Search

Zondagse lossing uit Laon zorgt voor storm van verontwaardiging bij liefhebbers en grote verliezen van duiven

De duiven van de Limburgse Gewesten Oost (90 korven) en Midden (132) werden zondag 13 mei om 11.30 en 11.40 u. gelost in Laon. De weersomstandigheden ter plaatse waren op dat moment redelijk, maar de vluchtlijn was allesbehalve goed: zware regenval en dichte mist in de Ardennen.

Zondag voltrok zich al snel een rampscenario. Alle andere vluchten (Quiévrain, Noyon, Momignies, Soissons, Melun…) werden uitgesteld, mede door de boodschap van de Limburgse KBDB-voorzitter Wim Kempeneers die Halle liet weten dat er op de vluchtlijn onmogelijk kon gelost worden. Hij was immers voor controle in Laon en stelde onderweg naar Chimay vast dat het echt te slecht was om te lossen. Maar in Laon werd dus wel gelost, eerst tot ongeloof en later tot grote woede van de Limburgse melkers. Uit een rondvraag van onze redactie bleek al snel dat er zondagavond amper 25 tot 35 procent van de duiven hun hok had bereikt. Bij sommige melkers waren de gegevens dramatisch: geen enkele van 9 thuis;  10 van 41; 7 van 32; 5 van 12; 4 van 21 thuis.. De wedstrijden stonden dan ook vele uren open.
Maandag 14 mei kwamen in de voormiddag amper duiven door het miezerige weer. Gevolg: nog altijd meer dan de helft duiven op de dool. En daarbij zijn – zo zweren enkele topmelkers – echt goeie duiven bij.

Verantwoordelijk

Wie uiteindelijk verantwoordelijk is voor dit debacle, is niet duidelijk. Normaal gezien moet de beslissing van KBDB-Limburg komen, maar over wat er precies is gebeurd, doen tegenstrijdige versies de ronde. Wel staat vast dat Wim Kempeneers als KBDB-voorzitter zeker niet met alle zonden mag worden beladen. Hij offerde – tot wanhoop van zijn familie – Moederdag op voor een controle op de losplaatsen. In zijn haast onderweg van Laon naar Chimay kreeg hij bovendien een proces-verbaal (90 euro) voor overdreven snelheid.
Kempeneers: “Ik ben er echt kapot van. We moeten hieruit lessen trekken om zoiets in de toekomst te voorkomen. Deze week wil ik met de verzendingsdiensten (3 in Limburg met minder dan 2.000 liefhebbers) aan tafel zitten. Die cowboypraktijken moeten stoppen.”
Toch blijft het ongelooflijk en onbegrijpelijk dat er zo’n lossingen gebeuren in deze tijd met zoveel moderne middelen van communicatie en weerberichten. Dat er dan nog gelost wordt bij zwaarbewolkte hemel en een potdichte vluchtlijn, is hallucinant en moderne duivensport onwaardig.