Search

Anno-Debouver (Nazareth, BE) hebben de beste Cahorsvlieger uit 2013-2014 in de PIPA-ranking

Met de Louis hebben Joël en Carine niet alleen de beste Cahorsvlieger uit de jongste 2 seizoenen in huis, maar ook een heuse nationale topvlieger op de fond.

De kolonie Anno-Debouver draait reeds jaren mee aan de spits van het fondgebeuren. Joël erfde de fondmicrobe van zijn schoonvader Arsene Debouver, waarmee hij in zijn beginjaren tandem vormde als Debouver-Anno. Toen hij na het overlijden van zijn schoonvader de duivensport bij  hem thuis verder zette, vormde hij meteen tandem met vrouwtje Carine. Enkel de namen werden omgedraaid, de tandem Anno-Debouver was een feit.

Focus op de fond

In zijn beginperiode was Joël voornamelijk actief op de snelheid en vooral de halve fond. Al bleef de voorliefde voor de fond in hem smeulen. Als zelfstandig stukadoor en specialist in pleisterwerken, kwam hij al vlug tot de conclusie dat hem de nodige tijd ontbrak om echt met de specialisten  (zeker met de jonge duiven) op de grote halve fond te wedijveren. Zijn goede vrienden Marc & Gerard Santens gaven hem nog een duwtje in de rug om zich volledig op de fond te gaan toeleggen.

Joël ging destijds te Oudenaarde dikwijls waken bij de aankomst van de fondduiven. Daar leerde hij dat fond andere duiven vraagt. Duiven die de afstand aankunnen. Ondertussen leerde de ervaring dat fondduiven tussen de vluchten door ook meer rust nodig hebben, om de opeenvolging van vluchten met succes af te werken. In het begin werden zo enkele fondtoppers verspeeld. Eigen schuld, dikke bult… te weinig geduld en te weinig rust ingebouwd, zegt Joël. Fouten waar hij nu veel minder tegen zondigt. Een duif toont aan de liefhebber wanneer hij klaar is voor een volgende vlucht. Dat kan de uitstraling zijn, de gezondheid die men deels kan aflezen uit de mest, trainingsgedrag, gedragingen op het hok… er moet ‘vuur’ in de duif zitten. Allemaal zaken waar de broertjes Santens hem attent op hebben gemaakt, al moet je het als liefhebber natuurlijk wel in de gaten houden, en vooral ‘zien’!

Beste Cahorsduif van België over 2 jaar in de PIPA-ranking

Dit met een echte fondcrack, een duif met veel hoge noten op zijn zang. Bekijk even zijn erelijst die hij bij elkaar klapwiekte:

-Louis BE11-4277638

Beste Cahorsduif van België 2013-2014 PIPA-ranking
’13 Cahors  Reg    344 d. 2
       Zone A 2.801 d. 11
       Nat   8.570 d. 166
’14 Cahors  Reg    242 d. 2
       Prov  2.110 d. 16
       Nat   7.140 d. 29
’12 Chateauroux Reg  628 d. 9
’12 Limoges Reg    984 d. 16
’13 Limoges Reg    681 d. 30
’14 Limoges II Reg   388 d. 31
’13 Tulle  Reg    314 d. 33
’12 Tulle  Reg    464 d. 36
’13 Souillac Reg    291 d. 37
’13 Libourne Reg    261 d. 50
’14 Brive  Reg    241 d. 58
’14 Limoges I Reg   896 d. 60
’14 Vierzon Reg   1.240 d. 73

Zijn vader BE09-4223506 komt uit de oude soort van Luc Dhont, terwijl zijn moeder BE09-4253509 uit de lijn van de Wittenbuik van Gaby Vandenabeele afstamt. De Louis had een groot aandeel in het winnen van de titel van 1e Fondkampioen Oude FVOV 2014 in de provincie Oost-Vlaanderen, daar hij nagenoeg telkens als 1e of als 2e getekende  de mand inging.

De kolonie van Joël en Carine is nagenoeg voor 80% opgebouwd met duiven van zijn vrienden Marc en Gerard Santens, die worden gekoppeld met een vleugje eigen oude soort gevormd met duiven van Luc Dhont, en verder duiven van Raoul en Xavier Verstraete, Freddy & Jacques Vandenheede, goed vriend Eric Claus en de Wittenbuik-lijn van Gaby Vandenabeele.

Eenvoud troef

Hou het simpel… is de gulden middenweg die wordt gevolgd. Tijdsgebrek deed Joël niet alleen voor de fond kiezen, de verzorging van fondduiven is ook eenvoudig. De duiven krijgen er lichte kost, maar voldoende. Het aandeel zuivering ligt hoog. Na een klein uurtje wordt het restant in de voerbak steeds weggenomen. Opvoeren gebeurt met sportmengeling, gedurende 3 dagen op de grote halve fond, 4 dagen op de fond, en 5 dagen op de grote fond. In het drinkwater komt afwisselend look en veel thee. Vooral de thee van zijn dierenarts Eric Vanmeerhaeghe, die werkzaam is op de luchtwegen. Joël is iemand die niet kan leven met twijfel omtrent de gezondheid van zijn duiven, vandaar dat hij op dat vlak kort op de bal speelt. Zelf doktertje spelen doet hij nooit. Denkt hij dat er iets schort, dan consulteert hij meteen de dierenarts en volgt zijn advies. Goed voor de gemoedsrust van de liefhebber, en goed voor de duiven. Die hoeven zo enerzijds geen onnodige medicatie, en zijn anderzijds vlug van hun mogelijk kwaaltje verlost.

Een aanpak die Joël en Carine Anno-Debouver geen windeieren heeft gelegd. Toffe mensen, en duivenliefhebbers in hart en nieren.

Comments

Proficiat joel en Carine
Doe zo verder.
Sportieve groeten Serge D'Hondt

Proficiat Joel en Carine! We leerden jullie jaren terug kennen bij jullie deelnames aan de jaarlijkse Ronde van Belgie in het lokaal in Deinze/Zeveren. We weten dat jullie ondertussen de Fond-kaart getrokken hebben en we wisten dat met jullie ambitie en inzet voor de sport de resultaten niet gingen uitblijven. Die voorspelling is uitgekomen. Doe zo verder, jullie zijn een aanwinst en levende propaganda voor de duivensport.