Search

Cynthia Terwal - Apeldoorn (NL) 1e NPO Peronne afdeling 8 van 13.521 duiven.

‘Als opa Jan dit nog had mogen meemaken’. Even valt er in huize Terwel in Apeldoorn een stilte en wordt er geslikt. Nog altijd is er verdriet over het overlijden in januari van dit jaar van Jan Terwel, één van de oprichters van P.V. ‘Holthuizen’, een bloeiende club uit Apeldoorn die in november 2009 haar gouden jubileum vierde.

De 16 jarige Cynthia Terwel, samen met haar vader Hans en grootmoeder Ietje Terwel.

Jan Terwel heeft veel voor de duivensport in Apeldoorn betekend, werd meerdere keren gedecoreerd, en was er trots op dat zijn zoon Hans en kleindochter het vlaggenstokje van hem overnamen en geweldig actief zijn binnen de mede door hem opgerichte club. De duiven zitten nog altijd achter de ouderlijke woning aan De Hovenlaan in Apeldoorn. Daar wordt gespeeld onder de naam Cynthia Terwel. Deze 16 jarige scholiere van het Edisoncollege (studierichting: verzorging, zorg en welzijn) is nu een viertal jaren actief in de duivensport en doet samen met haar 41 jarige vader Hans de verzorging van de kleine kolonie duiven. En ze is succesvol getuige haar titel Jeugdkampioen van Apeldoorn en 3e Kampioen Jeugd van Afdeling 8 in 2009. Op zaterdag 14 augustus j.l. was er echter geheel onverwacht het eerste grote succes voor de familie Terwel en wel de 1e NPO Peronne Afdeling 8 en dat tegen 13.521 duiven. ( ook snelste van 15.845 duiven). Een overwinning met een verhaal. Vanwege het overlijden van opa Jan, die tot het laatst toe een groot deel van de verzorging van de duiven op zich nam, was er de eerste maanden weinig goesting bij Hans en Cynthia. In het voorjaar begon het toch te kriebelen.

Op internet werden door plaatsgenoot Henk Oosterkamp een 40 tal jonge duiven aangeboden, die al uitvlogen. Hans en Cynthia namen ze over en in drie weken tijd werden de duifjes overgewend, waarbij er zes verloren gingen. Ze werden vervolgens zonder verliezen afgericht op Otterlo, Beverwijk ( bezoek Zwarte Markt) en Barendrecht. Groot was dan ook de teleurstelling toen er vanaf de africhting met Regio 2 vanaf Rosmalen slechts 17 duifjes terugkeerden. Ze zijn niet verduisterd en zitten bij elkaar in één hok. Inmiddels zijn er nog 14 duiven over. Op Peronne werden tien duiven gespeeld; negen keerden er terug, waarvan er drie een prijs speelden. Zaterdagmiddag 14 augustus j.l.  zat Hans alleen op post bij het hok. Cynthia was dat weekend naar de camping in Eibergen. De duiven voor de natoer waren op twee na terug, toen hij met grote snelheid precies uit de goede hoek een duif zag komen, die pijlsnel op het hok viel. Eerst dacht Hans aan een achterblijver, maar toen hij goed keek, zag hij dat het de NL 10-1264102 was, de eerstgetekende van Peronne. Hans viel van schrik bijna van zijn stoel. Dit duifje had zich al knap laten zien met een 7e Meer – 11e Duffel en 7e Strombeek in de club. Op Pommeroeul met staartwind miste ze echter en kwam eerst op maandag terug. Haar doffer was inmiddels aangelopen met een andere duivin en dit leidde tot grote jaloezie bij de ‘102’, waar goede gebruik van werd gemaakt. De andere duivin werd weggenomen en de ‘102’ maakte samen met haar doffer op woensdag en donderdag boven haar vakje een groot nieuw nest. Net voor het inkorven kwam de andere duivin terug op het hok. De ‘102’ ontstak in grote woede en na 5 minuten werd ze ingemand, met uiteindelijk als resultaat: 1e NPO Peronne Afdeling 8. De melding vond plaats bij Jan Woudenberg, tijd van constatering 13.46.43 uur, wat op een afstand van 333,008 km. een snelheid van 1.297,109 mpm. betekende. Eerst was het een hele vroege. Al snel stond de telefoon roodgloeiend. Hans werd het soms allemaal een beetje teveel, helemaal toen de meldingen op Teletekst kwamen. De ‘102’ won het NPO concours vanaf Peronne met maar liefst 15 mpm. voorsprong op nummer twee Kevin Corton uit Heteren. Toen Cynthia op de camping in Eibergen werd gebeld, kende ze het goede nieuws al. Ze was reeds gebeld door Leonie van de Berg, dochter van de Apeldoorner kampioen Hein van de Berg, die samen met zijn zoon Justin speelt.


NL 10-1264102 van Cynthia Terwel, 1e NPO Peronne Afdeling 8 van 13.521 duiven.

Winnende duif NPO vlucht geschonken !!!
Al een tijdje waren Hans en Cynthia Terwel van plan zich helemaal te gaan richten op de eendaagse en overnachtfond. Zo kon het zijn dat ze hun vrienden André en Yvonne de Jong beloofden dat zij de vitesseduiven mochten hebben, die er zouden overblijven. Hans en Cynthia houden woord en ook de ‘102’, de winnares NPO Peronne wordt geschonken aan hun vrienden. Want beloofd is beloofd. Ja u leest het goed. De winnende duif wordt gewoon weggeschonken! De ouders van de ‘102’, twee jaarlingen, zitten overigens bij plaatsgenoot Harrie Klomp.
De ‘102’ zit op een hok van 3 bij 2 meter. Ze traint alleen ’s ochtends. Het voer wat wordt gegeven komt allemaal van ‘De Patagoon’. Verder wordt er gewerkt met Prange Suppe,  Powerplay, schapenvet, Omega 3/6/9 olie en pinda’s. Heel bijzonder is dat op zaterdag voor de thuiskomst van de duiven er alle mogelijke soorten voer en supplementen in het hok worden gelegd. De eerste duif die arriveert mag zich aan al dat lekkers tegoed doen. Voor de laatsten die komen valt er weinig meer te snoepen.

Een nieuw avontuur
Hans en Cynthia Terwel spelen in 2011 onder de naam Familie Terwel.  Een aantal sportvrienden als Hein en Justin van de Berg, Aart Bijsterbosch, de familie van Gerrevink, Tinus Bar en Dries van de Berg zorgden inmiddels voor nieuwe duiven, waarmee straks hopelijk op de eendaagse- en overnachtfond goed kan worden gepresteerd. Wij wensen de familie Terwel alle mogelijke succes toe bij hun nieuwe missie. Fantastisch dat er nog mensen zijn met zo’n groot hart voor de duivensport en hun duivensportvrienden. Zoiets maak je echt zelden mee.
Het ga jullie goed!

Comments

Beste familie Terwel,
jullie zijn een prachtig stel...Wink
Sportieve groet,
Rob van Hove