Search

Universiteit Gent stuurt bacteriële analyses door naar extern labo

Het Laboratorium voor Bacteriologie en Mycologie van de Faculteit Diergeneeskunde voert geen bacteriële analyses meer uit.

De faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Gent, die dit jaar 200 jaar bestaat, telt bijna 2.000 studenten. De faculteit geniet wereldfaam op het vlak van opleidingen, dierenkliniek en laboratoria. Het dierenziekenhuis en laboratoria staan in voor diergeneeskundige zorgen aan alle huisdieren. Voor specifieke analyses bieden ook de laboratoria voor parasitologie, virologie, toxicologie en pathologie hun diensten aan.

Tal van duivenliefhebbers hebben al rechtstreeks of via de dierenarts contact gehad met Diergeneeskunde in Gent, en dat zowel voor autopsie of een andere analyse. Aan de Dienst Pluimvee en Bijzondere Gezelschapsdieren worden jaarlijks gemiddeld 50 consulten en 200 lijkschouwingen op duiven uitgevoerd. Vaak zijn dit doorverwijzingen via andere dierenartsen, maar duivenliefhebbers kunnen ook rechtstreeks aan deze dienst terecht voor een consult of autopsie.

Vanaf december 2017 voert het Laboratorium voor Bacteriologie en Mycologie geen bacteriële analyses meer uit. Professor Dr. An Garmyn van de Dienst Pluimvee en Bijzondere Gezelschapsdieren, UGent: “De Dienst Pluimvee en Bijzondere Gezelschapsdieren blijft zijn normale werking uitoefenen. Duiven (en ook andere vogels en bijzondere gezelschapsdieren) kunnen nog steeds worden aangeboden aan onze dienst zowel voor consultaties als voor autopsie. Dat het Labo voor Bacteriologie en Mycologie van onze faculteit geen bacteriële analyses meer uitvoert, is voor onze werking geen enkel probleem. Wanneer in het kader van een klinisch onderzoek of een autopsie bacteriële analyses noodzakelijk zijn, werken wij vanaf heden samen met een extern labo dat de analyses voor ons zal uitvoeren. De enige verandering geldt voor de inzending van duivenmest mengstalen met de specifieke vraag om deze mest te controleren op aanwezigheid van de Salmonella bacterie. Aangezien dit onderzoek enkel een bacteriële analyse betreft, vragen wij onze klanten vanaf heden hun meststaal rechtstreeks op te sturen naar het extern labo.”