Search

Kees Nijeboer (De Pollen, NL) heeft met zijn Sola team goud in handen

In Kees zijn vorige reportage werd al snel duidelijk dat Kees sinds een aantal jaren flink aan de weg heeft getimmerd. Kosten noch moeite werden gespaard om de top te bereiken. Uiteraard is succes dan nog niet voor een ieder weggelegd. Kees heeft echter inmiddels bewezen dat hij iemand is om rekening mee te houden.

Het is het einde van het seizoen wanneer ik Kees bezoek. De hokken zijn brandschoon, de selectie is gemaakt en Kees heeft zijn zinnen alweer gezet op het volgende jaar. Het kenmerkt de in De Pollen woonachtige liefhebber. Een dorp naast Vriezenveen, vallend onder afdeling 9, Oost-Nederland.


De vlieghokken van Kees Nijeboer.


Het Sola Team, de basis van de vele successen in De Pollen

Toen Kees de sport serieuzer oppakte in 2012 haalde hij bij de betere liefhebbers uit Nederland duiven. Zo ging hij naar Gerard & Bas Verkerk, Pieter Veenstra en W.A. de Bruijn. Uit deze aankopen is het basiskoppel ontstaan. Aan moederszijde vinden we een duivin terecht afkomstig van G&S Verkerk en de vader is een rechtstreekse van Pieter Veenstra.
Om de pedigree van 'De Baron x Sola' te bekijken klik je hier. Bij het lezen van de pedigree stuit je alleen maar op wereldberoemde namen als Cinderella, Olympic Survior, Magic Amoré en nog vele anderen. Is het dan toeval dat deze duivin mede aan de basis staat van de successen?

De doffer van het basiskoppel is Luan, zijn pedigree vind je door hier te klikken. Luan is licht ingeteeld naar Mr. Blue van Pieter Veenstra. Wat opvalt bij zowel de doffer als de duivin bij dit basiskoppel is dat zij beide licht zijn ingeteeld op een soortgelijke manier. Deze twee duiven zijn niet de eerste voorbeelden van deze succesvolle manier van inteelt. 


Het Sola Team van Kees Nijeboer

De twee meest bekende jongen uit het koppels zijn toch wel de 'Blauwe Baron' en 'Kleine Sola'. De Blauwe Baron speelde bij A. Hemmer een 1e NPO Issoudun tegen 3.345 duiven en een 10e NPO vanuit Chateauroux tegen 4.207 duiven. Een klasbak met een lange adem. Afgelopen najaar heeft Kees deze doffer terug weten te halen. Deze doffer misstaat dan ook niet in het ijzersterke kweekhok wat hij heeft opgebouwd sinds 2012. Voor de pedigree van de NL14-1578586 klik je hier. 

De andere blikvanger is de Kleine Sola. Zij won als jonge duif de 1e Sector 3 Troyes tegen maar liefst 17.531 duiven. Zij verhuisde direct naar het kweekhok en bewijst direct dat ze daar thuis hoort. Zo is zij inmiddels moeder van de NL17-1749057, een vetkras duivin die zich als 1e klasseerde vanaf Laon tegen 1.428 duiven. Een andere parel die Kleine Sola heeft voortgebracht is de NL16-1873479, zij werd aangekocht door J. Doldersum & Zn en kweekte in één jaar tijd drie verschillende 1e prijs winnaars. Daarnaast werd ze nog moeder van de 9e beste jonge duif in de Pipa Ranking over 4 vluchten. Deze duivin werd omgedoopt tot 'Rosaline' en is een halfzus van Kees zijn '250. Misschien wel de beste duif die hij de afgelopen jaren op de hokken heeft gehad. Deze duivin won een 1e, 1e, 2e, 3e en 4e prijs tegen gemiddeld meer dan 1.750 duiven. Klik hier om haar afstamming en prestaties per vlucht te analyseren. 

Het Sola Team is nog maar het begin

Kees is niet iemand die stil staat als het gaat om het bij halen van nieuwe duiven. Na 2012 ging hij gestaag door en bleef hij putten uit de welbekende bronnen. Zoals eerder vorig jaar viel te lezen dat Kees in de breedte zijn hokbestand steeds sterker maakt. Wilt u uw geheugen nog eens opfrissen? Klik dan hier hier om de reportage nogmaals te lezen. 


Miss Blois, een beloftevolle kweekduivin in  De Pollen. Zelf een uitmuntend vlieger.

Ook spectaculair op een ander hok

Dat Kees niet zelfzuchtig is bewees hij door sportvriend Jonny Ekkel vooruit te helpen met een dosis kwaliteit. Zo wist Jonny de titel 5e beste Midfond duif van NL in de Pipa ranking te winnen met zijn 'Heracles'. Deze doffer werd in de competitie Neerlands Beste 8e. 'Heracles is een kleinzoon van de 'Baron x Sola', de duivin van het stamkoppel van Kees. 
Dat dit geen toeval was dat de duiven van Kees het goed doen bij Jonny bewees zijn 'Annemarie' afgelopen jaar. Zij is gekweekt uit twee duiven van Kees en overklaste alle concurrentie op de jonge duivenvluchten in heel Nederland.


Annemarie, 1e nationale asduif jong WHZB/TBOTB, 1e asduif Kring 1 van afdeling 9.