Search

Ep & Bennie Meijer - Kloosterhaar (NL) 1e Peronne afdeling 9 van 15.840 duiven

Zaterdag 21 augustus 2010. De eerste NPO vlucht jonge duiven in Afdeling 9 vanaf het Franse Peronne. Goed vliegweer met zuidwestenwind. Een wind die harder is dan menigeen denkt.

Van een africhtingsvluchtje eerder die morgen maakten de duiven wel 100 km. per uur.  Overal staan de letters op scherp. Zo ook in Kloosterhaar op één van de verste afstanden in de afdeling ( 387 km.)  Vader Ep en zoon Bennie Meijer turen samen met buurman Bert ten Napel de hemel af. 41 duiven zijn er in de strijd en de verwachtingen zijn terecht hoog gespannen, want evenals voorgaande jaren marcheert het bij de jonge duiven weer geweldig dit seizoen. Weinig verliezen ( nog 43 over van de 52) en praktisch iedere week kopduiven in de sterke club ‘Ons Genoegen’ in Westerhaar.   Dan opeens komt er recht uit het zuidwesten een duif op grote hoogte. De 64 jarige Ep Meijer ziet hem als eerste. Als een steen uit een katapult knalt de duif naar beneden, ineens op de klep. Direct de piep van het electronisch systeem: tijd 11.12.37, wat op een afstand van bijna 387 km. een snelheid van 1.738 mpm. betekent. De duif die zich als eerste meldt blijkt de NL 10-1248286 te zijn. Deze donkerkras werd tot zondag na de vlucht voor een duivin aangezien.

Op zondagmorgen toonde hij voor het eerst zichtbaar zijn mannelijke kwaliteiten en nu twijfelt niemand meer; het is een doffer. De melding vindt plaats bij Johnny Bakhuis. Gelukkig waren ze dit keer wel NPO gezet. Het is de eerste melding en het blijkt een keivroege, want ‘de 286’ blijkt in de club maar liefst 12 minuten los te zitten en dat bij een deelname van 779 duiven. Na 11.30 uur blijven de duiven binnen druppelen en rond 12.05 uur zijn de prijzen eraf en dat betekent voor Ep en Bennie Meijer 17 prijzen van de 41 gezette duiven. Inmiddels is de spanning behoorlijk opgelopen. Het bevrijdende telefoontje van bestuurder Egbert Wiersma maakt rond half twee hieraan een einde: ‘Ep, jongen jullie winnen de 1e NPO Peronne’.  ‘Daor word’n ik toch een bettien stille van’ aldus de goedlachse en joviale melker uit Kloosterhaar, die na een leven van hard werken als kabellegger, inmiddels op ruste is. Die middag werden Ep, zijn vrouw Grietje en zoon Bennie bedolven onder felicitaties. Uit de club, uit de regio, maar ook van heinde en verre, want 32 jaar lang op voorbeeldige wijze runnen van een Centraal Hok, heeft de familie Meijer veel vrienden en bekendheid opgeleverd. In het klubhuis van ‘Ons Genoegen’ in het duivendorp Westerhaar wordt zelfs ‘Het Wilhelmus’ voor een verbouwereerde Ep gespeeld. Twee dagen later zie ik dat dit alles diepe indruk op hem heeft gemaakt. En wat gebeurt er met de duif Ep? ‘Normaal gesproken gaat hij zaterdag gewoon weer mee op Morlincourt’.NL 10-1248286, 1e NPO Peronne Afdeling 9 van 15.840 duiven.

De 286’ zorgt voor de eerste NPO zege
in de 58 jarige duivensportloopbaan van Ep Meijer, een man met een ontwapenende lach en duivenliefhebber in hart en nieren. Ep heeft de dagelijkse verzorging van de op dit moment ca. 100 duiven tellende kolonie in handen. De 33 jaqrige zoon Bennie, werkzaam bij een waterleidingbedrijf, trekt waar nodig de portemonnee en geeft adviezen. ‘Heel belangrijk, want ik denk over duiven nog steeds als 40 jaar geleden. Bennie heeft me al vaak op het goede spoor gezet’ aldus Ep. Helaas laat zijn gezondheid door longproblemen hem wat in de steek; reden om dit jaar te stoppen als Centraal Hok. Daarom worden ook alleen de weduwnaars dagelijks door Ep schoongemaakt. De rest, dus ook de jonge duiven, moeten het doen met de droge mest methode. Geen enkel probleem op het kurkdroge tuinhok. De winnende duif ‘de 286’ heeft als vader een kind van topduif ‘666’ van Hein Rikhof, Geesteren, welke als ei werd gehaald. De moeder is afkomstig van B.H. Reekers en Zoon uit Westerhaar. Deze duivin vloog als jonge duif al een 9e VNC op Morlincourt. De ouders van de NPO winnaar zijn beiden van 2009. ‘De 286’ won dit seizoen al een 7e van 993 d. ( verloor de eerste door slecht binnenkomen) 124e van 947 d. en 49e van 886 duiven en dat allemaal in de club. Hij is vanaf het spenen tot de langste dag verduisterd – wordt niet bijgelicht en werd alleen drie keer met de club in de container opgeleerd. Hij traint één keer per dag ’s morgens. Alle jonge duiven zitten bij elkaar in één hok.
Ze krijgen alle gelegenheid met elkaar aan te rommelen, maar Ep en Bennie hebben de NPO winnaar tot zondag nooit zien vrijen of althans avances zien maken. Alle duiven krijgen Beyers Sport Soja Geel. Op de dag van inkorven wordt er een handvol snoepzaad gegeven. De verplichte paramixo-enting is het enige wat hier op medisch gebied gebeurt. Wel krijgen de duiven dagelijks verse gesneden uien, welke zo op de bodem tussen de mest worden gegeven. Ze zijn er verzot op en er is nooit  een duif ziek! En de duiven van Ep en Bennie presteren prima de laatste jaren, getuige de grote verzameling bekers, die her en der in de woonkamer verspreid staan. De basis van de kolonie duiven is verkregen door ruiling en het kopen van een geschonken bon. Ze komen van de duivensportvrienden: Bennie van Dijk – Comb. Mulder-Bakkers – Jan Beugelink – Peter Klokkers – Ivo en Nico van der Veen en Bennie Korte.
Nooit wordt er een duif gekocht. ‘Dat is duivensport, elkaar voort helpen. Daar hoeft geen portemonnee aan te pas te komen’ aldus een enthousiaste Ep Meijer. Op de terugreis dwalen mijn gedachten nog eens af naar de familie Meijer, waar ik die avond zo gastvrij werd onthaald. Wat kan duivensport dan toch geweldig mooi zijn!
Ep, Grietje en Bennie, nogmaals van harte proficiat. Jullie zijn voor mij gedroomde winnaars!