuntte door 4 zonale (Bourges I jaarse, Montluçon jaarse, La Souterraine I jaarse, Chateauroux IV jonge) en 3 provinciale overwinningen (Brive oude, Châlons sur Saône jaarse en Gien oude) te behalen en eindigde in de nat. kampioenschappen grotehalvefond jaarduiven op de 11e plaats. Gerard Vanbrabant uit fondnest Nieuwerkerken sluit het rijtje. 


1 + 2 fond oude: 1. Platteeuw-Noels Kurt & Gert, 2. Visschers & zn, 3.Gerard Vanbrabant

Zware fond

We sluiten af met de kampioenen zware fond, de mannen van de lange adem. Winnaar hier is Nico Christiaens uit Waltwilder. Nico wint in zijn club o.a. de ereprijs vanuit Libourne en Agen. Wed. Kempeneers Jos & Wim mogen de zilveren medaille omhangen en brons is voor Tony Martens uit Lummen.


1 + 2 zware fond oude: 1. Nico Christiaens, 2. Wed. Kempeneers Jos & Wim, 3. Tony Martens

Speciale prijzen

Na de huldiging van alle kampioenen werden alle winnaars van een nationale, zonale en provinciale vlucht evenals alle winnaars van een medaille in de nationale kampioenschappen op het podium geroepen. Het was het einde van een supergezellige namiddag onder vrienden.


Een 'smile' van oor tot oor: 1e asduif fond jonge, goed gegeten en gedronken en Loksbergen-Zelem: 2-1

 

 

Comments

Vitesse spel is zeker nog lang niet dood ... hoe komt men bij deze gedachte?
In een club met pakweg tien leden spelen er gemiddeld acht Vitesse ... misschien twee fond.
Vitesse maakt het zichzelf alleen moeilijk door het weigeren van samenspelen te vormen ... men houdt te zeer vast aan plaatselijke uitslagen ... zie maar de laatste ontwikkelingen in Limburg.
Daar willen enkelen één grote uitslag voor Sezanne en Sens ... ze stuiten echter op weerstand.
Ik vraag me af welk argument je kan aanhalen om er tegen te zijn?
Je behoud je plaatselijke uitslag, je behoud de uitslag van je eventueel bestaand samenspel, je behoud je gewestelijke uitslag, er komt alleen een provinciale uitslag bij die bovendien kosteloos is zo blijkt !!

Voor vluchten vanaf Chimay t/m Reims zou ik zelfs Limburg in het midden door durven snijden zodat twee grote samenspelen gevormd kunnen worden ... die elk apart gelost worden.
Ook hier kan men zijn plaatselijke uitslag, enz behouden maar ook één grote van elk deel apart.
Dit zou Vitesse pas een boost geven ... en nooit zou je op voorhand kansloos zijn volgens mij daar elk samenspel hooguit 20km breed is.
Je kan voor jezelf uitmaken op welke uitslagen je wil selecteren.
Probeer zou ik zeggen .

beste ide dit zo de oplossing zijn maar er zijn teveel eigenwijze mensen in het bestuur krijg je hier niet klaar alleen als het schip volledig gezonken is dan ja.belgie verliest nu all ieder jaar liefhebbers en nog zijn die bestuursleden niet wakker erg he.grtn

Massetdelaruelle, ik weet niet of het aan de bestuursleden ligt?
Je zou versteld staan!!

Zoals ik zei ... gewoon doen ... niet te veel vragen.
Iedereen kijkt naar de uitslag die hij of zij wil.

Ide, als de leden van de gewesten niets gevraagd word over die Provinciale klassering, aan wie ligt het dan ? Toch aan het bestuur van die gewesten die beslissen over iedereen. En zij beslissen wat zij voor hun het beste vinden. Zo gaat het al jaren in het duivenspel ! Ik zeg je, als men eens een eerlijke stemming laat uitvoeren trek je nog hele grote ogen open ! Zo verrast zal je van het resultaat zijn ! Toen ik enkele jaren geleden kandidaat was haalde ik 321 stemmen. Dat waren er een 40 tal te kort op een stemming van toen rond de 3000 leden. De Provinciale voorzitter had er ook maar een goede 500 dus het verschil tussen wel of niet verkozen zijn is niet zo groot. Ik ben altijd voorstander van stemming geweest met meerderheid wint. Nu zijn we enkele jaren verder en wat is er verandert in positieve zin ? Niets ! Het is eerder slechter geworden ! Jij bent er ook voor verhuisd naar Nederland ! Ik heb er van ellende de handdoek van in de ring gegooid en eerlijk gezegd, ik mis de duivensport tot heden nog niets ! En ik denk dat er onder dit bestuur zowel Provinciaal als Nationaal niet veel verandert zal worden. Dus beste leden, blijf nog maar een jaartje of 2 verder klagen ! Ik ben nu een zeer "gelukkig" mens ! NO STRESS !

Lima, toen ik nog in Rekem speelde heeft nooit het bestuur alleen beslist onder welk samenspel er gevlogen zou worden !!
Steeds werd er gestemd in het bijzijn van de liefhebbers en zo hoort het.

En duivensport hoort vooral ontspanning te zijn Lima, als jij er stress van kreeg heb je groot gelijk dat je alles vaarwel gezegd hebt.
Ik raad je aan om ook alle duivensites uit je "favorieten" te verwijderen ... pas dan ben je echt "stressvrij".

Ide, ik heb het hier dan ook niet over lokale of samenspelen maar over gewesten en Provinciaal. Zoals ik je al zei, ik heb nu geen stress meer maar ik wil graag op het forum actief blijven lezen en zelfs mee schrijven. Of tenzij dat dat van de actieve leden niet meer mag natuurlijk.