Search

‘Fernando’ van Andre & Bert Leideman - Hardenberg (NL) 1e NPO Arras afdeling 10 van 10.735 duiven

De afgelopen jaren zag het er naar uit dat de NPO vluchten vooral het speeltje zouden worden van de grote kanonnen in de vaderlandse duivensport. Het seizoen 2010 lijkt echter voor een trendbreuk te zorgen. De bloemen gaan opvallend vaak naar de outsiders in onze sport.

Oorzaken ken ik niet, opvallend is het wel! André en Bert Leideman uit Hardenberg, de winnaars van de NPO vlucht vanaf Arras in Afdeling 10 van zaterdag 28 augustus j.l. zijn bepaald geen outsiders. Als begin veertigers hebben deze beide broers praktisch alles al gewonnen wat er te winnen valt. Een kleine greep uit een hoed vol schitterende resultaten: 1e NPO Orleans – 1e NPO Sourdun – nu 1e NPO Arras – talrijke Teletekstplaatsen – een groot aantal afdelingsoverwinningen – Generaal Kampioen Afdeling Drenthe NOO – 8e en 9e Nationale Asduif Midfond 2009 – 7e Nationaal Hok Kampioen Midfond.

‘Maar het winnen van een NPO vlucht heeft toch iets speciaals en is echt het allermooist’ zeggen de beide broers in koor. Hier in Hardenberg, of beter gezegd het buurtschap Heemserveen, wordt de basis van de succesvolle kolonie duiven gevormd door het geweldige kweekpaar ‘Tip Top’ x ‘Zeeuws Meisje’. ‘Tip Top’ is voor 50% Comb. H. & O. uit Nieuwendijk en 50% A.J. van Dam, Hattem. ‘Zeeuws Meisje’ is afkomstig van Koen Minderhoud. Kinderen en kleinkinderen van dit kweekpaar vormen inmiddels de ruggengraat van het kweekhok. Ze worden gekruist met duiven van: Marcel Sangers ( C. & G. Koopman) – Arie Dijkstra, Oudwoude – Wopke Spinder, Harkema – Peter en Dr. Hans Peter Brockamp ( kinderen Olympiade-duiven ‘Euro’ en ‘Mistral’) en C.& G. Koopman (dochter topduivin ‘Annelies’). Een goed voorbeeld van een nieuw topkoppel is op dit moment ‘Blauwe As’, Asduif Rayon 10 in 2005 x ‘Talika’ ( lijn ‘Tip Top’ x Zeeuws Meisje’), ouders van de 8e en 9e Nationale Asduif Midfond 2009. Velen vliegen geweldig met duiven van de Gebr. Leideman. Hun duiven vormen de basis van o.a. het kampioenenhok Frans Zwols uit Gramsbergen. Maar ook mannen als Carl Meerholz, 1e NPO Strombeek 2010 en André Dankelman, 1e NPO Sens 2010 spelen succesvol met hun duiven.

Over de prestaties met de jonge duiven was men tot zaterdag 28 augustus j.l. redelijk tevreden. Nauwelijks verliezen, nog 77 van de 94 gespeende jongen in de strijd en een 17e NPO Strombeek als een voorzichtige blikvanger. Voor Arras werd alles nog eens uit de kast gehaald. Op dinsdag kregen de duiven een extra africhting. De gehele ploeg van 77 duiven ging mee op de krachtmeting vanaf Arras. Het zou mede door buien op de vlieglijn een ietwat onregelmatig verlopen vlucht worden, met name geaccentueerd door opvallende verschillen bij de kopduiven. De verwachtingen waren: rond 11.45 uur duiven klokken. Enkele liefhebbers brachten rond elf uur nog een hokbezoek. Toen Bert Leideman om 11.18 uur buiten kwam zag hij tot zijn verbazing op grote hoogte een duif cirkelen. Bert riep en na een paar rondjes viel de duif op de antenne en Bert hoorde tot zijn verbazing de piep: 11.21.38 uur voor de NL 10-1116946, inmiddels gedoopt met de naam ‘Fernando’. Deze prachtige blauwe doffer wint met een snelheid van 1.579,933 mpm. deze vlucht tegen 10.735 duiven. Hij heeft maar liefst 37,5 mpm. voorsprong (in tijd ruim 5 minuten) op nummer twee, een duif van H.L. Reuvers uit Nieuw Amsterdam. Daarna wordt er op 11.31 en 11.33 uur ( 4 x) geklokt, wat ook nog een 43e – 66e – 70e – 81e en 97e in het NPO concours betekent. In totaal worden 36 prijzen gepakt en komen alle 77 duiven veilig op de basis terug. In de loop van de middag geeft Teletekst uiteindelijk duidelijkheid. ‘Fernando’ wint afgetekend de 1e NPO Arras, een prestatie waar de beide broers Leideman erg mee in hun nopjes zijn. Velen in den lande namen de moeite hen te feliciteren, waar ze erg dankbaar voor zijn.


NL 10-1116946 ‘Fernando’. 1e NPO Arras Afdeling 10 van 10.735 duiven.

‘Fernando’ de winnaar van NPO Arras
is een prachtige blauwe doffer, die op Arras aan zijn vijfde prijs toe was. Daarvoor speelde hij: 1.057e van 9.946 d. – 19e van 172 d. – 3.080e van 19.737 d. en 41e van 182 duiven. Zijn vader is de NL 04-1644208 ‘Kosa’ rechtstreeks Marcel Sangers en 100% C. & G. Koopman uit de lijnen ‘Black Power’, ‘Noble Blue’, ‘Lioba’ enz. De moeder is de NL 08-1967343 ‘Nienke’ rechtstreeks Wopke Spinder en kleindochter van diens beroemde ‘Super Mario’, 3e Vitesse Olympiade in Blackpool.  ‘Fernando’ was niet gepaard. Hij werd verduisterd van eind april tot 2 weken voor de vluchten. Na twee vluchten werd hij bijgelicht van 06.00 tot 22.30 uur. Er werd intensief zelf opgeleerd, wel 14 keer tot max. Gennep. Er wordt twee keer daags getraind, 11/2 uur ’s morgens en 11/4 uur ’s middags. De voeding is 70% Beyers Koopman All in One en 30% zuivering. De laatste weken wordt er alleen Beyers Koopman All in One gevoerd en telkens ruim. Vader Harm Leideman is de man die ’s ochtends voert. Hij voorziet zijn beide zonen dan vaak van belangwekkende informatie over hoe de duiven zich tijdens het binnenkomen en het voeren gedragen. Eens per week wordt er ‘Aktives Eisen’ van Dr. Brockamp gegeven. Bij slechte mest ‘Probac 1000’, eveneens van Dr. Brockamp, welke laatste een hele goede vriend van André Leideman is. Bij acute problemen wordt dierenarts Nanne Wolff ingeschakeld. Alle duiven zitten in één hok, wat dagelijks grondig wordt schoongemaakt. Een eventueel gelegd eitje wordt weggenomen, nestjes zijn er niet. Om veel duiven over te houden benadrukken de beide broers nog eens de noodzaak van een goede gezondheid en vooral veelvuldig zelf opleren.
Winnen went nooit, ook niet voor de succesvolle broers André en Bert Leideman. Familie Leideman, nogmaals van harte proficiat!

Comments

Hello Andre & Bert
congradulation on winning the race from Arras nice strong pigeon very Mooie I wish you all the best for next year.
I have a request for the PIPA team Nicholas and Thomas please do some exetended report on the Brothers Leidemans
we would like to know more about them.

kind regards

Mohammad