Search

Arjan Beens (Genemuiden, NL) krijgt kippenvel van 1e en 4e snelste Brive tegen 6.889 duiven

Een slijtageslag zou het worden, de opening van het Nederlandse marathonseizoen 2013. Sector 3 loste 6.889 duiven vanuit Brive en terwijl menig liefhebber de slaap nog uit de ogen wreef, pompte bij Arjan Beens iets na zessen de adrenaline voluit door de aderen toen zijn Rood Meisje door de ochtenddouw kwam aanscheren.

Er was op dat moment nog nergens – dus ook op veel kortere afstand – een duif gevallen. En met de straffe noordwestenwind die de martelaars van de lange drachten het volledige parcours moesten trotseren, was er op steenvroege aankomsten eigenlijk niet gerekend. “Ik wist dat er in heel Nederland nog geen duif was”, zegt hoofdrolspeler Arjan Beens, die eens te meer zijn sterrenstatus benadrukt. “En dan komt er ineens eentje aanschieten: een kippenvelmoment.” Uiteindelijk won NL11-1213095 Rood Meisje hiermee het NPO-concours en was ze de snelste in sector 3 van 6.889 duiven. Zo’n twee uur en 40 minuten later pakt Arjan zijn tweede duif, NL11-1213210 Marianne. Een zusje van Rood Meisje die daarmee de 4e snelste van sector 3 is. Twee zusjes dus die als 2e en 1e getekende de 1e en 4e snelste van sector 3 op Brive tegen 6.889 duiven zijn, fenomenaal!

Arjan Beens grijpt daarmee direct de eerste mogelijkheid in 2013 aan om de krachtverhouding in de Nederlandse marathonwereld bloot te leggen. De Genemuidenaar regeert inmiddels reeds jaren op "zijn" discipline en lijkt meer en meer in staat te domineren op een spelsoort waar dat slechts weinigen lukt. “Ik hanteer nu al jaren hetzelfde systeem. Dus iedere week mee, altijd maar één nacht mand. De zaterdag voor inkorving gingen ze nog naar Pommeroeul (290 km). Tot eind april is er flink verduisterd; zo’n 22 uurtjes behoorlijk donker per dag en twee uurtjes licht, tijdens training en eten/drinken. Sinds drie weken voor inmanden Brive worden ze twee keer daags getraind, twee keer een uur tot vijf kwartier.”

Mr. Bergerac x Rika

Het succes van Brive is ook het succes van het wonderkoppel Mr. Bergerac x Rika. Een combinatie van genen die in 2008 de wonderlijke Olympic Miss Gijsje voortbracht, 1e internationale Olympiade-duif op de marathon in 2013 met een een karrevracht aan nationale topprijzen. Wie ook uit Rika komt, is Snelle Jelle, die in 2012 uitblonk met eerst 2x top 100 om daarna ‘s nachts om 2.17 uur te worden geklokt van Perpignan ZLU en de 2e nationaal te winnen tegen 5.608 duiven. In 2011 werd het koppel Mr. Bergerac x Rika hersteld met als resultaat Marianne en Rood Meisje. Beide dames werden als jaarling getest en meer dan geschikt bevonden: Marianne won de 3e NPO Cahors tegen 4.117 duiven (9e nationaal van 10.178 d.) en Rood Meisje de 5e NPO Albi van 2.471 duiven (14e nationaal tegen 5.949 d.).

“Echt ongelooflijk”, kijkt Arjan nog in euforie terug op de in alle opzichten zonnige zondag 2 juni. “Van zo’n begin kan je slechts dromen.” Ten huize Beens is echter niet al te veel gelegenheid voor nagenieten, want de komende weken zitten propvol met nieuwe uitdagingen. Pau (met Snelle Jelle in de strijd) en St.-Vincent zijn de eerstvolgende afspraken die Arjan niet wil missen. Voor de zo succesvolle Brive-ploeg begint de voorbereiding zaterdag al met een vitessevlucht. “Ritme is alles”, weet Arjan. “Rust roest in de moderne duivensport. Om te winnen, moet je scherp zijn en niet verzaken. Als je duiven goed zijn, zullen ze je niet snel in de steek laten.”

Comments

Hoi Mirakelman...

Wat voor superlatieven moeten we binnenkort gaan uitvinden om jouw "stoten" enigszins te omschrijven?????
Ik denk dat jij misschien wel de enige bent in Holland om "Keizer Ko" eens naar de kroon te steken in de ZLU vluchten- en kampioenschappen , maar weet dat hij zijn huid duur zal verkopen hé makker.
Van harte Arjan en tot weldra zeker...???

Mvg Eddy van "Casa Barca".

Een verademing van nieuwe ideeën.
Veel "grote-fondspelers" horen het in Keulen donderen als ze vernemen welke moderne methode hier gehanteerd wordt. Geen vastgeroeste regels, maar moderne duivensport in optima forma!

Arjan, van harte!!!!!

Gefeliciteerd met deze super prestatie op Brive!!
Klasse duivin!!

Groeten Hugo en Anita

Beste meneer Beens,

Superlatieven komen ook mij tekort om je superprestaties van de afgelopen paar jaar te benoemen, maar ik denk dat de woorden van Van der Wiel de beste zijn. Alsnog ter aanvulling op zijn woorden: je hebt net als een Batenburg de marathonvluchten naar een ander en moderne dimensie getild. En ik heb het stille idee dat vele jullie zullen gaan volgen in deze aanpak. Gelukkig ook maar want de marathon als discipline kan dat heel erg goed gebruiken, want van de NPO moeten jullie het niet hebben, dacht ik. Of vergis ik me daar nu in..?

Gr.

Rob van Hove

Van harte gefeliciteerd met deze topprestatie!!

Groeten Wendela Wiersema

Arjan van harte gefeliciteerd met je behaalde succes een topprestatie.
We stonden samen op het podium van de ZLU op Barcelona hopelijk dit jaar weer.
Enorm veel succes verder.

Gr. Sije Pijl

Hoi Olympic Boy, de eerste klap is gelijk een daalder waard! Werkelijk een superprestatie!! En dat na een superseizoen van afgelopen jaar! En ik weet zeker dat er meer successen gaan volgen. Ik heb je gedrevenheid mogen ondervinden tijdens ons uitje in Nitra, op naar Budapest!

Jelger

Straffe kerel
ben benieuwd wat hij dit jaar nog allemaal uit de mouw gaat schudden

hoi

absuluut een top prestatie van de heer beens en dat al jaren lang.....

maar vergeten we de prestatie ook niet van de heer Scholtens uit veendam
met 1 en 2 op Limoges in de afdeling 10 afgelopen weekend
dat is ook wel een vermelding waard vind ik

vr gr sproet

Geweldig Arjan GROTE KLASSE WEDEROM
Topspeler
Top duiven
Top systeem
top koppel ( geel vlieg x wit kweek wederom)

"Overwinningen krijg je niet op bestelling" hard gewerkt Arjan! Prima kweekduiven, prima vliegduiven, prima systeem, prima voer, prima resultaten. Je hebt het helemaal voor elkaar. Superlatieven schieten momenteel tekort.

Iedereen bedankt voor de mooie woorden !

Het was genietem geblazen afgelopen zondag.

Duivensport is heel simpel, als je in de gelukkige omstandigheid bent, met een paar van zulke kleppers op je kooi.

Succes aan allen komende weken.