Search

Willems-Wijnants - Maasmechelen (BE) 1e en 2e prov. Bordeaux Yls '08, 1e prov St.Vincent Yls '08, 1e en 3de prov. Bordeaux '09

Maasmechelen. In de deelgemeente Eisden, ooit een welvaren mijnwerkersdorp, woont Albert Willems. Een eindje voorbij de provinciale school langs de Bevrijdingslaan op nummer 58 woont het gezin Willems in een rijwoning.

Het zwarte goud heeft veel betekend voor Limburg, maar ook voor de Waalse staalindustrie. De extra tewerkstelling deed nieuwe woonkernen ontstaan en bracht welvaart in deze gouw. Op lange termijn had ook het welzijn moeten toenemen, maar de omschakeling is met horten en stoten verlopen en nu mag de Maaskant zich beroepen op de hoogste werkloosheidscijfers.
De hoogconjunctuur van een paar decennia geleden heeft er ook voor gezorgd dat mensen meer konden besteden en dat is ten goede gekomen van onze sport. In Maasmechelen is er een brede basis gevormd van goede duivenhokken. De duivenvluchten waren een gezonde uitlaatklep voor de arbeiders en deze cultuur zindert nog na, hoewel ook duivensport ook hier een terugloop heeft van leden.

Hoe het hier begon.
Albert behaalde een tiental provinciale overwinningen en hield het voor bekeken. Enkele jaren later en meer dan twintig kg lichter staat hij er weer. Hij staat er dankzij goede en eerlijke vrienden. Net zoals de totale verkoop in ’05 insloeg als een bom is hij opnieuw binnengekomen langs de grote poort. Twee vluchten deelnemen en twee keer winnen is een droom die bij deze gedreven melker dan ook een bekroning is voor zijn inzet. Nu dit jaar zet hij de lijn gewoon verder.
Over de duiven van vroeger nog spreken, is niet echt relevant hoewel de resultaten toch mogen tellen.
Even ook de vroegere mensen vernoemen is wel passend vindt Albert.
Tonny Stoffels uit Neeroeteren had Nouwen-Paesen duiven en deze duiven hebben mee de eerste stam gevormd.
Uit Gellik zijn er duiven gekomen van Eddy Stulens die voornamelijk Van Wanrooy duiven bezat.
Door een samenkweek zijn “Vincent” en “Roes” geboren, heel goede duiven. “Ook het “Blauw Spinneke” komt uit deze samenkweek en wo,n 2de prov. Barcelona ’94.
Bij Leo Dejong uit Nut werd in ’99 iets gehaald uit “Kitty”.
Daniel Szymczak, een dorpsgenoot heeft Gerda gekweekt en ook duiven meegenomen.
Door de totale verkoop zat er geen pluim meer. De contacten met tal van gerenommeerde duivenmelkers werd regelmatig de suggestie gedaan “Begin opnieuw, ik zal je duiven bezorgen”
Talrijke melkers die genoegen hadden beleefd van duiven van Albert wilde ook wel een handje toesteken bij een eventuele nieuwe start. Albert koos voor Roger en Harry Wijnands uit Maastricht. Er werden zestig zomerjongen gehaald en bij Albert op de kweek gezet.
Van tandemvriend Peter Wijnants uit Oostende kwam er één duif. Deze goudsmid haalde bij Gebr. Desbuques in Kapelle op den Bos een rechtstreekse zoon uit de Perpignan. Deze duiver presteerde als jaarling 14de nat. Perpignan ’04 en als tweejarige werd hij 18 nat. Perpignan ’05.
Ook een duiven uit de primus van Schreurs-Houben werden Albert cadeau gedaan.De vader van de  “Primus” was een rechtstreekse duif van Albert. 172/99 “Brigitt” werd primus interparis in 2005, haar grootvader is een halfbroer van 1ste internationaal Barcelona.

Systeem.
Albert is nu opnieuw begonnen om de duiven volgens een vast ritueel op wedstrijdniveau te brengen. Oude duivenmelkers hielden Lichtmis aan als koppeldatum voor de duiven. Albert houdt ook 2 februari aan als datum om de geslachten samen te brengen. De moderne tijden hebben steeds gezorgd voor vervroeging maar in Eisden mag de natuur haar eigen ritme nog een beetje volgen.
De speelduiven mogen rotbroeden en krijgen de tijd om het nest te verlaten. Een tweede nest mogen de duiven bouwen eind april en dan is vier dagen broeden de limiet.
Half mei zitten de duiven op weduwschap. Albert speelt met duivers en duivinnen op volledig weduwschap. Een drukke periode aan de Bevrijdingslaan. De duiven worden dan hok per hok uitgelaten om telkens één uur te trainen. De duiven die van origine Wijnands zijn hebben meestal niet genoeg aan één uur buitenlucht. Na een drietal weken is alles hokvast en gaan ze buiten in twee groepen. De duivers blijven op het hok waar ze twee nesten hebben gebouwd, de duivinnen verhuizen maar dat heeft meestal geen gevolgen omdat hun invliegraam naast dat van de duivers staat.
Albert leert de jonge duiven op en ze worden dan via het lokaal in zes of zeven keer tot 400 Km gebracht. Hier worden alle jonge duiven die opgeleerd zijn ook jaarling.
Als jaarling wordt gestart met de duiven in de reeks van de oude duiven. Het systeem in Limburg is dat er elke week vanuit een andere lossingplaats wordt gevlogen. De duiven worden voorbereid tot de vlucht uit Chateauroux.
De duiven worden getest op Bordeaux, zij die provinciaal zich klasseren hebben hun hachje gered en mogen tweejarige worden. Een tweede mogelijkheid werd geboden om vanuit St Vincent zich provinciaal te klasseren. Lukt het niet dan is er geen plaats op de ruime hokken aan de Bevrijdingslaan. Streng maar rechtvaardig volgens de normen van Albert.
Willems vindt dat er maar één weg is, hij kan het weten, dat is kweken, testen op vluchten en opruimen.

De hokken.
Om een paar honderd duiven te huisvesten beschikte hij over prachtig gemetste tuinhokken. Elk jaar worden de hokken grondig gereinigd en volledig opnieuw met hokverf in kleur gezet.
De hokken boven de afzonderlijke gebouwde garage hebben een gang voor de binnenhokken. Opvallend hier is dat de hokken bestaan uit twee naar elkaar gerichte woonbakken.
De hokken van de jonge duiven staan evenwijdig met de Bevrijdingslaan en zijn gelukkig iets langer als de voorgevel van het rijhuis in rode baksteen breed is.

Voeding.
De nieuwe aanpak ten huize Willems heeft er ook voor gezorgd dat de duiven met andere granen gevoederd worden. Nee er is geen fabrikant van duivenvoer die de naam Willems op de zakken zet. Albert is gewoon gaan zoeken naar voer voor zijn duiven dat kwalitatief goed was en dat ook betaalbaar leek. Nu is Paloma het handelsmerk dat hij erg waardeert. Voor het aanvoeren van de duiven is hij ook nu bij Paloma terecht gekomen, eerst werd ook daar meerdere mengelingen bekeken en getest.

Verzorging en Medische begeleiding.
Voor de medische kant van de zaak heeft hij alle vertrouwen in Vincent Schröder. De man uit Hoeselt is voor het seizoen in Eisden langs geweest. Enkel als er wat scheelt wordt de veearts om advies gevraagd.
Albert is voor de duiven voorstander van een regelmatig theekuur van een tiental dagen. De voeders worden verrijkt met zelfgeperst looksap.
Stiptheid in de verzorging voorkomt moeilijkheden en verder het zo eenvoudig mogelijk houden is de leuze bij Willems.


5026741/07 “Marco”
Deze geschelpte duiver vliegt 1ste prov. Bordeaux tegen 920 duiven. 15de internationaal tegen 8656 duiven.
De vader van deze duif is de kleinzoon van “De Blauwe Vanoppen” Deze duif uit Alt Hoeselt won ooit bij Cretin Vanoppen 1ste nationaal Barcelona.
Moeder langs vaderszijde is een dochter van 1ste nat. Barcelona van Nederlander W Looymans uit Lierop.
De grootmoeder langs moederszijde is een dochter uit “Kleine Blauwe” . De duivin is halfzus van 1ste Perpignan ’04 bij Kurvers-de Weert. “Kleine Blauwe” vloog zelf 5x Barcelona, 4x Perpignan en 3x Marseille en steeds met behoorlijk succes.
De moeder is een Wijnandsduif uit de “Ballerini”. Deze duiver komt uit de 1ste nat. Soustons en vloog zelf ook aardig op Soustons met een 4de nat. en ook een 4de prov. uit Bergerac.

5026691/07 “Eva”
Deze donkergeschelpte duivin had het vertrouwen van de meester en vertrok als eerste inzet naar Bordeaux. Nu wordt ze tweede na een eigen hokgenoot.
Vader van deze duif is de zoon uit “Perpignan” van Gebr. Debusquois. De duif vloog als jaarling 14de nat. Perpignan ’04 en als tweejarige werd hij 18 nat. Perpignan ’05, werd 94ste internationaal  Perpignan ’05. Een duif die de titel ”Perpignan” duidelijk heeft verdiend.
Moeder is de kleindochter uit “Gimondi” met “De Gehamerde”. De “Gimondi” vloog bij Wijnands in Maastricht 1ste prov. Barcelona ’02 en werd 14de nationaal in Nederland. Hij is een rechtstreekse zoon van “Blauwe Vanoppen” .
Langs moederszijde komt “De Gehamerde” uit 4de nat? Bordeaux ’99 tegen 3558 duiven en werd twee jaar later opnieuw succesvol maar nu uit Barcelona met 4de nat. Barcelona tegen 7567 duiven.

5026653/07 “Maike”
Deze geschelpte duivin had de afspraak gemist uit Bordeaux. Net als alle andere duiven op het hok kreeg ze opnieuw de optimale verzorging en een tweede kans. St Vincent was haar tweede afspraak en nu was ze wel tijdig om zich te laten registreren met 1ste prov. 5de nat. en 5de internationaal krijgt ze een prachtige eremedaille opgestoken.
Vader van ”Maike” is een ingeteelde duif naar de “Gimondi” door het koppelen van een eigen zoon met een eigen dochter van deze topper. Beide duiven waren halfbroer en halfzus van elkaar.
“Maike” is dus een achterkleindochter van “Blauwe Vanoppen”.
Een dochter van “Pouilidor” werd de moeder van “Maike”. “Pouilidor” is een topduif die zich zes jaar op rij liete klasseren bij de betere uit Bordeaux, Pau, Barcelona of Marseille.
Grootmoeder langs moederszijde komt uit “Olano” zelf winnaar uit Marseille 1ste prov. Olano zat gekoppeld aan een dochter van “King”. “King is dan weer een duif die bij de familie Gyselbrecht aardig wat goede resultaten liet noteren.

5092965/08 “Tonny” geschelpte duiver.

Deze wat schuwe geschelpte duiver was één van de drie duiven die Limburg bereikte de dag van lossing. Hij behaalde 1ste pro. Bordeaux 2009. 4de nat e 8ste internationaal.
Vader van deze duiver komt uit twee Wijnandsduiven. Een koppeling van “Berke” en “Annieke”. “Berke” komt uit een zus van “Gehamerde” toen gekoppeld aan een halfbroer van “Armstrong”.
Moeder komt uit “Gimondi” gekoppeld aan een dochter van “Opa”.
“Tonny” dankt zijn naam aan een trouwe supporter. Iets voor tien was Tonny Wouters uit Zoutleeuw de eerste toeschouwer die de duif zag laveren richting hok. Vermoedelijk hebben Michel en Albert gedacht aan sterrenkijkers, daar wordt de eerste die de ster opmerkt bedacht met zijn eigen naam. Wie weet is ook deze duiven een mogelijke ster, de toekomst zal het uitwijzen. Eén zaak staat vast, deze duif verdiend een plaatsje op het hok in 2010.

5092999/08 “Yves” blauwe duiver.
Deze blauwe duiver heeft veel indruk gemaakt op het baasje. Echt in de duisternis hoorde Albert iets op het dak en het duurde nog een tijdje vooraleer de duif wilde binnenspringen in het hok. Hij werd 3de provinciaal, 14de nationaal en 2éste internationaal Bordeaux “09.
“Yves” heeft als vader een zoon van “Champ” met “Sister II”. “Champ” behaalde een 6de nat. Bordeaux ’99 tegen 7112 duiven. Op Montlucon ‘00 werd hij 3de prov. tegen 4845 duiven. “Sister II” is een volle dochter van “Blauwe Vanoppen”.
Moeder van “Yves” komt uit “Picasso” met een dochter van Dax van Seegmuller. “Picasso is dan weer een inteelt naar “Blauwe Vanoppen”. Het is een koppeling van vader met dochter.
Ook deze duiven heeft een ticket voor 2010 en dat samen met nog veertig andere jaarduiven.

Provinciale en nationale top.
1ste nationaal Barcelona 1996
1ste nationaal Barcelona duivinnen 1996
1ste internationaal Barcelona 1996
1ste internationaal Barcelona duivinnen 1996
1ste nationaal Brive duivinnen 1999
1ste Semi-nationaal Jarnac 2002
1ste prov. Cahors 1992
1ste prov. Narbonne 1993
1ste prov. Barcelona 1994
1ste prov. Barcelona 1996
1ste prov. Bordeaux 1966
1ste prov. Narbonne 1998
1ste prov. St Vincent 1999
1ste prov. Jarnac 2002
1ste prov. Bercelona 2004
1ste prov. Bordeaux 2005
1ste prov. Bordeaux 2008
1ste prov. St Vincent 2008
1ste prov. Bordeaux 2009

Resultaten.
Chateauroux ’08 semi nat.     89-158-220-…
Bordeaux ’08 nat.        5-6-32-43-75-78-82-93-119-….
St Vincent I ’08 zone C        39-58-78-95-102-109-…
St Vincen II ’08 nat.        5-42-67-120-164-….            
Bordeaux ’09 prov.        1-3-7-7-8-10-11-12-14-15- … 42/95
Barcelona ’09 prov.        8-20-27-33-40-… 48/84

Comments

Beste Bér ,
Ondanks jou totale verkoop,nu wéér aan de Top met jou klasseduiven !
Bér van Harte gefeliciteerd met jullie prestaties !
PS.
Ik woon nu sinds 2007 in Italië, en heb de duivensport door de schuld van iemand ( dat kun jij alleen maar weten ) de duivensport de rug toegekeerd !
Groetjes Domenico Barberio ( voorheen Weert NL )
e-mail:

Dit was een korte Geschiedenis voor mij in de Duivensport !

Prestaties Domenico Barberio Weert NL ( Italië )
Winnaar Europa Beker & West Europese Super Marathon 2001
1e Internationaal Marseille '05
1e Nationaal Marseille’'05
1e Semi Internat.Dax (B)(N)(D) met ” IL Brigante”
1e Semi Internat.Marseille " Libertà "
1e Internat. Asduif 2001
1e Semi Internat.Bordeaux
1e Serie 2 Pau 2001( Lood zware Pau allertijden )
1e Serie 3 Marseille 2002
3e Internat Marseille’01
4e Nationaal Marseille '01
4e Nationaal Pau
4e Nationaal Dax
7e Nationaal Dax
8e Nationaal Pau
enz..........................

Weer knap gespeeld Berre, Je soort x desbuquois geeft goede resultaten. dit jaar 8/12 op barcelona in mechelen en Bordeaux was ook goed.