Search

Scheele Gebrs. winnen nationaal derby Orleans - Afdeling Zeeland (2005)


Gebrs Scheele : van l.n.r : Piet, Arjaan en Jaap


27 Augustus
werd de 2e Orleans voor de jonge duiven gevlogen. Dit werd een prooi voor de kampioenencombinatie Gebr. Scheele uit Terneuzen. Ze pakten hun tweede provinciale zege van dit seizoen. Gezien de wind moesten de vroegste duiven normaal gesproken ook in rayon 2 en 3 vallen. Veel had de overwinnaar overigens niet moeten treuzelen want hij had amper 1 meter voorsprong op de nummer 2, Comb. Hamelink.

De vlucht:
Het lijkt er op dat de wat verdere vluchten beter komen dan de andere vluchten. We hebben eigenlijk nog niet veel normale vluchten gehad en er waren veel verliezen bij veel hokken. Echter bij de Gebr. Scheele niet. Er waren nauwelijks verliezen geleden en ze waren er vanaf de eerste vlucht bij. Orleans werd om 08.00 uur gelost. Op dezelfde tijd werd ook de derde navlucht vanuit Peronne gelost. Deze deden ruim 1500 meter. Gezien deze meters had ik persoonlijk de eerste duiven op een afstand van 400 km zeker rond half 1 verwacht. Echter dat duurde toch ietsje langer. De 05-0565984 melde zich om 12.48.08 aan de Ferlemanstraat en maakte een snelheid van ruim 1391 meter wat dus goed was voor de overwinning. De vlucht kende een redelijk verloop, toch stonden bij de meeste verenigingen de prijzen wel een uurtje open.

De winnaars:
Deze mensen hoef ik eigenlijk nauwelijks nog voor te stellen. Deze mannen hebben zo’n beetje alles gewonnen wat er te winnen valt. Piet, Arjaan en Jaap (zoon van Arjaan) vormen deze combinatie. Arjaan die inmiddels zijn actieve werkloopbaan al een tijdje vaarwel heeft gezegd neemt het merendeel van de verzorging op zich. Piet springt bij waar dat nodig is en Jaap die uiteraard nog hele dagen werkt, inspecteert de boel als hij van zijn werk terug komt, neemt het inkorven voor zijn rekening en houdt alles netjes bij op zijn computer. Deze mannen zijn inmiddels wel een begrip in de Zeeuwse duivensport want niet veel liefhebbers kunnen zeggen dat ze al ruim 25 jaar aan de top van de Zeeuwse duivensport staan.


De winnende duif
:

Dat is een blauwe doffer die het ringnr. 0565984 draagt. Deze doffer was eigenlijk getipt als “winnaar” van de Orleans daarvoor, want toen ging hij als 1e getekende de mand in. Toen vloog hij wel prijs, maar niet zo vroeg. Nu ging hij op een jong van 3 weken als 10e de mand in en behaalde deze top prestatie. Het is een doffer van de 2e ronde die aan zijn 7e vlucht toe was. Hij had nog niet zo goed gevlogen aldus Jaap. Het was “slechts” zijn 5e prijs. Ja, die mannen doen niet voor minder. Als we naar de afstamming van deze duif kijken zien we aan vaderszijde de 02-1713196, dit is een blauwe doffer van Henk Melis. Deze is familie van de beroemde “Ruffec” die al 2x 1e provinciaal Ruffec won. Verder aan vaderszijde komt er dan Koen Minderhoud voor en dan uiteraard ook Gaby Vandenabeele. We zien daar o.a. De “Supergaby” en het “Goudklompje”. Aan moederszijde vinden we de 02-0274336, ook hier vinden we weer Gaby Vandenabeele terug. Al met al een rassig duifje.

Dat dit koppel al meer goede duiven heeft voortgebracht bewijst de “super 02” wel. Dit is een duivin van 2004 die inmiddels al 21 prijzen heeft gevlogen en vorig jaar als jonge duif o.a. een 10e van Sourdun vloog van 11.475 duiven, dus ook de teletekst haalde.

Hokbestand en verzorging:
Ze behoren wel tot de grotere liefhebbers in Zeeland. Ze gaan de strijd aan met 46 weduwnaars voor de vluchten tot en met de dagfond. Dit jaar voor het eerst met 12 duivinnen op weduwschap en dit met goed resultaat. Verder hebben ze nog 12 koppels overnachtduiven zitten en nog een 16 tal kweekkoppels. Ze zijn echte programma spelers.

Het kweken begint hier meestal rond de kerstdagen. Alles wordt dan gekoppeld. Men kweekt hier zo’n 90 duiven voor eigen gebruik. Deze worden na het spenen gelijk verduisterd, dit gebeurt zo tot en met twee weken voor de 1e vlucht. Voordat de jonge duiven in de reismand gaan worden ze meestal zo’n zes keer weggebracht op een afstand van 25 km. Hun voer halen ze niet ver. In hun woonplaats kunnen ze Paloma exclusief kopen en dit is een prima voer voor hun duiven. Dit wordt echter bijgevuld met hun “geheime” wapen. Speciaal gekweekte mais van hun duivenvriend Jo van Goethem uit Clinge. Dit is waarschijnlijk “de sleutel” van hun prestaties. Verder krijgen de duiven BS in het water bij thuiskomst en wordt er in het stille seizoen een parathypus kuur gegeven.

Stamopbouw en verdere prestaties:
Hun stamduiven komen uit Belgie. Van Armand Segers uit Zelzate. Dit zijn echte topklasse duiven. Enkele jaren geleden trokken de mannen richting Mookhoek naar Marijke Vink en daar zijn ze ook zeer goed mee gevaren. Superduiven aldus Jaap. Dit verder aangevuld met duiven van Koen Minderhout en Dirk van Dijk.

Voor de overnacht hebben ze veel eigen soort van hun wijlen Marien (broer van Arjaan en Piet) van de beroemde “19” die o.a. de 3e nationaal St. Vincent vloog. En ook zit er soort van de bekende overnachtspecialist uit Strijen A.P. Overwater. Onlangs zijn er ook duiven gehaald bij DE Zeeuwse topper van de afgelopen jaren Jan vd Veeke uit Westdorpe.

Zoals al gezegd was het niet hun 1e provinciale zege van dit seizoen. Op Sourdun met de oude duiven pakten ze ook de hoofdprijs. En dit was werkelijk ook een superuitslag. Van 2845 duiven werd dit: 1,6,8,19,34,35,40,57,77,80,84 enz.

Ook op Dax werd er een 4e en 6e provinciaal gevlogen. Om alle knaluitslagen hier op te schrijven gaat te ver want dan kan ik wel een paar blaadjes mee vullen.
Wel was dit inmiddels hun 5e rayonzege van dit seizoen. En ze dachten de 18e zege in de club (kon er ook 1 meer of minder zijn…)

Deze mannen zijn al jaren echte programmaspelers. Dat betekent dat je ervan de eerste tot en met de laatste vlucht moet staan. En dat staan ze dus ook. Als ik u vertel dat ze vanaf 1981 (toen nog zaterdagvliegers) tot en met 2004, twee keer GEEN generaal waren in hun rayon en de rest wel…..Kunt u rekenen en tellen…. Dit jaar zal er weer niemand bij in de buurt komen.