Search

Zwaar seizoen? Limburg West loste 40 van de 52 vluchten voor 10 uur en maar 1 keer na het middaguur

Met meer dan 123.000 wedstrijdenduiven in 2018 scoort Limburg West in 2018 amper 8.000 duiven minder dan in 2017. Voorzitter Jean Hulshagen: “Overal wordt over een zwaar seizoen gesproken, maar wij hebben de duiven in bijna 80 procent van de vluchten voor 10 uur kunnen lossen.”

Naar schatting werden ook zowat 20.000 duiven leerduiven in Limburg West vervoerd door de eigen transporteur EMT. Voorzitter Jean Hulshagen: “We mogen zeker hierbij niet vergeten dat er wekelijks in een paar lokalen werd ingemand voor Mettet wat goed was voor 1.350 manden samen met de enkele leervluchten uit Hannut en Isnes als extra opleerkans voor onze vooral jonge duiven. De midweekvluchten zijn een steeds groter succes en de liefhebbers kunnen dan beter ‘inspringen’ omdat ze elke week in West ergens in de buurt van hun woonplaats kunnen gaan opleren. Het is een zeer zwaar seizoen geweest waarbij vooral de hitte en kopwinden de duiven erg parten hebben gespeeld en op sommige hokken gezorgd hebben voor ernstige verliezen.”

Lossingsuren in 2018
Opvallend is – zo klinkt het bij West – is dat er overal over een zwaar seizoen wordt gesproken maar dat er zelden seizoenen zijn geweest waar men zo vaak om en bij het vroegste uur heeft kunnen lossen. Van de 52 lossingen die West zelfstandig heeft gedaan is er liefst 40 keer gelost voor 10 uur en slechts 1 keer na het middaguur. Jean Hulshagen: “Dat de lossingsverantwoordelijken hiermee een rustig jaar hebben gehad gaat een beetje kort door de bocht. Tussen de vergezellers ter plaatse is er bijna steeds een vlot overleg waarbij rekening kan worden gehouden met de wensen van de verantwoordelijken op het thuisfront uitzonderlijk kan dit eens leiden tot een discussie maar dit is echt uiterst zelden.”
Liefhebbers denken nogal eens dat er op sommige plaatsen maar enkele lossingen gebeuren. Ze vergeten daarbij dat de buitenlandse lossingen niet op de TT-info van de KBDB staan vermeld terwijl die ook ergens moeten inpassen. Voorzitter Hulshagen: “We hopen telkens opnieuw dat alles vlotjes verloopt zonder gevaren van het meevliegen met een klad buitenlandse duiven.”

Kampioenen
De kampioenen van West Limburg zijn gekend: bij de oude duiven Antoon Neven uit Lummen voor Willy Steenaerts uit Lummen en de tandem Roger en Koen Vanmeert (Zelem). Bij de jaarduiven is het goud voor de Neerpeltse tandem Van Hertem-Schuurmans voor Magarino-Tobaja uit Lommel en Schroyen-Henderix uit Heusden. Bij de jonge duiven gaat de winst met een straat voorsprong naar Antoon Neven uit Lummen die hiermee 2x goud wint, Francis Vanhamel uit Beverlo met zilver en opnieuw Schroyen-Henderix met brons. De winnaars worden in hun eigen maatschappij op gepaste wijze gevierd omdat men in West niet opteert voor nog een extra kampioenendag.