Search

Team De Ridder (Hundelgem, BE): Algemeen nationaal kampioen KBDB 2019

Team De Ridder bekroont een superseizoen met de nationale titel van Algemeen Kampioen KBDB. Het resultaat van een jaar lang zonder terugval telkens op de afspraak te zijn geweest.


Team De Ridder: Algemeen kampioen KBDB 2019

Het behalen van één van de meest gegeerde titels in duivenland zorgde voor een enorme voldoening bij het drietal liefhebbers waaruit Team De Ridder bestaat. Het gaat hier over Gunther De Backer die het samen met Geert & Dirk De Ridder presteerde om een seizoen lang de juiste keuzes te maken met een kolonie duiven die zich duidelijk in superforme bevond. Want om deze titel te winnen was het nodig om maar liefst 17 keer de eerste inzet op post te krijgen. En alsof dat nog niet genoeg is moet men hierbij van alle markten thuis zijn: de moeilijke combinatie om op vitesse, halve fond, fond tot de zware fond uit te halen met oude, jaarse en jonge duiven zorgt er voor dat men zich geen fouten kan veroorloven.

De titel: 17 keer op de afspraak

Dus keer op keer de eerste inzet pakken en dan nog liefst zo vroeg mogelijk was de helse opdracht die team De Ridder zich op de hals had gehaald. Dat ze dit tot een goed einde konden brengen is niet iedereen gegeven. Wanneer men dan ziet dat ze dit telkens deden met een prijs die minimum per 10-tal werd gewonnen, dan kan er hier terecht gesproken worden van een waar huzarenstukje. 

Noyon      :  5 /  212 d.
Noyon      : 47 /  614 d.
Chevrainvilliers : 29 /  336 d.
Chevrainvilliers :  3 /  248 d.
Issoudun     :  2 / 2.780 d.
Montlucon    :  5 / 3.434 d. 
Montlucon    : 81 / 2.656 d.
Bourges     : 192 / 6.026 d.
Bourges     : 580 / 8.545 d.
Chateauroux   : 41 / 7.593 d.
Libourne     : 161 / 4.354 d.
Souillac     : 156 / 4.056 d.
Souillac     : 302 / 3.737 d.
Valence     : 39 /  762 d.
Montauban    : 450 / 5.408 d.
St.-Vincent   : 39 / 2.949 d. 
Perpignan    : 60 / 3.915 d.

Om zich op alle vlakken zo succesvol te kunnen verdedigen moet men over een uitgekiende strategie en feeling beschikken, daarmee zit het bij Geert, Dirk en Gunther wel snor. Maar natuurlijk is de klasse van de duiven zelf hierin ook onontbeerlijk want zeldzaam zijn de hokken die zich op die All-Round manier kunnen onderscheiden. Men moet namelijk over een kolonie duiven beschikken die de combinatie van snelheid, karakter én uithouding in zich heeft. Hieronder worden er enkele van deze atleten voorgesteld die er mede voor hebben gezorgd dat het kleine Hundelgem in 2019 midden in de belangstelling kwam van de nationale duivensport.

Duiven die van alle markten thuis zijn

Het Libourneken (BE16-4042461) was een onmisbare schakel in het geheel. Deze duivin was de vorige jaren al uitgegroeid tot een ware topduif met nationale topprestaties vanuit Libourne als jaarling (60° nat. + lokaal de zege) en als 2-jaarse op Perpignan een prachtige 34° nationaal. In 2019 was het echter alle remmen los bij deze klasbak en piekte ze op de marathonvluchten zowel van Pau, Perpignan (60° nationaal tegen een kleine 4.000 d.) en St.Vincent (39° nationaal op bijna 3.000 d.), hierdoor klasseerde ze zichzelf heel hoog in de verschillende asduifcompetities. Een 4° plaats in het provinciale kampioenschap grote fond 2019 naast nog topnoteringen in de vermaarde PIPA-rankings tonen aan dat het hier om één van de beste Belgische duiven op de zware fond gaat. Met de bloedlijnen van het beste uit de hokken van fondicoon Noel Peiren uit Zedelgem en de alomgekende Georges Carteus uit Ronse in zich is het Libourneken natuurlijk rijkelijk bedeeld door moeder natuur.

Bekijk hier de rijke pedigree van dit Libourneken.


Het Libourneken: topduif op de hokken van Team De Ridder

Nog zo'n duivin van het hok De Ridder die hard op dreef was is Tina (BE18-4075081) . Zij verkeerde een gans seizoen lang in forme want reeds op de snelheid in het seizoensbegin was ze op het appél. Vervolgens kwamen Aurillac, Souillac en Vierzon eraan waarop Tina van zich liet spreken met spraakmakende resultaten. Van deze 3 nationaals raasde ze evenveel keer ruim per 20-tal huiswaarts. Tina's vader is een product uit het beste dat er te vinden is op de hokken van Daniel Van Herzeele uit Zottegem, de man die ook op andere hokken al voor succes zorgde met zijn ras. De moeder van Tina daarentegen komt rechtstreeks van de West-Vlaamse fondtopper Germain D'Hondt uit Anzegem (de pedigree van Tina kan u hier uitpluizen). Een mooi voorbeeld dat de appel ook hier duidelijk niet ver van de boom is gevallen.


Tina: telkens op de afspraak

Wie hier niet mag ontbreken is Toerke (BE18-4075060). Maar liefst 5 absolute topprijzen bracht deze klepper in 2019 mee richting de zwalmstreek, met daarbij ondermeer de 2° Zonaal Issoudun tegen 2.780 duiven en een 5° Zonaal Montlucon op 3.434 d. als grote blikvangers. Daarmee had Toerke een groot aandeel in het behalen van de nationale titel. Beide ouders van deze topatleet werden bekomen via 2 voormalige nationale kampioenen en dus bekende namen in de duivensport, zo is de vader van Toerke afkomstig uit het hok van Stefaan Mertens uit Geraardsbergen terwijl de moeder bekomen werd bij David Vermassen uit Gavere

Bekijk de pedigree van Toerke hier.


Toerke: 5 keer top 100 Zonaal in 2019 

Het was dus een formidabel 2019 bij Team De Ridder, een jaar om in te kaderen. Met de kwaliteit die daar op de hokken huist mag men de toekomst met veel vertrouwen tegemoet zien. PIPA wenst Geert, Dirk en Gunther van harte proficiat met de behaalde titel van Algemeen Nationaal Kampioen KBDB!