Search

Jeugdlid Rick Wuestenenk geeft gevestigde orde in Noord-Oost Nederland het nakijken Snelste duif Strombeek tegen 33.224 d.

Voor veel liefhebber blijft het pakken van een afdelingsoverwinning altijd een droom … 15 jaar oud en koud twee jaren actief in de duivensport, heeft Vordenaar Rick Wuestenenk zijn eerste zege in afdeling 9 Noord-Oost Nederland al te pakken.

Zijn tweejarige doffer ‘De Hasselt’ bleek de snelste van het stel en vervult de Rick - vanzelfsprekend - met gepaste trots!!

Het was deze 24e april het gebruikelijke tafereel aan de Strodijk in Vorden. Mentaal gesteund door oma, moeder, broertjes en zusjes wacht Rick gespannen op de thuiskomst van zijn duiven. Als ineens de NL08-101419 met bijnaam ‘De Hasselt’ na ruim 2 uren en een kwartier vliegen over een afstand van 191 km als een komeet naar beneden schiet en naar binnen rent … omdat het even wachten is op nummer 2 van de 20 ingezette duiven, gaat bij Rick al snel een belletje rinkelen dat het wel eens een vroege kan zijn! Een paar telefoontjes naar liefhebbers uit de buurt toont dat niemand in de omgeving vroeger zit. Later die avond toont internet dat Rick zelfs de 1. prijs in de afdeling speelt … een grandioos succes voor deze jonge liefhebber!!

De winnaar
In totaal won Rick 9 prijzen met 20 duiven in de korf op deze vitessevlucht. “Ik vindt vitesse schitterend,” zegt Rick, die in 2009 al werd gekroond tot 5. Nat. jeugdkampioen vitesse van Nederland. “En ‘De Hasselt’ is een favorietje van me. Begin dit seizoen was ik hem enkele dagen kwijt, maar hij kwam gelukkig terug.” Na een week thuishouden zat ‘De Hasselt’ (zo genoemd omdat hij in 2009 al de 1. prijs op Hasselt pakte) vorige week al aan de kop, maar toen miste het systeem hem, moest Rick hem uit het hok pakken en daarmee werden kostbare seconden verspeeld. ‘De Hasselt’ werd door Rick zelf gekweekt en is een kruising van Vandenabeele met Van Rijn-Kloek. ‘De Hasselt’ had een groot aandeel in het 5. Nationaal kampioenschap jeugd vitesse in 2009 en heeft al een aantal top 10 asduif vermeldingen op zijn conto.

Zelfstandig jeugdlid
In tegenstelling tot veel jeugdleden, doet Rick de verzorging van al zijn duiven helemaal zelf. “En als ik vragen heb, bel ik Gerard,” zegt Rick. Daarmee doelt hij op Gerard Boesveld, zijn stiefvader en tevens hokverzorger bij de firma Eijerkamp. “Als het kan, ga ik met Gerard mee naar Eijerkamp en van Hans Eijerkamp en Henk Jurriëns heb ik al een paar goede duifjes gekregen.” Gerard benadrukt dat Rick de hobby zelfstandig beoefent. “Dat geloven veel mensen niet, maar Rick is heel erg enthousiast en doet alles voor de duiven! Het is toch geweldig dat zo’n jongen nu al iedereen verslaat?” Rick kreeg ook duiven van Aad den Hartog en in 2010 van de gebroeders Van Toor. Hij is deze liefhebbers erg dankbaar dat ze hem zo goed willen helpen!