Search

Jonckers Johny & Yves, "De 'Zabel' Een geschenk uit de hemel voor de kolonie (2006)"


Johny & Yves Jonckers - Linter (B)


Dat de Linterse vader zoon combinatie “Johny & Yves Jonckers” aan een zoveelste prachtseizoen bezig waren de afgelopen maanden zal de buitenwereld ondertussen wel opgemerkt hebben. De afgelopen nationale klassieker uit Bourges was echter de kers op de taart.
Met de eerste provinciaal Brabant, derde nationaal en eerste nationaal Zone C heeft de “Johny” het weer lekker voor mekaar gebracht.

Provinciale overwinnaar zeker en vast een ééndagsvlieg.
De “Cliff”- (2204620/2005) zette met deze pracht overwinning de rijke Bourges –traditie welke de Linterse topformatie reeds jaren siert, voor de zoveelste maal kracht bij.

Tijdens zijn eerste levensjaar gaf hij met prijzen uit Toury en kop uit Sens (4de) aan dat met hem als jaarling er diende rekening gehouden te worden. Geen loze woorden blijken nu wanneer we zijn prijskaartje anno 2006 overlopen.
In het voorjaar werd er gescoord uit Momignies met een derde en 36ste prijs vooraleer de halve fondtoer op te gaan. De traditionele Toury-vluchten gaven aan dat er iets moois mogelijk was (10de-28ste). Na een overstapje uit Montlucon (lokaal 20ste) en een 5de Argenton (Ramillies en 20de semi-nationaal –4704 jaarse) werd met Bourges een knaller van jewelste gelukt. "Ik moet zeggen", aldus Johny, "hij blonk als geen één net als zijn broer overigens. Twee duiven waar ik van overtuigd was dat zij konden komen want we mogen nooit vergeten dat ze nog altijd niet door een buis vliegen. Een ongeluk is rap gebeurd en de weg Bourges-Linter ligt geplaveid met obstakels. Verlies en winst liggen in de duivensport kort bij mekaar, ik heb het gedurende mijn loopbaan meer dan eens mogen ondervinden. Veel goede duiven, crackvliegers vinden hun rustplaats meestal op het veld van eer".
Van cracks gesproken. Wanneer we de Clif zijn afstammingskaart onder de loep nemen struikelen we over de ene grootheid na de andere. In de aanvang van deze bijdrage gaf ik het reeds en wordt hier bevestigd……….

Het hok Jonckers heeft een rijke Bourges –traditie.
Remember eerste en tweede nationaal Bourges 2000
Neem nu de vaderskant van de provinciaal winnende duif.

Vader
is de “Vechter”
(2104210/03) een kanjer van jewelste. Als jonge duif liet hij reeds met een vierde prijs uit Toury een staaltje van zijn kunnen zien. Als jaarduif was het hek van de dam met een twee 2de prijzen uit Soissons; een 2de-Orleans om vervolgens uit Toury volgende prijzen neer te poten: 7de-4de-4de-5de-4de-8ste-5de.
In 2005 was het opnieuw raak met een eerste, 23ste-38ste-11de-4de-5de uit Toury; 12de Orleans. Dit jaar werd een nieuw lijstje aan het palmares toegevoegd een 5de Soissons; 5de -19de-10de –13de –3de –en 4de – Toury.
De appel valt niet ver van de spreekwoordelijke boom.
Grootvader is de “Zabel” 946/99 welke o.m. de 46ste nationaal en 4de zonaal Bourges won naast nog zovele andere koppen. Deze superkweker komt uit de eigen Schoone Vooruit (lijn Verbruggen “Kletskop –Kadet” en Grootvader van de eerste en tweede nationaal Bourges -) gekoppeld aan de Beauty of een inteelt product van Marieke: de gouden basis van de Putse grootheden “Engels”.

De moeder
is een dochter van
-de 808/98 of de 2de nationaal Bourges of een product van El Torro Artiest (Artiest Houben X zuster van eigen Vooruit) gekoppeld aan een dochter van de Schone Vooruit en tevens de moeder van de 2de nationaal Bourges geklokt op het eigen hok.
Goed bij goed zetten oordeelt Johny steeds en het dient dan ook geen verwondering te wekken dat de Poupou uit Bourges (2de nationaal) werd gekoppeld aan een dochter van den “Dikken ” (Flor Engels -eerste interprov. Châteauroux en 10 de nationaal Bourges) X Dochter “ Witte& Dikke ».

De “Zabel” een onuitputtelijke bron aan toppers.
De stempel van deze topper zowel sportief als kweker kan niet over het hoofd gezien worden. Samen met de “Beauty “ gaf hij eveneens de 602/50 welke dit jaar ongetwijfeld in de verschillende asduif-competities nog verschillende malen aan bod zal komen. Verleden jaar verdween hij anderhalve maand van het hok. 2006 is ondertussen een aanéénschakeling van hoogtepunten met o.m. een derde uit Soissons; 42ste 2de* -5de-2de-4de-1ste-1ste uit Toury. Ik dien voor alle duidelijkheid aan te stippen dat alle prijzen welke vermeld worden achter iedere duif enkelvoudig zijn en dat het lijstje geen dubbelingen bevat, moest dit wel het geval zijn, zaten we morgen ze nog over te typen.
Ook op andere hokken doet deze superlijn van het hok Jonckers & Zoon van zich spreken.

Peter Van Oerle (Schoten)- een succesverhaal
Deze jonge melker is volledig weg van de “Zabel-lijn” , hoe zou je zelf zijn als je zondag na zondag er vooraan bij bent.
De “Zabel Junior groeide bij Peter uit tot een onvervalste toppen: 14 x per 100-tal; 12 x per tiental; 12 maal per vijftal en 4 x per drietal. Met de beste wil ter werled wik ik U beste lezer zijn palmares niet onthouden :
Quievrain : 1ste (974d); 1ste (892d.); 1ste (653d.); 1ste (149d); 1ste (255d.); 2de (739d); 2de (1213d); 3de (636d); 3de (179d); terwijl uit Noyon de eerste (139d.); 1ste (111d.). Ook vloog hij het snelst van niet minder dan 10.029 Noyongangers. Gans de provincie Antwerpen, iederéén was erbij en keek en naar. En nu maar broodjes smeren.
De nestzuster verdween na een vier op vier naar het kweekhok want met o.m. een eerste (956d); 2de (974d); 2de (146d) en een 13de (892d) uit Quievrain zijn alle troeven aanwezig tot om tot een echt kweekmoedertje uit te groeien.
De “Victor” is er het levende bewijs van met uit Noyon : 1ste ( 207d.); 1ste (83d); 5de (105d); 1ste (85d).

Met deze basis zit de kolonie Jonckers & zoon nog jaren goed. Zonder ongevallen staan er Johny, Magda en zoon Yves nog een aantal mooie jaren in het verschiet. De jonge garde 2006 doet het uitstekend. Vooral de duivers laten van zich spreken. Veel jong bloed op de vlieghokken geeft aan dat er nog duidelijk rek zit op de prestaties. Wie weet komt het er dit jaar nog uit.

Op “Tulle was het bijna zover.
Provinciaal werd het top met een 6de provinciaal. Het geeft nogmaals aan dat de Jonckers-duif het label van allroundheid niet gestolen heeft. Menig tegenstander zal nog veel boterhammen moeten eten om de Johny en de “zijnen” het vuur aan de schenen te leggen. Winnen in de duivensport is een kwestie van goede duiven, dat tikje geluk, de nodige portie aan vak-en melkerschap, een gestructureerde kweekaanpak, een verzorgd “voedingsschema (aan te stippen dat Johny als één van de eersten de uitstekende La Paloma-produkten ontdekten, dat mag ook eens gezegd worden, niet waar) en een evenwicht medisch beleid. Steeds beter voorkomen dan te moeten genezen.
De Johny in een notendop, recht aan recht uit, botst het niet dan klinkt het maar.