Search

Hans Broeders (Haghorst, NL) wint 1e NPO La Souterraine in afdeling 3 Oost-Brabant

Hans Broeders is een specialist op de eendaagse fondvluchten met zowel de oude als de jonge duiven. Dit onderstreept hij nog eens met de overwinning op de NPO vlucht La Souterraine.


Hans en Marianne Broeders, een ijzersterke comibnatie op de eendaagsefondvluchten

De 62-jarige Hans Broeders is samen met zijn vrouw Marianne woonachtig in het mooie Brabantse dorp Haghorst, een kerkdorp van de gemeente Hilvarenbeek. Samen hebben ze drie dochters die allen zelfstandig wonen. Hans is geboren in het iets verderop gelegen dorp Baarschot. Daar heeft hij op de boerderij van zijn ouders altijd al duiven gehad. Hij weet niet anders. Als klein jongetje ging hij bij een duivenliefhebber al kijken als de duiven terugkwamen van een vlucht. Vanaf 1968 is hij onafgebroken lid geweest van een Postduivenvereniging. Eerst was dit de club in Hilvarenbeek. In 1977 werd de overstap gemaakt naar de afdeling Oost-Brabant en vond hij aansluiting bij Postduivenvereniging De Drie Beerzen in Oostelbeers waar hij nu nog steeds lid is. Hij heeft altijd hulp gehad bij de beoefening van zijn hobby. Eerst hielp zijn schoonvader, die tevens zijn buurman was, regelmatig als Hans niet thuis was wegens zijn werk. Hedendaags heeft hij veel hulp van zijn vrouw Marianne die hem vooral bijstaat in de verzorging van de jonge duiven. De successen kwamen eind jaren ’80 nadat duiven werden aangeschaft bij Wiet van Kaathoven (Reusel, NL) die naast duiven van van Limpt- de Prut (lijn Ottenbros) en Peer van Gompel, beiden uit Reusel (NL) ook beschikte over rechtstreekse duiven van de wereldberoemde Gebr. Janssen (Arendonk, BE).

La Souterraine

Hans heeft een grote voorliefde voor de eendaagsefondvluchten en is hier in het verleden al uiterst succesvol op geweest. Wat te denken van de volgende wapenfeiten;

1993   Beste eendaagse fondduif Nationale competitie WHZB
1998   1e  Nationaal hokkampioen eendaagse fond NPO
1999   3e  Nationaal duifkampioen jonge duiven NPO
2010   14e  Nationaal hokkampioen eendaagse fond NPO
     15e  Nationaal hokkampioen marathon NPO

De laatste keer dat hij de afdelingszege binnenhaalde dateert van het jaar 2013 toen vanuit de losplaats Pithiviers de 1e gespeeld werd in de Afdeling Oost-Brabant (3326 d.). Ruim een week geleden heeft hij op La Souterraine (3086 d.) opnieuw een overwinning aan de zegekar gebonden. De teller staat hiermee op zes. Klik hier voor een totaaloverzicht. Op La Souterraine was Hans nog wat aan het klussen toen hij hoorde dat er in de voorvlucht duiven waren geconstateerd waarop direct bij hem een duif op de valplank dook. Het bleek al snel om een hele vroege duif te gaan. Pas later op de avond werd duidelijk dat Hans opnieuw een NPO winnaar op het hok had.

 
NL13-3330283 1e NPO La Souterraine afdeling 3 (3086 d.)


De wiek van de winnaar (1 pen gestoten)

De winnaar

Het was de geschelpte weduwnaar NL13-3330283 die voor euforie zorgde in Haghorst. Een doffer die twee weken voorafgaand aan La Souterraine op een loodzware Argenton (608 km) met een 17e plaats in de CC Midebo (553 d.) al liet zien dat het met de vorm wel goed zat. De pedigree van de winnaar is een goede afspiegeling van de duiven die zich op de hokken van Hans bevinden. De namen van Wil Geudens (Knegsel, NL), Gebr. van Herk (Netersel,NL) wijlen Lei Quaedackers (Oirsbeek, NL) en Jack Reijnen (Geleen, NL) ziin hier allen in vertegenwoordigd. Klik hier voor de volledige pedigree. Over de voorbereiding op La Souterraine zijn niet veel bijzonderheden te melden. Vanaf mei trainen de weduwnaars 2 x daags. De duiven worden opgevoerd met o.a. pinda’s. Het voer bestaat uit mengelingen van Robeys waarbij de laatste 4 a 5 voerbeurten de energiemengeling wordt toegevoegd. Telkens mogen de duiven geruime tijd eten uit een voerbak waarna deze weer wordt weggehaald.    

 
NL08-3840689 Super Gouden Crack Eendaagsefond 2010-2012 Fondclub Zuid-Nederland

Messi

Dat Hans over meerdere toppers beschikt wordt snel duidelijk als we zijn NL08-3840689 Messi voorstellen. In de Fondclub Zuid-Nederland wordt door liefhebbers van de afdelingen Zeeland’96, Brabant 2000 en Oost-Brabant gestreden in een competitie met duiven die speciaal daarvoor zijn voorzien van een “gouden ring”. In deze competitie werd Messi in 2010 gekroond tot 5e Gouden Crack van de afdeling Oost-Brabant. Over de jaren 2010-2012 deed hij hier met de titel Super Gouden Crack F.Z.N. nog een schepje bovenop. Voor een overzicht van door Hans behaalde kampioenschappen F.Z.N. klik hier. De mooiste resultaten van Messi; 1e Morlincourt CC Midebo (1405 d.), 11e Blois (8164 d.) en 24e Chateauroux (7637 d.) beiden behaald in afdeling 3. Grootvader van Messi is NL03-4132502 “Gerrit Le Mans” 1e Nationaal Le Mans (9e snelste 120936 d.). Een broer van Messi is grootvader van de 1e NPO La Souterraine, de hoofdrolspeler in deze reportage. Voor het bekijken van de pedigree van Messi klik hier.


NL07-3764080 Grootvader 1e NPO La Souterraine 2015

NL07-3764080

De andere grootvader van de La Souterraine winnaar mag in deze reportage niet ontbreken. Deze geweldenaar wist zich te onderscheiden met o.a. 1e Nanteuil 854 d., 4e NPO La Souterraine 6918 d., 8e Argenton 7157 d. en  12e  Bourges 11535 d..  Klik hier voor de pedigree van de 080.

Nieuw bloed

Hans is zoals veel toppers altijd op zoek naar versterking. In 2013 werden bij de Gebr. Scheele (Terneuzen, NL) late jongen aangeschaft. Later in 2014 werd hier voor de eerste keer uit gekweekt en de eerste resultaten beloven veel goeds. Of dit de stap naar een volgende NPO overwinning blijkt te zijn zal de toekomst duidelijk maken.

 

Comments

Beste Hans,

van HARTELIJK GEFELICITEERD met deze prachtige overwinning
Het is je van Harte gegund.

Namens alle leden en de webmaster van PV De Drie Beerzen.

Beste Hans en Marianne

Wat een prachtige overwinning van la souterraine.Het is jullie gegund en wat ben ik blij met de prachtige jonge duifjes van jullie

jack tak