Search

Succesvol weekend voor Ko Eusman - Beek (NL) 1e NPO Peronne Afdeling 9 - 2e nationaal Frankfurt.

In 2008 kende Marco Klein Falckenborg een superseizoen, met veel kopprijzen en sterke series op de dagfondvluchten. Wat zou het seizoen 2009 brengen? Vanaf het begin van het seizoen kwamen de duiven goed en collectief naar huis.

De 68 jarige Ko Eusman uit het Gelderse Beek is zonder enige twijfel één van de beste programmaspelers van Afdeling 9. De laatste drie jaar werden er maar liefst elf teletekstplaatsen behaald! Deze geboren Amsterdammer heeft inmiddels zijn reklame-adviesbureau overgedragen aan zijn zoon en heeft nu alle tijd om met zijn prachtige kolonie duiven bezig te zijn. En die investering loont. Naast de basisduiven die van oorsprong nog komen van Dorus Burgers heeft Ko sinds enkele jaren ook duiven van Martin van Zon uit Berkenwoude op het hok. Met de adviezen en natuurlijk de bijzonder goede duiven van Martin is Ko enorm goed geslaagd. In kruising op zijn oude stam doen deze van Zon duiven het uitstekend. Na een goed seizoen 2008 verloopt het seizoen 2009 voor Ko weer uitstekend. Zo speelde hij voortreffelijk op de eendaagse fond met teletekstnoteringen op Pithiviers en Chateauroux en kopprijzen op de overige vluchten. Het afgelopen weekeinde had Ko zijn zinnen gezet op een tweetal vluchten. Allereerst de NPO vlucht jonge duiven vanaf Peronne en de nationale vlucht oude duiven vanaf Frankfurt a/d Oder. Deze laatste vlucht werd uitgesteld naar de zondag en ook op die dag werd het een heel moeizaam verlopen vlucht. En om maar gelijk met de deur in huis te vallen: op beide vluchten werd een uitslag neergezet om van te watertanden.
NPO Peronne: 1e – 9e – 36e – 96e enz. met 48 mee en 30 prijzen.
Nationaal Frankfurt a/d Oder Sector 2 en 3: 2e – 15e – 25e – 29e – 62e – 92e – 93e  (7 bij de eerste 100).
22 duiven mee, waarvan er maandag 7 nog niet waren teruggekeerd.
Ja, met zulke adelbrieven moet je natuurlijk wel een tevreden mens zijn en dat is Ko natuurlijk ook. Overigens werden op Frankfurt niet de topduiven gespeeld en werd deze vlucht benut voor een verdere selectie.

De jonge duiven in 2009
De eerste ronde jonge duiven van de kwekers werd dit jaar verkocht en dat betekent dat er voor het eerst vooral met jonge duiven uit de vliegduiven wordt gespeeld. Aan de prestaties valt dit niet te merken. Net als voorgaande jaren worden veel kopprijzen en hoge prijzenpercentages behaald. Het gaat hier vooral om winterjongen, die tot de tweede week van juni zijn verduisterd. Wat opvalt is dat de helft wel en de andere helft niet in de pennen is gaan ruien. Vier of vijf keer werd er zelf opgeleerd. Als ze eenmaal in kompetitie zijn wordt er niet meer mee gereden. Ze trainen één keer per dag ’s morgens en die training is vooral hard en spontaan. De voeding bestaat uit 50% Mariman standaard, 25% zuivering en 25% Gerry Plus. Heel bijzonder is wel het feit dat er dit jaar voor het eerst totaal geen medicijnen aan de duiven zijn verstrekt. Wel natuurproducten, zoals knoflook, De Reiger en Forte Vita van Travipharma.

Even voorstellen
De NL 1918942, winnares van NPO Peronne in Afdeling 9, is een schitterende duivin. Zij is een dochter van de NL 08-1189454, een duivin die in 2008 op teletekst stond met een 5e op NPO St. Quentin van 27.034 duiven. Dit jaar werd ze als tweede afgevlagd op Nationaal Chateauroux, wat wederom een teletekstplaats betekende. Deze ‘454’ is gekweekt uit een 100% zuiver Martin van Zon koppel, wat in 2007 bij Martin werd aangeschaft. De duif die op NPO Peronne een 9e op teletekst pakt is een kruising van het oude Burgers soort x Martin van Zon. Inmiddels is Ko in het bezit van 12 bewezen kweekparen van zijn eigen oude soort x Martin van Zon. De vader van de NPO winnares is de NL 08-1189465. Hij is ook een kruising eigen oude basis x Martin van Zon. De duiven van Peronne hadden het verre van gemakkelijk. Ze kregen te maken met regen en kopwind. Ook tijdens de aankomst motregende het in Beek. Daardoor verspeelde Ko zeker twee minuten met zijn eerste duif, die bleef zitten en in zijn verenpak ging pluizen. Uiteindelijk lukte het de duif met de hand naar de antenne te drijven! Het was overigens al snel duidelijk dat Ko de eerste ging spelen, aangezien op de verdere afstanden de snelheid mede door de omstandigheden minder werd. De winnares van Peronne wordt gewoon doorgespeeld. De moeder gaat naar het kweekhok en dat valt te begrijpen.

Uniek is natuurlijk het feit dat er een dag later wederom top werd gepresteerd op de nationale vlucht vanaf Frankfurt a/d Oder. De duif die de 2e Nationaal in Sector 2 en 3 behaalde is de nestligger van de 1e NPO St. Quentin 2008. Het gaat om de ‘442’ die in 2008 na de eerste vlucht gewond thuiskwam en op de natoer werd afgericht. Dit jaar won ze als non drie vroege prijzen op de dagfond. Zij komt uit ‘Super  Rick’ x ‘Katja’ van Martin van Zon x ‘Pluisje’ van het eigen oude soort. De eerste duif van Frankfurt kwam in de stromende regen thuis.

Voor Ko Eusman kan het seizoen al bijna niet meer stuk. Hierbij past een vette knipoog naar Martin van Zon, waar hij naar eigen zeggen bijzonder veel aan te danken heeft. Van harte proficiat. Wie weet zit er nog meer in het vat!

Loading ...

Loading ...


Loading...