Search

Patrick Helmink - Doetinchem (NL) 1e NPO Morlincourt afdeling 9 van c.a. 9.200 duiven

De NPO vlucht vanaf Morlincourt van zaterdag 21 augustus j.l. wordt in Afdeling 9 gewonnen door de 40 jarige Patrick Helmink uit Doetinchem. Patrick is samen met zijn vrouw Patricia en de kinderen Thijs, Lotte en Iza woonachtig aan de rand van Doetinchem, waar hij in 1995 zijn huidige stek heeft gevonden.

In 1983 kwam hij in zijn toenmalige woonplaats Braamt via zijn grootvader in aanraking met de duivensport. Toen opa naar het ziekenhuis moest ging Patrick de duiven verzorgen en na het overlijden van grootvader ging Patrick verder als zelfstandig jeugdlid. Na een periode in combinatie gespeeld te hebben met zijn moeder, ging hij in 1995 na zijn verhuis naar Doetinchem verder onder eigen naam. Patrick, die in zijn vader Bennie zijn grootste supporter en helper heeft, is een echte programmaspeler, inclusief de overnacht. Overnacht is overigens het favoriete spel van vader Bennie. En gelooft u mij, de duiven presteren hier op een heel hoog niveau. De laatste zeven jaar is Patrick Generaal Kampioen van zijn club ‘Ons Genoegen’ in Braamt. Een greep uit de hoogtepunten van de laatste jaren: 4e NPO Bourges van 6.200 d. – 9e NPO Périgueux van 3.837 d. – 9e NPO Moeskroen van 14.000 duiven. In 2003 1e Houdeng Afdeling 9 van 15.446 duiven. In 2005 4e Generaal Fond Afdeling 9 en in 2007 4e Generaal Fondclub Oost Nederland, 2e Overnachtfond en 1e Asduif. Ja en dan nu de overwinning waar zo van was gedroomd: 1e NPO Morlincourt Afdeling 9 van ca. 9.200 d. en snelste duif van 11.255 duiven. Het zat er aan te komen want de laatste 3 weken werd Patrick al twee keer als tweede afgevlagd in de C.C. Op Peronne werd het een 15e en 21e NPO Afdeling 9 van 10.556 duiven.

De jonge garde presteerde super en kwam gemiddeld tot ca. 50% prijs. In deze periode had Patrick vakantie en ondanks het vaak slechte weer werd er gereden waar het maar kon. En dat betaalt zich kennelijk uit. De basisduiven voor het kortere werk komen vooral van de Comb. Stern uit Ulft van zijn vriend Mark Hunting. Dit zijn Schaerlaeckens duiven. Verder Van Loon duiven via de heer Schneumann uit Overdinkel en via mevrouw Bruinenberg uit Glanerbrug. Met de jonge duiven ging het dit seizoen buitengewoon goed. Patrick kweekte er 50 en na een intensieve periode van opleren kwamen er op de eerste vlucht met 42 aan de start. Deze zijn na Morlincourt allemaal nog aanwezig! De jonge duiven werden twee weken na het spenen tot de langste dag verduisterd. Er wordt niet bijgelicht. Ze trainen twee keer per dag om half acht en half vier, een uur of langer uit zichzelf. De voeding bestaat uit Teurlings A.S. Junior en er wordt ruim gevoerd. Verder wordt gedurende drie tot vier dagen na thuiskomst bak allerhande gegeven. Om de gezondheid verder op peil te houden werkt Patrick met de producten van Belgica-de Weerd. Witte Neuzen, Belga Tai en B.S. worden eens per drie weken gegeven ( 1 product per week). Dit jaar werd buiten de verplichte paramixo-enting nog geen dierenarts geraadpleegd. De jonge garde zit in één hok en er wordt veelal op nest gespeeld.

Op de NPO vlucht vanaf Morlincourt had men 33 duiven in de strijd. Negen daarvan zouden een prijs spelen. De prognose was 12.15 uur, maar Patrick zat samen met vader Bennie al tijdig op post.  Bennie zag de duif als eerste. Ze was als een stipje zo hoog. Als een steen duikelde ze naar beneden, tikte even het dak van het huis aan en viel pardoes op de klep. Het was de NL 10-1354693, als eerstgetekende afgegeven, die op 11.45.19 uur wordt geklokt. Dat betekent op een afstand van 349,648 km. een snelheid van bijna 1.552 mpm. Na de melding per e-mail kan het lange wachten beginnen. Wat doet de achtervlucht? Op Peronne dacht Patrick ook een hele vroege te hebben, maar werd toen toch links en rechts voorbij gestreefd door de oostkant en de noord-oost kant. Rond half drie kwam het bevrijdende telefoontje van Afdeling 9 dat hij de 1e NPO Morlincourt zou winnen. Hij hield 11 mpm. of in tijd anderhalve minuut over op nummer twee!Vanaf dat moment stond de telefoon roodgloeiend. Vrienden, bekenden, maar ook volslagen onbekende liefhebbers, allemaal wilden ze hem feliciteren. Het klubhuis van ‘Ons Genoegen’ in Braamt was bij het lichten van de klokken prachtig versierd en ook hier was er voor de winnaar een heuse bloemenhulde. Wat zo’n Teletekst-overwinning toch allemaal niet teweeg kan brengen!

NL 10-1354693 ‘Iza’. 1e NPO Morlincourt Afdeling 9 van ca. 9.200 duiven.

De winnares heet ‘Iza’
naar het jongste dochtertje van Patrick. Het is werkelijk een schitterende blauwe duivin. Zeer goed gebouwd, een mooi oog en zo glad als een aal. ‘Iza’ ging natuurlijk niet voor niets als eerste getekende de mand in. Zij wordt op nest gespeeld. Van de zes vluchten miste ze één keer, namelijk op Peronne toen ze op aangepikte eitjes zat. Op Morlincourt zat ze op een jong van zeven dagen. Haar prijzenreeks ziet er tot nu toe als volgt uit: 31e Lommel van 2.751 d. – 21e Peronne van 233 d. – 59e Nivelles van 443 d. – 76e Duffel van 473 d. en dan nu de snelste van Morlincourt van 11.255 duiven. Haar nestmaat doet het ook knap met o.a. een 15e NPO Peronne van 10.556 duiven. In 2009 was een zusje van ‘Iza’ 1e Asduif Jong in ‘Ons Genoegen’ Braamt.  De beide ouders van deze succesvolle duifjes zijn in 2009 via internet aangeschaft bij mevrouw Bruinenberg uit Glanerbrug. Vader is de NL 07-5721644. Hij is voor 75%  van het ras Louis van Loon  en 25% C. & G. Koopman (lijn ‘Noble Blue’ en ‘Annelies’). De moeder is de NL 06-1698941, een Van Loon duivin met een vleugje Janssen en Meulemans bloed.
Een kweekkoppel met enorme potentie lijkt me zo. Patrick en verdere familie, nogmaals van harte proficiat en geniet vooral van dit schitterende succes!