Search

Wouters August - Oostmalle (BE) 1ste nationale asduif snelheid KBDB 2009.

1ste nationale asduif snelheid KBDB. - 1ste provinciaal kampioen snelheid oude en jaarse KBDB Antwerpen. - 3de nationaal kampioen snelheid oude duiven KBDB.
Oostmalle – Hier in deze landelijke streek, de Antwerpse Kempen, is de bakermat van de hedendaagse duivensport. Menig grootheid heeft hier duiven verzorgd, gekweekt en gespeeld. Eerder bescheiden is August hier bezig op de korte vluchten. Dat hij bij de groten hoort was duidelijk in Oostende. De betere duiven mogen er getoond worden in de nabijheid van opstelling van de standaardkeuring voor reisduiven. August heeft er twee korfjes mogen vullen met duiven. Duiven die wegens hun palmares terecht tentoon werden gesteld.
Dat August de weg heeft gevonden naar Oostende heeft hij te danken aan de buurman.

Hoe het begon.
De meest voor de handliggende wijze om met duiven te beginnen is van vader op zoon. Hier verliep het anders. August werd geboren in 1933 en was bij het einde van de oorlog twaalf jaar. Vader Wouters was landbouwer en op een mooie zondag trok hij naar Antwerpen. Op de vogelmarkt kocht hij voor de kleine August een koppel jonge duiven. Als landbouwer houd je natuurlijk van dieren en dus ook van duiven maar om er zelf mee te spelen was het pa Wouters toch een brug te ver. Maar August mocht wel duiven houden en ook spelen. Dat eerste koppel herinnert hij zich nog goed, zeker het meeuwke dat heel goed de weg naar huis wist te vinden. Een vijf tot zes jaren liep het goed totdat August vaststelde dat er meer was dan duiven. Het gezin Wouters verhuisde naar een grotere boerderij wat ook inhield dat iedereen een tandje moest bijsteken om het vele zomersbuitenwerk klaar te krijgen.

Op zijn drieëntwintigste gingen de horizonten open, August werd vrachtwagenbestuurder.
Vrachtwagens moeten rijden, veel rijden. Dat was vroeger en dat ishet  nu. August vertoefde veel in Frankrijk soms een hele week.
In ’72 werd opnieuw gestart met duiven op advies van de dokter. August had wat maagklachten en de plaatselijke huisdokter adviseerde hem om iets te doen dat hem ontspande en waarmee hij geen geld wilde verdienen.
De nu bijna zevenenzeventiger kijkt met genoegen terug op die periode. Ik had gelukkig Leonie die alles deed voor onze vijf kinderen en voor mijn duiven. Ze ging uit eigen beweging de duiven lappen, voederen en verzorgen.

Stamopbouw.
De duiven werden door spelselectie gekeurd en zo werd een eigen soort zonder grote namen opgebouwd. Na verloop van tijd werden er duiven bijgehaald bij Leon Van Den Langenberg uit Zoersel. Zo zijn de duiven van Dirk Van Dijck uit Zandhoven ook hier beland.
De huidige zeventig duiven zijn compleet als we vermelden dat ook duiven van Frans Aerts-Wap uit Vosselaar deel uitmaken van het geheel.

Systeem.
Hier wordt enkel met oude en jaarduivers gespeeld op het klassieke weduwschap. Om de duiven voor te bereiden worden alle duiven gezamenlijk gekoppeld eind november. Elke weduwnaar brengt een koppel jonge duiven groot en wordt niet meer gekoppeld voor het seizoen.
De laatste week van juli vliegen de duiven nog een wedstrijd en dan mogen ze rusten. Rusten betekent voor August dat de duiven op het hok blijven. De opendraaiende vleugels worden uit het kozijn gehaald en vervangen door een kader met dubbel muggengaas. Tot begin maart komt er zo ontzettend veel zuurstof bij de duiven, duiven beschikken niet over een ren.
August heeft deze werkwijze bewust gekozen omdat hij vindt dat als de duiven niet graag vliegen dan moet het ook niet. Door de verplichte rust in de nazomer en herfst kunnen de duiven alle energie gebruiken om een nieuw aerodynamisch pluimenkleed te ruien.
De weduwduivinnen zitten samen met de kweekduivinnen in een ren op draad.
De jonge duiven worden wel verduisterd. Om 18u wordt het hok verduisterd en ‘s morgens om 8 uur wordt het dag op het hok. De geslachten worden pas gescheiden nadat ze een paar wedstrijden hebben gevlogen. Dan begint de schuifdeurperiode. Voor de wedstrijd mogen ze één uur samen op het hok. Soms blijven de jonge duiven samen tot maandagmorgen. Indien ze nog samen zijn worden ze niet uitgelaten om te trainen, ze zouden slechte manieren kunnen krijgen en dat wil deze duivenmelker niet.
Nadat de jonge duiven een paar weken gescheiden zijn wordt er woensdag een leervlucht voorzien. De duiven worden dan te Duffel gelapt. De geslachten worden een tiental minuten van elkaar gelost op deze lapvlucht. Thuis komen de duiven op het gezamenlijke hok binnen.
August laat het jonge volk niet op nest komen. Dat de duivinnen onder elkaar paren is niet altijd te voorkomen en daarom tilt hij daar niet zo zwaar aan, laat maar doen.

Voeding.
Door jaren in Zuid Frankrijk met de vrachtwagen te rijden heeft hij een eigen opvatting over maïs.
Een geheim van August is de eigen geteelde en natuur gedroogde maïs. De kleine iets gekleurde gele maïs met enkele bruine maïskorrels in de kolven liggen te drogen op de ruime zolder.
August heeft een ruime moestuin, van meer dan tien are, die hij eigenhandig spit. Driekwart van de grond wordt gebruikt om maïs te telen. De opbrengst is dan ook een halve ton.
De kolven worden geplukt en ontbladerd en dan in een mand naar boven getrokken om op zolder te worden uitgestald. Daar drogen de kolven en nadien worden ze gedorst. Het dorsen van maïs wordt gedaan in een speciaal apparaat dat roterend de kolven van de maïskorrels ontdoet. Op zolder worden ze nadien in papieren zakken bewaard.
August koopt Luikse mengeling en vermengt deze met de eigen maïs. Een eigen mengeling bestaat uit half om half maïs en Luikse mengeling, hieraan wordt ongeveer tien procent dieet toegevoegd.
Tijdens het seizoen komt de hand van de meester regelmatig met snoepzaad en kempzaad in de voederbak. Voor de weduwnaars is het voer steeds in afzonderlijke voederbakjes in de woonbak en de norm van hoeveelheid is de lepel. Na de ochtendtraining wordt er krap gevoederd om bij het avondmaal wat guller te zijn.
Op het eind van de week wordt er extra maïs gevoederd, eigen gekweekte maïs. Na het eten wordt er dan soms nog een vijftal pinda’s als dessert gegeven. Alle extra’s worden in kleine hoeveelheden gegeven, het is best mogelijk dat August tot vijf keer toe de duiven iets extra geeft, als het vorige op is. Hij stopt ze boordevol met energie, die ze op de vlucht dan kunnen aanwenden om kopprijzen te behalen.
De jonge duiven zitten, net als de weduwnaars, op een roostervloer. Bij de jonge duiven wordt er op de vloer gevoederd. August heeft hier een plank voorzien met een lat langs de zijkant zodat de graankorrels niet tussen de lattenvloer vallen en ongedierte lokken. Ook hier wordt steeds bijgevoederd totdat enkele de drinkpot opzoeken. Het is een tijdrovende bezigheid maar deze gepensioneerde heeft de tijd en de moed om op die manier te werken en te genieten van de aanwezigheid van de gevleugelde vrienden. Duiven observeren is een niet te onderschatten wijsheid voor diegene die willen zien hoe duiven zich gedragen.
Over voeding wil August nog het volgende kwijt. Hij is een man die Noyon en Quiévrain speelt, dus snelheidsvluchten, en die duiven hebben enkel goed voer nodig. De duivinnen in de ren krijgen gerst maar ook niet dat er gemorst kan worden.
In de drinkpot is er nooit thee of een ander bijproduct. Het uitspoelen van de drinkpot is een dagelijks ritueel.
Een wekelijks terugkerende activiteit is het verstrekken van een lauw bad. Het gaat dan om een verplicht bad dat gewoonlijk net voor de middag wordt gegeven zodat de temperatuur op hok al aangenaam is en de duiven snel drogen.

Verzorging & Medische begeleiding.
Elke dag worden de zitplaatsen van de duiven gepoetst en de vloer met vloerrooster krijgt twee keer per jaar een beurt. Bij deze grondige poetsbeurten wordt alles wat verplaatsbaar is van het hok gehaald en gaat de vlam haar werk doen, ook wanden en plafond worden op die wijze ongediertevrij gemaakt.
August is geen vaste klant bij een veearts, enkel de verplichting brengt hem bij de wetenschapper.
Preventief doet August wel iets natuurlijk. Jonge duiven krijgen een kwart Flagil om de maand, de oude duiven krijgen hun eerst kwart Flagil zo een drietal weken voor het speelseizoen, dus ongeveer rond half maart. In het midden van de zomer, bij iets mindere prestaties, wordt een tweede preventieve kuur ingelast.

Hokken.
August beschikt over twee naast elkaar liggende hokken. Het eerste staat er al een tijdje en behoorde bij hun vorige woning. Daar had hij ook een gemetst duivenhok maar bij de verhuis naar het perceel ernaast werd een tweede houten tuinhok aangeschaft.
De hokken zijn net geen twee meter diep. Onder de broedbakken is de ruimte dichtgemaakt en de vloer heeft vloerroosters. Alles is hier bekeken naar de praktische kant. Vanaf de laatste vlucht van de weduwnaars gaat het hok dicht. Het dubbelopendraaiend raam wordt dan vervangen door een vast gaas en de duiven kunnen gedurende meerdere maanden niet buiten en ook niet in de spoetnik.
De duivinnen en de kweekduiven zitten in een ruime ren.

“Blue Dream” 6293405/08  1ste nat. snelheid asduif KBDB 2009
De prestaties van deze duif zijn indrukwekkend. Buurman August Van Aert had dat ook opgemerkt. In stilte was hij gaan kijken op de site van KBDB. De vorige kampioenschappen staan er gepubliceerd en zo kon August Van Aert een vergelijking maken met vorige klasseringen. De buurman was sterk overtuigd dat die blauwe hoog moest eindigen alhoewel hij niet de resultaten van 2009 van de concurrenten kende. August Wouters had nog nooit iets ingestuurd en wist niet goed wat hij moest doen, dus insturen was de boodschap.

Een overzicht van enkel die vluchten die deze duif won:
2008
03/08/08 Quiévrain     1/1041
31/08/08 Quiévrain     1/707
2009
14/04/09 Quiévrain     1/899        0,1112
03/05/09 Quiévrain    1/457        0,2188
10/05/09 Quiévrain    1/411        0,2433
24/05/09 Quiévrain    1/370        0,2702
31/05/09 Quiévrain    1/277        0,3610
14/06/09 Quiévrain    1/195        0,5128
28/06/09 Quiévrain    1/129        0,7751
05/07/09 Quiévrain    1/122        0,8196
Totaal = 3,312
met dit coëfficent werd 1ste nat snelheid KBDB 2009 gewonnen

3de Nationaal kampioen Snelheid 2009
Een kampioenschap dat wordt opgemaakt met 1ste en 2de inzet.

1ste inzet    2de inzet
12/04/09 Quiévrain    5/556        10/556        2,6977    
05/04/09 Quiévrain    5/551        11/551        2.7537
24/05/09 Quiévrain    1/206        5/206        2,9125
28/06/09 Noyon        2/150        5/150        4,6666
21/06/08 Quiévrain    4/123        5/123        7,3170
31/05/09 Noyon        1/222        16/222        7,6576
12/07/09 Noyon        2/121        8/121        8,2643
03/05/09 Noyon        5,416        32/416        8,9011 .
Totaal = 45,1705

1ste Provinciaal kampioen Snelheid KBDB Antwerpen 2009
Deze klassering wordt opgemaakt met 1ste en 2de inzet bij oude of jaarduiven

1ste inzet    2de inzet
24/05/09 Quiévrain    jaarduiven    1/370       6/370        1,8918
10/05/09 Noyon        jaarduiven     4/453        6/453        2,2075
12/04/09 Quiévrain    oude            5/556        10/556       2,6977    
05/04/09 Quiévrain     oude           5/581        11/581       2,7537
28/06/09 Quiévrain    jaarduiven   1/129        4/129        3,8758
31/05/09 Quiévrain    jaarduiven   1/277        10/277       3,9711
19/04/09 Quiévrain    jaarduiven   11/592       25/592       4,3919
Totaal  = 21,7844