Search

Herbots Gerard en Luc, "Beste internationale Barcelonavlieger 2001-2002"


Herbots Gerard en Luc - Zepperen


Zepperen,
een dorpje gelegen in de Haspengouwse fruitstreek bij St.Truiden was jaren geleden tot ver over de landsgrenzen een bekendheid in de duivensport. Als geboorteplaats van wijlen postbode Jef Carlens was dit dorpje in der tijd het mekka van de duivensport. Wie herinnert zich niet de glansrijke internationale Barcelona-overwinning van de “Mona Liza” van Carlens een duivin die geschiedenis schreef. Nu zoveel jaren later kan men er de beste Barcelonavlieger van de laatste twee jaar terug vinden. Dit Limburgse plaatje heeft toch wel iets met deze koninginneklassieker. Als we de internationale uitslag Barcelona ter hand nemen worden we meteen met de neus op de feiten gedrukt.
Op de laatste pagina plaatste Cureghem – Centre een overzicht van de beste Spanjevliegers van de jongste twee Barcelona’s.

De 5192776/97 van de kleine kolonie van Gerard & zoon Luc Herbots uit Zepperen kwam als beste uit de bus! Hij vloog een 107ste plaats internationaal in 2001 alsook de top in 2002 met een 45ste plaats tegen 26.928 duiven. Zonder blikken of blozen zorgde deze crack er voor dat ook nu nog spectaculaire uitslagen behaald worden in Zepperen.


Klein maar dapper.
Klein duimpje wint het van de grote Goliath is een gezegde dat zeker in de duivensport vaak van toepassing is. Het kan in onze sport, iedereen groot & klein heeft kans om de hoofdvogel af te schieten, om op slag beroemd te worden. Uiteraard hebben liefhebbers met veel vliegduiven meer kansen, maar ook iemand met één of twee kan winnen. Dat maakt onze sport nog steeds aantrekkelijk zeker op de fond. Gerard, gepensioneerde beenhouwer, heeft een 30-tal duiven op het hok. Om dit getal te kunnen handhaven worden jaarlijks een 20tal jongen geringd. Na het stopzetten van de beenhouwerij werd het scherpe slagermes goed bijgehouden. Dat mes zorgt er nu voor dat enkel de beste mogen blijven. Niet te veel prutsen met minder goede duiven is de boodschap. De verzorging gebeurt in Zepperen op ongeveer dezelfde Spartaanse manier als bij Carlens indertijd. Met goede duiven zijn er weinig problemen. Het is toch één van de belangrijkste eigenschappen van een kampioen, dat hij zelden buiten conditie is. Ook verkeert een atleet steeds in optimale gezondheid, of het nu over mens of dier gaat. Gerard & zoon Luc zijn er stellig van overtuigt dat men zelden een goede duif zal doden. Die laten zich al snel opmerken. Alles wordt dus vrij éénvoudig gehouden. Jongen en jaarlingen krijgen zo weinig mogelijk extra’s in de drinkpot, kwestie van het afweersysteem te verhogen. De weduwnaars krijgen geregeld wat tegen trico samen met een preventieve kuur voor ornitose. Belangrijk is wel dat men vitamine toedient na gebruik van deze producten.

De Barcelona.
De duiver die Vader & zoon Herbots volop in de belangstelling bracht is een duif 100% Van het Van der Wegen-ras. Een ingeteelde stam die wereldwijd gekend is om zijn vlieg en kweekkwaliteiten. Als we deze “SUPER” even doorlichten komen we alweer terecht bij het legendarische “Oud Doffertje” ongetwijfeld één van de beste vlieg & kweekduiven uit de fondgeschiedenis. Toch deze Barcelona-crack is niet afkomstig van deze Steenbergse superkolonie zelf, Hij werd geboren op het hok van de inmiddels overleden Reekmans Levian, een kolonie van wie het hokbestand was opgebouwd met de legendarische Van Der Wegenduiven. Het was een beetje een gelukkig toeval, dat zoon Luc een bon kocht voor twee eieren van Reekmans. Toch die jongen gingen jammer genoeg al snel verloren. Dat was helmaal geen probleem voor Levian, ze werden gewoon vervangen door vier andere eieren in het najaar. Van twee koppels rechtstreekse Van der Wegens gingen de eieren mee naar Zepperen. Het was één van die laatjes die later uitgroeide tot een echte stuntvlieger. Hij vloog twee jaar na elkaar top vanuit de Catalaanse hoofdstad Barcelona, en werd hierdoor de beste Spanjevlieger in het tweejarig internationaal klassement. Door de zware ziekte van Levian, kreeg zijn echtgenoot het heel moeilijk om nog te zorgen voor de duiven. Daarom vroeg hij aan Gerard & Luc de Van der Wegens en nog enkele supers over te nemen. Bij de overname gaf hij hen de raad om terug naar Steenbergen te gaan. Wat totnogtoe al heel wat mooie resultaten gaf. Toen de eindklassering van Barcelona in de bus viel, en ze Levian op de hoogte wilde brengen had het noodlot reeds toegeslagen. Jammer dat hij het niet meer heeft mogen meemaken. Het leven kan soms hard zijn.

Samen op teletekst.
Vader en zoon Herbots, prijkten samen op teletekst. Gerard met de 2e provinciaal, Luc met een duivin de 6e prijs van meer dan tweeduizend duiven. Samen speelden ze 4 prijzen van de zes ingezette duiven. De laatste jaren lag het prijzenpercentage op 85% op Barcelona. Zeer hoopgevend is ook dat de duivin van Luc een kleindochter is van de 776/97 Barcelona. ”De appel valt niet ver van de boom” een spreuk die ook hier voor werkelijkheid mag genomen worden. Vermits dat de nakomelingen van deze crack, het goed doen op de vluchten zal hij volgend seizoen niet meer ingezet worden in de vliegploeg. Hij zal in de toekomst via zijn nageslacht de strijd aangaan met de beste marathonvlieger van dit ogenblik.

Palmares : 5192776/97
Cahors 2000 : 143 prov.1763 d.
Dax 2000 : 7 prov. 439 d, 145 nationaal 4240 d, 236 inter.nat.11807 d.
Barcelona 20‘01 : 4 reg. 526 d, 13 prov. 1994 d, 35 nationaal 13161 d. 107 inter nat. 25760 d.
Barcelona 2002 : 1 reg. 540 d, 2 prov. 2106 d, 11 nationaal 13021 d, 45 inter.nat. 26928 d.