Search

Verschillende en sterk verspreide uitbraken van vogelgriep vastgesteld in Polen (update 13-01-20)

Nadat er vorige weken in totaal 9 uitbraken van vogelgriep werden vastgesteld in Polen, komen er daar nu 3 uitbraken bij waarvan opnieuw 1 in Polen, maar ook 1 in buurland Slowakije en 1 in Hongarije.

Update 13-01-2020:

De voorbije dagen raakte bekend dat het vogelgriep virus H5N8 nu ook buiten Polen werd aangetroffen, namelijk in Slowakije en Hongarije. In Polen zelf is het virus nu verspreid over het hele land aangetroffen in 10 pluimveebedrijven. 8 daarvan bevinden zich in Oost-Polen. De laatste nieuwe uitbraak werd echter aangetroffen in een pluimveebedrijf in het westen van Polen op zo'n 50 km van de Duitse grens.

Het virus rukt dus op richting zowel Centraal- als West-Europa. Waakzaamheid is zeker geboden.

Momenteel staat de migratie van vogels van Oost- naar West-Europa gelukkig op een laag pitje. De trekvogels gaan vooral op pad in de herfst en dat vanuit Siberië naar Europa. Die najaarstrek is ondertussen voorbij.

09-01-2020:

Nadat vorige week een geval van vogelgriep werd gemeld in het oosten van Polen, verspreidt de ziekte zich nu verder met ook besmettingen in meer westelijk gelegen pluimveebedrijven. Duizenden kippen en kalkoenen werden ondertussen reeds gedood.

In het pluimveebedrijf in de provincie Lublin, waar de eerste uitbraak werd vastgesteld, gaat het om een hoogpathogeen virus van Aviaire Influenza van het subtype H5N8. Op 3 januari werd in dezelfde provincie ook vogelgriep vastgesteld in een bedrijf met meer dan 10.000 parelhoenen. Ondertussen werden in de provincie Lublin in totaal 7 uitbraken van hoogpathogene vogelgriep geconstateerd.

Volgens de Poolse pluimveeorganisatie is bovendien ook vogelgriep vastgesteld op een pluimveebedrijf met zo'n 65.000 legkippen. Dit bedrijf is echter gelegen in de provincie Wielkopolska in het westen van Polen.


De plaats van de eerste uitbraak in het oosten van Polen. Bron: www.oie.int

Voorlopig is enkel de eerste uitbraak vermeld door de werelddiergezondheidsorganisatie OIE. Het totaal aantal uitbraken ligt ondertussen volgens de Poolse pluimveeorganisatie echter op 8. De Poolse overheden trachten nu de verspreiding van het vogelgriepvirus buiten de zones tegen te gaan. Polen is een grote speler op de Europese pluimveemarkt, zowel qua productie van vlees als van eieren.

In Nederland legde het bevoegde ministerie een tweede reiniging en ontsmetting van pluimveewagens die uit Polen terugkeren op.