Search

Freddy Van Acker (Evergem, BE) heeft de beste Marathonduif van België over 3 internationale vluchten

Serpent is de naam van de superieure klasbak die de PIPA-ranking over 3 internationale vluchten wint. Freddy klasseert zich ook op een 3e plaats in de prestigieuze PIPA-IATP-ranking en is daarmee de eerste Belgische liefhebber.


Freddy Van Acker naast zijn rijkgevulde trofeeëntafel uit 2016

Freddy Van Acker (67) is woonachtig in de Oost-Vlaamse gemeente Evergem, vlakbij de R4, de ring rond Gent. Evergem dat in de duivensport op de wereldkaart werd gezet door wijlen Octaaf Hebberecht. Wel, Freddy Van Acker is één van de telgen uit deze rijke duivenfamilie Hebberecht. Wegens gehuwd met Lieve Hebberecht, dochter van Octaaf, en dus zus van Chris en Johan Hebberecht. Niet verwonderlijk dus dat Freddy ging putten uit één der rijkste kweekbronnen uit onze vaderlandse fondgeschiedenis. Logisch dat het hokbestand voor 90% is opgebouwd met duiven van schoonvader Octaaf en schoonbroer Chris Hebberecht.

Gloriejaren voor de Hebberechtduiven

Het is me wat, wanneer we de aaneenschakeling van hoogtepunten die de Hebberechtduiven de jongste seizoenen bij  elkaar klapwiekten even overschouwen. Uiteraard staat het hoofdaandeel op naam van Chris Hebberecht die op de ouderlijke hokken (in 1999) de fakkel van vader Octaaf met succes overnam. Zelfs de naam Hebberecht nog nadrukkelijker in de verf ging zetten. Ieder jaar wist hij minstens één (soms meerdere) provinciale fondzege(s) op zijn palmares bij te schrijven. Chris won 1e Provinciale (met Pancho, Champion: beiden ook 2. Nat Asduif Fond KBDB) en 1e Nationale asduiven (met Axl en Ike), boekte nationale winst uit St.Vincent, en stond vorig jaar op de nationale podia als 1e Kampioen Grote Fond van België KBDB 2015.

Was dit het sein voor de andere duivenliefhebbers uit de Hebberechtfamilie om een tandje bij te steken, of was ook daar de tijd rijp om te oogsten? In 2016 kwamen ook Johan Hebberecht en Freddy Van Acker aardig hun neus aan het venster steken. Johan sprong met 2 nationale overwinningen in 2016 uit Valence en Brive meteen over Chris in de Hebberecht-ranking qua aantal nationale zeges… en zag een ijzersterk  seizoen bekroond met de titel van 2e Nat. Kampioen Fond Jaarse KBDB 2016. Jammer dat Johan de vruchten van zijn levenswerk niet verder kan plukken.

En dan was er uiteraard Freddy Van Acker, die in 2016 één der beste, zoniet het beste seizoen uit zijn duivencarrière beloond zag met enkele schitterende titels en asduifgewin. We zetten enkele van de voornaamste uit een ellenlange erelijst op een rijtje:

1. Beste Belgische oude duif - 3 internat. vluchten PIPA-ranking 2016
1. Asduif Internationaal op 3 internationale vluchten IFC-4000
1. eindklassement op de 7 internationale vluchten Van Robaeys
1. Asduif in België op de 7 internationale vluchten Van Robaeys.
1. Europese asduif grote fond
1. Jan Breydelmarathon Brugse kampioenschappen
1. Kampioen zware fond FVOV.
1. Internationaal kampioenschap 1+2 getekende IFC-4000
1. Asduif Jan Breydelmarathon
2. Superprestige grand slam.
2. Nationale decatlon grand slam.
2. Grote Fondprijs KBDB Oost-Vlaanderen
2. Nationaal kampioenschap 1+2 getekende IFC-4000
2. Supertrofee IFC-4000
3. PIPA IATP-ranking 2016 (eerste Belg)
9. Nationale Asduif Grote Fond KBDB 2016
12. Nationaal Kampioen Grote Fond oude KBDB 2016

Bekijk hier het volledige overzicht aan gewonnen titels in 2016

Geen klein bier. Prestaties waarmee Freddy zijn voetje kwam zetten naast de grote tenoren in de internationale duivensport.

Marathonkampioen op internationaal vlak over 7 vluchten in 2016

In de prestigieuze PIPA IATP-ranking met de eerste getekende over 6 internationale vluchten wint Freddy brons, en is hiermee de eerste Belgische liefhebber. Even ter zijde… de tweede Belg in dit internationaal klassement is schoonbroer Chris Hebberecht (op plaats 14). Ook hier zwaaiden de Hebberechtduiven dus opnieuw de scepter.
Meer nog… mocht het klassement opgemaakt zijn over de 7 internationale vluchten (nu 6 vluchten zonder Agen, omdat bepaalde liefhebbers niet aan Agen mogen deelnemen, wegens te korte afstand) die jaarlijks op de vluchtkalender staan, dus Agen incluis, dan stond Freddy op het hoogste podium als winnaar. Was Freddy dus de Beste liefhebber internationaal over 7 internationale vluchten in 2016 (Agen, Pau, Barcelona, St.Vincent, Marseille, Narbonne en Perpignan). Noem hem gerust de Marathonkampioen van West-Europa.

Serpent: Beste Belgische oude duif over 3 internationale vluchten

Titels die er niet zomaar gekomen zijn, maar waarachter een ploeg super getalenteerde grote fondvliegers schuilgaat. Met Serpent als absolute kopman van de ploeg in 2016. De supercrack bij uitstek. Hij werkte met een tussenpauze van telkens 3 weken, het drieluik Pau-St.Vincent-Perpignan af, en scoorde hierop als volgt:


-Serpent BE12-4195858

1. Beste oude duif van België over 3 internat. Vluchten PIPA-ranking
9. Nat Asduif Grote Fond Oude KBDB 2016
15. Nat St.Vincent   2.562 d. ’16 
78. Intnat St.Vincent 10.643 d. ’16
69. Nat Perpignan   4.191 d. ’16 
136 Intnat Perpignan 12.689 d. ’16
90. Nat Pau      1.661 d. ’16 
304 Intnat Pau     9.908 d. ’16

In zijn stamboom vinden we de namen van wereldberoemde Chris Hebberechtduiven terug zoals Axl en zijn ouders Jef x Francine, Pancho, Vechter, Gentleman, Sparky, Sacco enz… Beide ouders zijn overigens van Chris afkomstig.
Vader: Sako JR BE09-4339194
Directe zoon van de Barcelonatopper bij Chris Hebberecht, Sacco BE05-4391912, winnaar 260. Nat Barcelona 12.641 d., 532. Nat Barcelona 12.612 d., 677. Nat Barcelona 11.484 d… (een volle broer van 1. Nat Asduif Grote Fond KBDB ’05: Axl… en dus zoon van het topkoppel voor de grote fond: Jef x Francine) x Dochter Pancho King BE06-4081754 (kleindochter Pancho: 1. Prov & 2. Nat Asduif Fond KBDB).
Moeder: Narkie BE09-4184400
Dochter van één der supercracks bij Chris, met name Sparky BE05-4391946, winnaar 3. Nat Narbonne 6.330 d. en 4. Intnat Narbonne 15.883 d., 17. Nat Brive 17.456 d., 22. Nat Narbonne 7.156 d… enz. (zelf uit Klein Vechterke BE98-4212670 x Moeder Cisero BE99-4525040) x Dochter Gentleman BE05-4260285.
Bekijk hier de volledige pedigree van Serpent

Een 2-jarige halfzus van Serpent was in 2016 bij Freddy de eerste duif op Barcelona, dit dus bij haar eerste deelname. Dat opent perspectieven voor de toekomst.

Oude doffers op weduwschap

Freddy Van Acker heeft zijn hart verpand aan de internationale klassiekers van de grote fond. Wat is er mooier dan een duif na een vroege ochtendlossing nog dezelfde dag zien thuiskomen van een internationale marathonklassieker na een vlucht van 12 tot soms 15 uur aan een stuk. Dan stijgt bij Freddy het respect voor de duif en zijn prestatie. Geen speld tussen te krijgen.

Voor 2017 zitten in totaal 55 vliegdoffers klaar (waarvan 35 oude en 20 jaarlingen). Enkel op Barcelona zet hij liever geen doffers in. Daarvoor houdt hij enkele duivinnen achter de hand die dan op nest worden ingezet. Een 15-tal kweekkoppels zorgen voor de bevoorrading. Voor de bewezen topkwekers staan een 4-tal kweekboxen ter beschikking. Al gebruikt Freddy deze slechts tot aan de leg, daarna prefereert hij voor zijn sterkwekers een hok met meer ruimte om eens de vleugels uit te slaan. Het is niet meer dan logisch dat de kweekstal voor 90% wordt bevolkt door duiven van Octaaf en Chris Hebberecht, en enkele exemplaren van Johan Hebberecht. Hebberechtduiven zijn gewoon wereldtop op fond en grote fond, waarom het dan op een ander zoeken, wanneer je zelf zo dicht bij de bron zit. Freddy lukte verder uitstekend met een zus van de 1. Nat Orange van Hotton-Boussart, de grijze soort op het hok. De twee beste jaarlingen in 2016 kwamen dan weer uit een samenkweek met Martin Dhooge uit Ursel (2. Nat Kampioen Grote Fond in 2016). Zo af en toe een scheutje vers bloed om in de ijzersterke en ingeteelde familie van de Hebberechtduiven te pompen, het legt hem geen windeieren.
Freddy speelt quasi de ganse nationale fondkalender, waarbij hij steeds met een beperkt ploegje de inkorftafel passeert, variërend van veelal 2 tot 3 duiven, tot uitzonderlijk eens 5 of 6 stuks. Tot de eerste nationale Limoges gaat nagenoeg alles samen mee, vanaf daar volgt echter de opsplitsing over de andere klassiekers van de fond en grote fond. Voldoende rust tussen de fondklassiekers moet de fondvliegers de kans bieden voldoende te recupereren en de nodige reserves aan te leggen om met succes de volgende opdracht af te werken. Een methode waar Freddy zich perfect in kan vinden, en die garant staat voor schitterende prestaties tot op de verste drachten. Zo behaalde hij op de 7 internationale vluchten in 2016, een puike 12 op 14 met de 1e en 2e getekende. Je moet het maar doen! Bekijk hier enkele uitslagen uit 2016.


Vlieghok voor oude duiven

Met ervaren kleppers richting grote fond

Freddy trekt richting marathonvluchten met ervaren fondkerels. Duiven die reeds bewijzen van kunnen geleverd hebben. Als voorbereiding op het seizoen trekken zij een ronde jongen groot. Behalve de 4 of 5 beste vliegduiven. Die hun duivinnen mogen enkel een 2-tal keer leggen. Hun eitjes worden dan onder de andere weduwnaars gestoken, die gespreid worden gekoppeld om deze jongen groot brengen. Na een vroege kweek komen de vliegduiven voor het seizoen niet meer samen, en zitten ze meteen op weduwschap. Eens op de fond komen er voor vertrek geen duivinnen meer op het hok bij de oude fondrakkers. Geen energieverspilling in de mand, door de duiven rustig in te korven. De jaarlingen krijgen hun duivinnen wel half bak, waarbij Freddy ze juist even bij hun eega laat voor hij ze pakt om in de mand te stoppen. Bij thuiskomst zitten de duivinnen wel klaar. Enkel op de grote fond wordt hierop soms een uitzondering gemaakt. Het gebeurt dat ze hun duivin dan pas de dag nadien krijgen op een apart hok, nadat ze al een stuk gerecupereerd zijn van hun inspanningen. Ze mogen er dan wel lange tijd bij blijven, soms bijna de ganse dag, wat hun motivatie naar hun volgende opdracht toe moet aanscherpen.

Op medisch vlak handelt Freddy een beetje volgens eigen ervaring. Een dierenarts ziet hij bijna nooit, behalve voor de nodige inentingen. Voor het seizoen worden de duiven zuiver gezet, zodat de luchtwegen vrij zijn, en het spijsverteringskanaal vrij van trichomonen. Na een fondvlucht volgt een ontsmetting tegen tricho met ¼ Flagyl. Voor inkorving voor een grote fondvlucht hanteert Freddy een eigen ritueel. Dan krijgen de duiven die op maandag de mand ingaan, op zondagavond, steevast een anti coccidiose-pilletje door de strot geduwd. Net als Chris Hebberecht maakt Freddy ook gebruik van Engelendrank en Luchtwegenmix van Blubke ter ondersteuning van de natuurlijke gezondheid.
Trainen tijdens de week doen ze twee maal per dag gedurende ongeveer een uur met de ramen dicht. Enkel de duiven die tijdens het weekend een vlucht afwerkten komen later los. De eerste dagen de laatste 20 minuten, om dit geleidelijk op te bouwen (naar 30 – 40 minuten) tot ze weer in hun normaal trainingsritme zitten.  Het is vergelijkbaar met de voeding, geleidelijk opbouwen naar de volgende vlucht, met de laatste 5 dagen sportmengeling en energierijke mengeling om de tank vol te krijgen.


het oude vlieghok, waarachter de kweekhokken, kweekboxen en een hok voor jonge werd gebouwd

Sterke stam zorgt voor sterke erelijst

Freddy Van Acker geeft grif toe het geluk te hebben te kunnen putten aan één der beste en sterkste kweekbronnen van België voor fond en grote fond, deze van wijlen schoonvader Octaaf en schoonbroer Chris Hebberecht. Een ideale springplank die de weg naar succes een stuk makkelijker, en vooral korter maakte. Klasse die op de fond en vooral grote fond snel kwam boven drijven. Klasse die Freddy in staat stelde zijn wagonnetje aan te pikken bij de internationale grootmeesters van de grote fond, en er een woordje mee te praten op het allerhoogste niveau. Als beste liefhebber in West-Europa op de grote fond in 2016 op de 7 internationale marathonklassiekers van het luchtruim. Chapeau!


hok voor jonge duiven met vooraan een ruime volière

Loading ...

Loading ...


Loading...