Search

Ad Fortuin (Strijen, NL) is met Willeke de glorieuze winnaar op Internationaal St. Vincent

Ad Fortuin wint tegen maar liefst 10.597 duiven de 1e Internationaal St. Vincent. Na vorig jaar reeds een 1e Nationaal jl. Agen (en tevens snelste gehele concours) wordt de klasse van dit hok nog maar weer eens bewezen


Ad Fortuin (l) en sportvriend Hugo Batenburg (r)

Op zondagmorgen om 5.37 uur werd op een afstand van 999 km in Strijen bij Ad Fortuin de duivin NL17-1262043 geconstateerd. Ad pakte hiermee zowel Nationaal als Internationaal de overwinning. Na vorig jaar reeds de 1e Nationaal Agen jl. (en snelste van het gehele concours) te hebben gepakt, was dit opnieuw een hoogtepunt voor deze fondman in hart en nieren (De reportage van de 1e Nationaal Agen kunt u hier nog eens nalezen). De 58-jarige Ad is werkzaam als projectleider bij de Firma Numan & Kant (Strijen). Dit bedrijf verzorgt de regel- en meettechniek voor klimaatinstallaties door het gehele land. Daarnaast zullen vele liefhebbers Ad kennen als parttime Supply Agent bij PIPA, waar hij samen met Jawin Van Namen verantwoordelijk is voor het PIPA agentschap Nederland. Ad, en met hem een aantal klasgenootjes, kwam reeds op jeugdige leeftijd in aanraking met de duivensport door een aantal duivenmelkers uit het dorp. Enkele van deze klasgenootjes zijn nog steeds actief in de duivensport. Nadat in de beginjaren werd deelgenomen aan de programmavluchten werd vanaf 1995 ook deelgenomen aan de grote fond. Mede door toedoen van Hugo Batenburg werd vanaf 2012 alleen nog maar gespeeld op de marathonvluchten. Door zijn drukke werkzaamheden is het wel eens moeilijk zijn duiven op tijd te verzorgen maar indien nodig is daar altijd de helpende hand van zijn zoon Cas. Cas was in zijn jeugdjaren zelf een fervent liefhebber en stond als jeugdlid al eens op het hoogste podium bij de competitie WHZB.

Ad Fortuin, het satelliethok van Batenburg v.d. Merwe (Klaaswaal)

Met recht mogen we hier spreken van HET satelliethok van Hugo Batenburg. Elk jaar komen er een aantal eitjes van de kweek- en vliegduiven van Klaaswaal naar Strijen die hier op de vluchten dan verder worden uitgetest. De duivin die vorig jaar Nationaal Agen won was hierop echter een uitzondering. Zij werd door Hugo zelf geringd en gekweekt, waarna Hij haar bij een bezoek aan Ad zelf meebracht. Bij de winnares van St Vincent zien we een soortgelijk verhaal. In 2017 vertelde Hugo aan Ad dat hij uit zijn beste vliegers wat jongen ging kweken voor zijn vliegploeg, hoewel dit iets is wat hij normaal nooit doet. Ieder zaterdag gaat Ad naar Hugo om voer te halen en op een van die bezoekjes zei hij: "neem jij die jongen maar mee", en je raad het al.... ook deze winnares zat daar tussen. Een uitzondering op de Batenburg-duiven die de hokken in Strijen bevolken is een duivin van Wim en Bertrik Murk (IJsselstein) uit de lijn 1e Nat. Barcelona van de familie van Houten eveneens uit IJsselstein. Ad's eerste duif op Barcelona 2019 was een kind van deze duivin.


Het stenen hok waarop de Nationale en Internationale overwinningen werden behaald

Ad beschikt over een stenen hok met drie afdelingen. Op twee afdelingen hiervan zitten de vliegduiven van 2017 en verder is er een afdeling voor ca. 80 jongen. Daarnaast is er in de schuur een hok gebouwd met eveneens drie afdelingen. Op twee afdelingen hiervan zitten de oudere vliegduiven van 2014 t/m 2016 en tevens de jaarlingen. Op de derde afdeling zitten 12 voedsterkoppels voor de eitjes die jaarlijks komen van Hugo Batenburg. Vier jaar terug werd er een stenen muur geplaatst om het goed presterende hok en hierna werd er nog amper prijs gespeeld op dit hok. Op advies van Jelle Jellema werden er twee jaar geleden enkele aanpassingen gedaan (dak isoleren, plafond eruit en alleen de nok een beetje open) en zie daar..... twee jaar achter elkaar 1e Nationaal en 1e Internationaal op dezelfde afdeling van nog geen twee meter. Voor de fondvluchten beschikt Ad over 46 koppels en enkele losse jaarlingen. De duiven worden ingevlogen op weduwschap waarna ze op nest de fondvluchten afwerken. Ad zorgt ervoor dat zijn duiven de eerste  vlucht op jongen mee gaan en de tweede keer op eitjes of eventueel weer jongen. De jaarlingen doen Agen en eventueel Narbonne, de tweejarigen Pau, St. Vincent en Perpignan en de driejarigen en ouder Barcelona. Dit alles is natuurlijk afhankelijk van het verloop van de vluchten.

NL17-1262043 Willeke, 1e Internationaal St. Vincent (10.597 d)

De winnende kras witpen duivin NL17-1262043 werd na haar Internationale overwinning Willeke genoemd, naar de echtgenote van Ad. Van de 14 duiven die Ad meehad ging zij als eerst-getekende de mand in op eitjes van ±6 dagen. Dat zij dit vertrouwen meekreeg had zij mede te danken aan haar vroege prijs eerder dit jaar op Pau. Hieronder ziet u haar prijzen:

678e Nat. Agen jl    4.776 d. (2018)
761e Nat. Narbonne   3.082 d. (2018)
 67e Nat. Pau      3.785 d. (2019)
 1e Int. St. Vincent 10.597 d. (2019)

Vader van Willeke is Golden Monar Boy, een samenkweek met Etienne Meirlaen (Deurle, BE) x Batenburg v.d. Merwe (Klaaswaal, NL) uit lijn Monar en Witbuik. Moeder is Yvette is eveneens uit samenkweek tussen deze twee grootmeesters. De schitterende pedigree kunt u hier aanschouwen. Na deze 1e Internationaal zal Willeke waarschijnlijk weer verhuizen naar de kweekhokken van Hugo waar zij kan gaan zorgen voor succesvolle nakomelingen.

Tot slot

Door zijn drukke baan als projectleider en parttime Supply Agent bij PIPA probeert Ad alles zo eenvoudig mogelijk te doen. Zo trainen de duiven alleen 's avonds en krijgen de duiven gedurende het vliegseizoen dagelijks volle bak. Naast een geelkuur als de duiven op eitjes zitten wordt er alleen iets gegeven indien nodig. Iedere week voert hij zelf een controle uit op het geel met een eigen microscoop, wat hij geleerd heeft van Jelle Jellema. Daarnaast wordt er om de zes weken een controle uitgevoerd op de mest en enkele duifjes. Dat deze methode in combinatie met de aanwezige klasseduiven succesvol is word met de 1e Nationaal Agen in 2018 en nu met de 1e Internationaal St. Vincent meer dan nog maar eens bewezen.